G4Media.ro

1.300 de persoane sunt așteptate să alerge pe traseul revoluționarilor din Brașov…

Sursa foto: Pixabay

1.300 de persoane sunt așteptate să alerge pe traseul revoluționarilor din Brașov de la revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987

În acest an se împlinesc 36 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la întreprinderea de autocamioane „Steagul Roșu” din Brașov. Considerată prima acțiune de masă împotriva regimului Ceaușescu, protestul muncitorilor a fost înăbușit rapid de sistemul opresiv al vremii, transmite Radio Târgu Mureș, preluat de Rador.

Ziua de 15 noiembrie este marcată în fiecare an în Municipiul Brașov, iar în acest an evenimentele vor avea loc în 12 noiembrie.

Vor fi organizate competiții sportive, o slujbă religioasă, expoziții și proiecții de film, iar trei dintre cei care au participat la revoltă vor fi declarați cetățeni de onoare.

Primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban: „E important să păstrăm această memorie activă, este parte din cultura Brașovului, este parte din filonul Brașovului de oraș revoluționar. A fost un prim gest de curaj și de eroism din partea muncitorilor care au ieșit atunci în stradă și trebuie să îi cinstim an de an. Începutul revoluției și-a găsit o parte din geneză și în momentul 15 noiembrie 1987”.

Cel mai popular eveniment va fi crosul „15 noiembrie 1987”, organizat împreună cu Federația Română de Triatlon, la care sunt așteptate în jur de 1.300 de persoane.

Pentru sportivii avansați, vor avea loc și Campionatul National de Duatlon Sprint și Trikids.

Mihaela Cârstea, inspector în cadrul Primăriei Brașov: „Crosul popular «15 noiembrie 1987» se desfășoară pe distanța de cinci kilometri, cu plecare de acolo unde au plecat muncitorii în 15 noiembrie 1987, din incinta fostei uzine de autocamioane, iar sosirea este în zona prefectură, unde era Sfatul Popular atunci, Județeana de partid”.

Revolta de la Brașov a început pe 14 noiembrie 1987, într-o sâmbătă, când angajaţii de la Steagul Roșu au aflat că le-au fost tăiate salariile fără explicație.

A doua zi, muncitorii care au venit în fabrică au refuzat să înceapă lucrul și au pornit în marș către Sfatul Popular, unde au incendiat tablouri cu Nicolae Ceaușescu.

Revolta a fost oprită de forțele de securitate și ale armatei.

Vicepreședintele Asociației „15 noiembrie 1987” Brașov, Dănuț Iacob: „Revolta de la Brașov a ridicat România din genunchi pentru că, în toate ambasadele lumii, am arătat că Brașovul și România nu doresc regimul comunist. Au existat luptătorii din munți care au așteptat, zeci de ani, să zic așa, să vină americanii pentru a ne salva dar noi, decrețeii, cei din 68, ajungând la o vârstă în care orizonturile noastre erau pur și simplu blocate, nu credeam că se mai poate întâmpla nimic, totul era negru, am luat decizia de a ieși în stradă, pentru că așa nu se mai putea”.

Cei care doresc să participe la cros se pot înscrie online, pe site-ul Primăriei Brașov, până în 8 noiembrie.

Până acum s-au înscris aproximativ 800 de participanți, 70% dintre ei fiind din Municipiul Brașov.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează