1 septembrie, ziua care va declanșa criza economică. De ce trebuie oprită cu orice preț politic creșterea cu 40% a pensiilor
La 1 septembrie intră în vigoare Legea pensiilor, unul dintre cele mai grave atentate ale PSD la sănătatea economică a României. Legea prevede o creștere cu 40% a pensiilor, iar impactul asupra bugetului de stat este devastator, declanșând de facto criza economică. Guvernul și întreaga clasă politică trebuie să renunțe la populism și să accepte că această creștere e nesustenabilă. O asemenea decizie politică în an dublu electoral e greu de luat, dar e singura opțiune. Altfel, vor fi cu toții autorii morali ai intrării României în a doua criză economică în decurs de un deceniu.
Impactul bugetar al Legii pensiilor va fi de circa 58 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, potrivit chiar PSD, care a trecut sumele în expunerea de motive a proiectului de lege. Sunt sume uriașe, despre care Consiliul Fiscal a scris în analiza de azi că vor provoca un deficit bugetar de peste 6% în 2021 și peste 7% în 2022. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat și el că e o creștere imposibilă. Realitatea e simplă: România nu are, pur și simplu, acești bani. Ei ar putea veni doar din împrumuturi, dar la costuri enorme.
Am mai trăit această experiență în 2008, când guvernul Tăriceanu, sprijinit de PSD, a decis în campania electorală creșteri nesustenabile de salarii și pensii. A urmat criza internă, suprapusă peste criza de pe piețele externe.
PSD, cu iresponsabilii Dragnea și Vâlcov la conducere, a mizat că prin cumpărarea pensionarilor va supraviețui la putere, în ciuda atacurilor dezlănțuite din justiție și economie. Chiar dacă Dragnea, Vâlcov și restul Curții de la Scroviștea au plecat de la Putere, Legea pensiilor a rămas în vigoare.
Toată clasa politică știe că majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie înseamnă declanșarea imediată a crizei. Dacă pensiile se majorează cu 40%, reacțiile vor veni în lanț: piețele financiare (deja iritate de incertitudine) vor crește rapid costurile pentru finanțarea deficitului României, agențiile de rating vor retrograda România, Comisia Europeană va declanșa procedurile formale pentru nerespectarea legislației comunitare.
PSD știe foarte bine ce a lăsat în urmă și se bucură meschin că a dat șah guvernului Orban. Dacă nu oprește sau atenuează mărirea pensiilor, misiunea guvernului liberal va fi una imposibilă, odată cu inevitabila criză. Iar dacă totuși o face, PNL este condamnat să plătească politic la alegeri.
Dar PNL nu are de ales. Trebuie să oprească această creștere iresponsabilă cu 40%. Are la îndemână o soluție graduală: să modifice Legea pensiilor prin OUG sau proiect de lege care să prevadă o creștere mai mică, de 15%, care să se aplice mai devreme. Ar fi o creștere sustenabilă, pe care bugetul și-ar putea-o permite fără probleme în 2020 și anii următori, ba chiar ar elibera sume consistente pentru investițiile atât de necesare în infrastructură (de transport, de cercetare, digitală etc).
Tocmai pentru că e prins între cleștele alegerilor și nicovala Legii pensiilor, pentru PNL sunt vitale alegerile anticipate. Dacă anticipatele și localele s-ar termina până la începutul verii (mai – iunie), viitorul guvern PNL ar avea timp, până la 1 septembrie, să amendeze Legea pensiilor fără grija alegerilor. Aceasta e una dintre explicațiile ardorii cu care președintele Iohannis cere anticipate: nu vrea ca al doilea său mandat să stea sub semnul unei crize economice, ca în cazul lui Traian Băsescu.
Dar chiar dacă anticipatele nu vor avea loc, PNL trebuie să opereze modificarea. Și e timpul ca PSD să fie pus sub presiune publică și să admită că această creștere de 40% nu poate fi făcută de la 1 septembrie. Tocmai pentru a nu radicaliza societatea și a nu crea o falsă dezbatere în plină campanie. Dacă PSD continuă să-și susțină aberația economică, atunci PSD trebuie să plătească politic tot costul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
97 comentarii