G4Media.ro

Cum vor fi direcționate cele 1,39 miliarde euro suplimentare pentru România din…

Sursa foto: Unsplash

Cum vor fi direcționate cele 1,39 miliarde euro suplimentare pentru România din pachetul RePowerEU/ Ministerul Energiei: Vor fi alocate pentru producția din surse regenerabile/Este luată în calcul și hidroenergia

Prin pachetul de finanțare RepowerEU România urmează să primească aproape 1,4 miliarde euro, fonduri nerambursabile, pentru a-și consolida reziliența și independența energetică. Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei a precizat vineri, la dezbaterea dedicată acestui subiect că România urmează să propună proiecte pentru producția de energie din surse regenerabile și a confirmat că sunt luate în calcul și cele din domeniul hidroenergiei. 

Ca răspuns la informațiile publicate în această săptămână despre proiectele de hidroenergie pe care Guvernul ar dori să le includă în RepowerEU și criticile ONG-urilor de mediu pe acest subiect, secretarul de stat a explicat că sunt luate în considerare toate proiectele pe energie regenerabilă, energia hidro fiind o sursă stabilă.

La începutul acestei săptămâni ONG-urile de mediu din rețeaua Bankwatch au avertizat că Guvernul român plănuiește să folosească fonduri din cadrul pachetului REPowerEU pentru a construi nouă proiecte hidroelectrice în zone naturale protejate, iar câteva dintre aceste proiecte au fost deja declarate ilegale de justiția română.

„Cu siguranță luam in calcul toate proiectele pe care le putem depune, trebuie să ne uităm la timing, este 2026, să vedem dacă sunt într-un anumit stadiu de dezvoltare și dacă pot fi accelerate. Analizăm toate aceste aspecte și vom propune cele mai optime investiții din punct de vedere al rezilienței, timpului de implementare, volumului generat.”, a spus Dan Drăgan, la întrebarea G4Media.

La rândul său, Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a explicat că în opinia sa dacă proiectele sunt fezabile, este în regulă să fie dezvoltate. „Este prioritate zero pentru Romania sa instaleze cat mai multa energie curată, iar hidro este energie curată. Despre avize, autorizații, nu comentez. Dacă statul poate să facă ceva pentru ca aceste proiecte să se întâmple, atunci să facă, să avem putere instalată cât mai mare.”, a spus Nicolescu.

România ar trebui să transmită, conform calendarului estimat, până în luna aprilie Comisiei Europene planul pentru atragerea fondurilor suplimentare incluse în programul RePowerEU.

Vineri, 9 decembrie pachetul este discutat în procedura de trilog (Parlamentul European – Comisia Europeană – Consiliu) la Bruxelles.

În cadrul dezbaterii organizată de Biroul Parlamentului European eurodeputatul Siegfried Mureșan, raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență a mai explicat că România trebuie să prezinte pentru aceste fonduri un plan similar PNRR și că imediat după aprobarea acestuia statele membre vor beneficia și de prefinanțare, urmând să fie decis în perioada următoare dacă prefinanțarea va fi de 15 sau 20% (PE propune 20%, Consiliul – 15%).

Dezbaterea, integrală:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Degeaba este regenerabila hidroenergia, ca nu este si sustenabila. Nu indeplineste conditia de eligibilitate ”no significant harm”, pentru ca este o forma primitiva de producere a energiei, din secolul 19, si distruge raurile, natura in general. Auzi mononeuronatii ca se lauda ca-i curata. Daca iti taie cineva gatul cu o lama sterila, esti mai putin mort?