G4Media.ro

1 septembrie, ziua care va declanșa criza economică. De ce trebuie oprită…

1 septembrie, ziua care va declanșa criza economică. De ce trebuie oprită cu orice preț politic creșterea cu 40% a pensiilor

La 1 septembrie intră în vigoare Legea pensiilor, unul dintre cele mai grave atentate ale PSD la sănătatea economică a României. Legea prevede o creștere cu 40% a pensiilor, iar impactul asupra bugetului de stat este devastator, declanșând de facto criza economică. Guvernul și întreaga clasă politică trebuie să renunțe la populism și să accepte că această creștere e nesustenabilă. O asemenea decizie politică în an dublu electoral e greu de luat, dar e singura opțiune. Altfel, vor fi cu toții autorii morali ai intrării României în a doua criză economică în decurs de un deceniu.

Impactul bugetar al Legii pensiilor va fi de circa 58 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, potrivit chiar PSD, care a trecut sumele în expunerea de motive a proiectului de lege. Sunt sume uriașe, despre care Consiliul Fiscal a scris în analiza de azi că vor provoca un deficit bugetar de peste 6% în 2021 și peste 7% în 2022. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat și el că e o creștere imposibilă. Realitatea e simplă: România nu are, pur și simplu, acești bani. Ei ar putea veni doar din împrumuturi, dar la costuri enorme.

Am mai trăit această experiență în 2008, când guvernul Tăriceanu, sprijinit de PSD, a decis în campania electorală creșteri nesustenabile de salarii și pensii. A urmat criza internă, suprapusă peste criza de pe piețele externe.

PSD, cu iresponsabilii Dragnea și Vâlcov la conducere, a mizat că prin cumpărarea pensionarilor va supraviețui la putere, în ciuda atacurilor dezlănțuite din justiție și economie. Chiar dacă Dragnea, Vâlcov și restul Curții de la Scroviștea au plecat de la Putere, Legea pensiilor a rămas în vigoare.

Toată clasa politică știe că majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie înseamnă declanșarea imediată a crizei. Dacă pensiile se majorează cu 40%, reacțiile vor veni în lanț: piețele financiare (deja iritate de incertitudine) vor crește rapid costurile pentru finanțarea deficitului României, agențiile de rating vor retrograda România, Comisia Europeană va declanșa procedurile formale pentru nerespectarea legislației comunitare.

PSD știe foarte bine ce a lăsat în urmă și se bucură meschin că a dat șah guvernului Orban. Dacă nu oprește sau atenuează mărirea pensiilor, misiunea guvernului liberal va fi una imposibilă, odată cu inevitabila criză. Iar dacă totuși o face, PNL este condamnat să plătească politic la alegeri.

Dar PNL nu are de ales. Trebuie să oprească această creștere iresponsabilă cu 40%. Are la îndemână o soluție graduală: să modifice Legea pensiilor prin OUG sau proiect de lege care să prevadă o creștere mai mică, de 15%, care să se aplice mai devreme. Ar fi o creștere sustenabilă, pe care bugetul și-ar putea-o permite fără probleme în 2020 și anii următori, ba chiar ar elibera sume consistente pentru investițiile atât de necesare în infrastructură (de transport, de cercetare, digitală etc).

Tocmai pentru că e prins între cleștele alegerilor și nicovala Legii pensiilor, pentru PNL sunt vitale alegerile anticipate. Dacă anticipatele și localele s-ar termina până la începutul verii (mai – iunie), viitorul guvern PNL ar avea timp, până la 1 septembrie, să amendeze Legea pensiilor fără grija alegerilor. Aceasta e una dintre explicațiile ardorii cu care președintele Iohannis cere anticipate: nu vrea ca al doilea său mandat să stea sub semnul unei crize economice, ca în cazul lui Traian Băsescu.

Dar chiar dacă anticipatele nu vor avea loc, PNL trebuie să opereze modificarea. Și e timpul ca PSD să fie pus sub presiune publică și să admită că această creștere de 40% nu poate fi făcută de la 1 septembrie. Tocmai pentru a nu radicaliza societatea și a nu crea o falsă dezbatere în plină campanie. Dacă PSD continuă să-și susțină aberația economică, atunci PSD trebuie să plătească politic tot costul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

97 comentarii

  1. 23 ianuarie 2020 ! Ziua in care anulam orice tip de pensie speciala, recalculam automat toate pensiile speciale (militare, de serviciu, speciale de orice natura) si scapam de aceasta povara de pe umerii nostri, ai copiiilor si nepotilor nostri!

    Altfel, eu nu mai vreau sa misc un pai impozitat aici! Prefer sa muncesc pt alta natie, sa traiesc pt alta natie, si sa platesc altora pensia calculata corect!

    • Mai lasa placa cu pensiile speciale. Chiar daca abosolut toate pensiile speciale sunt complet anulate si nu sunt inlocuite cu nimic (ca ceva pensie contributiva tot ar trebui data) banii economisiti ar acoperi 40% din cresterea de anul asta si 15 % din cea de anul urmator.
      Sa ne ocupam de amandoua, dar sincer sa spun, cresterea pensiilor obisnuite ne ingroapa acum.
      Daca intra in vigoare chiar si 1 singura zi, vom fi obligati sa le platim pentru totdeauna, indiferent de falimentul bugetului.
      Mi-ar place sa vad de la PNL o premiera in politica romaneasca, adica asumarea unor masuri corecte inainte de alegeri, nu taieri ulterioare. Nu mai vreau minciuni si alegatori dusi de nas.

    • Pensiile tebuie sa fie majorate cu 40%, dar trebuie eliminate
      – pensiile speciale
      – indemnizatiile falsilor revolutionari
      – indemnizatiile falsilor academicieni de la falsele academii
      – sumele acordate asa-zisei case regale
      – sumele acordate institutului tapului levantin

    • chiar daca s-ar majora cu 40%, sa le majorezi asa, pe toate cu exact acelasi procent, e o BATAIE DE JOC. ala cu 10.000 lei pensie o sa mai ia 4000, iar el oricum traia excelent cu pensia aia, iar unul cu 1000 lei, va lua 400 pe care poate sa faca pipi ca la ce scumpiri vin anul asta, e ca si cum nu i-ar primi deloc. in niciun caz nu trebuie pus procent egal. procent mai mare la pensiile mai mici si mic la alea mari, oricum sumele tot in favoarea celor cu pensii mari sunt.

    • voi imbecilii carora va curge scuipatul in gat, comunistii maniosi proletari, ati ingropat tara asta.. va luati de 0.00001 % din bugetul de pensii care se duce la cei 2-3000 magistrati (Dar care facandu-si treaba ar aduce inapoi tarii sute de miliarde de euro, probabil)..sa aiba dom`le si casierita de la kaufland si analfabeta care matura strada si judecatorul, aceeasi pensie dom`le.. ca toti sunt oameni de aceeasi valoare, asa v-a invatat comunismul

    • PSD şi-ar reface electoratul de stânga, dacă baronii ar avea luciditatea minimă necesară să renunţe la tradiţia Iliescu, pentru a atrage în partid intelectualii social-democraţi, care iubesc poporul.

    • Gabriela, „la fel” va face si PNL-ul. Si nu-i mai lua atat apararea Presedintelui, pentru ca are un intreg aparat de specialisti in Admin. Prezidentaiala si nu era necesar sa-i intrebe pe pzdisti daca au bani! Nu uita ca presedintele tau a promulgat ca primaru’ cel putin 3 legi tampite (recursul compensatoriu, pensiile publice si acum dublarea dublarii alocatiilor pentru copii) fara a face gestul minim de a le restitui Parlamentului pentru o ultima analiza.

    • Pe sondaje, în locul doi după corupţie apărea problema pensiilor speciale.

      Sigur că au lansat această temă, au spus că desfiinţează, fac, etc. PSD a mărit pensiile cu 60 la sută în 3 ani, numai că lumea era tot nemulţumită că era pensia mică, comparativ cu pensiile speciale.

      Acum la putere, de teama sistemului, PNL nu se mai atinge de pensiile speciale. E o teamă foarte mare. PNL încearcă, în mod aberant, să dea vina pe PSD că ei nu vor să desfiinţeze pensiile speciale. Asta ţine momentan, dar vom mai vedea ce va fi peste şase luni.

      Gândiţi-vă că PSD a majorat pensiile cu 60 la sută şi doar un milion din 5,2 milioane de pensionari au votat cu PSD. Motivul a fost legat de pensiile speciale. Da, există, dacă vreţi, temerea că faptul că nu se mai ating de subiectul acesta va avea repercusiuni la vot în cazul PNL. Cât de mult, nu putem calcula acum. Să ne gândim că PNL va face Guvernul şi dacă ia 28 la sută, iar PSD 29 la sută.
      Pentru că preşedintele este din PNL şi vrea un Guvern PNL

    • Foarte corect reminder-ul.
      „Aveţi bani pentru pensii? M-a asigurat că la nivel de guvern s-a făcut o analiză şi sunt bani pentru pensii, după care am promulgat legea”, a spus preşedintele. Si a semnat ca primarul.
      Acum KWI trebuie sa suporte costul politic pentru aceasta aberatie cot la cot cu PSD daca a inghitit gogoasa de la Valcov & co cum ca sunt bani si a promulgat-o.
      Cam greu sa o dea la intors dupa ce in august 2019 a spus ca sunt bani.

    • Desteptule, pai nu presedintele a spus ca sunt bani, el i-a intrebat pe psdisti, si astia au sarit ca sunt, asa ca presedintele a promulgat-o. Ce putea face el s-o opreasca, din moment ce fusese votata la foc automat de psdisti in parlament? Toata turma psdist-aldist-udmrista a ridicat mana, niciun amendament al opozitiei nu a trecut, ura si la gara! Cand votau toti psdeii in parlament tampenia aia de lege, stiau foarte bine ca nu sunt bani la buget ca sa se poata face o asa marire de pensii, dar mergeau pe burta ca or face valcov si teodorovici o smecherie, sa dea pensiile marite la 1 septembrie, si pe valul de recunostinta generala, sa mai fie votati o data in fruntea chiftelii inca 4 ani. Adica i-ar fi costat 25 de miliarde sa se mai aleaga o data, la 1 septembrie 2020, ca dupa aia vedeau ei cum amendau legea pensiilor si ramanea doar cu atat. La fel a fost si cu legea de dublare a salariilor profesorilor, care a fost inghetata imediat dupa alegerile din 2009, insa in cazul ei a ramas doar la nivel de promisiune totul, nu s-a dat un leu.

    • Gabriela, „la fel” va face si PNL-ul. Si nu-i mai lua atat apararea Presedintelui, pentru ca are un intreg aparat de specialisti in Admin. Prezidentaiala si nu era necesar sa-i intrebe pe pzdisti daca au bani! Nu uita ca presedintele tau a promulgat ca primaru’ cel putin 3 legi tampite (recursul compensatoriu, pensiile publice si acum dublarea dublarii alocatiilor pentru copii) fara a face gestul minim de a le restitui Parlamentului pentru o ultima analiza.

  2. Pentru pensionarii de rand nu sunt bani, bagă țara în criză, dar cei cu pensiile speciale nu mai bagă țara în criză???? Leprelor comuniste.

    • Ca sa intelegi cum stau lucrurile :
      – pensionari „speciali” : ~ 10.000
      – pensionari normali : 5.180.000

      Intelegi diferenta ? 40 % pentru mai mult de 5 milione de oameni este enorm, nu se poate compara cu suma pentru 10 mii de pensii speciale

    • Sunt 2 ordine de marime diferite. Anularea pensiilor speciale nu rezolva cresterea celorlalte.

    • Corect.De luat in calcul ca pensia medie la pensionarii pe contributivitate este 1350 lei la un numar de 4900000 pensionari.
      Iar la cei cu pensii speciale pensia medie este pe la 4-5000 lei. La magistrați pensia medie pe la 17000 lei.
      Este f grav cu hoția din țara asta.

  3. Cine dracu sperie iara lumea cu sfarsitul lumii in economie? Daca guvernul va lucra cu cap, nu trebuie sa ne fie frica!!!

    • Daca guvernul va lucra cu cap va anula aceasta crestere nesustenabila a pensiilor.

      „Cine dracu sperie iara lumea cu sfarsitul lumii in economie?”
      Cine dracu vrea sa te sperie pe tine cand iti tine lopata deasupra capului?
      Cand seful companiei nu-si mai primeste banii pe proiect si trebuie sa te dea afara?
      Cand iti mor animalele din cauza unei epidemii?

      Chiar daca unele chestii sunt mai abstracte si mai complexe, cauzalitatea ramane aceasi.

      Daca A, atunci B.
      Daca pensiile astea intra in vigoare, atunci intram in criza. Nu e loc de discutie.
      Si-asa sunt sanse foarte mari sa intram in recesiune anul acesta.

  4. Sica Mandolina, tu nu vei mai fi prim ministru, nici PNL-ul nu va ramane la guvernare, daca VOI, caum, nu anulati orice tip de pensie speciala! Adica daca nu mai furati de la bugetul tarii 9 miliarde de euro anual!

    Dar nu o sa faceti chestia asta, fiindca USL-ul traieste, fiindca voi sunteti cei care beneficiati de aceste chestiuni speciale! Fiindca nu vreti sa pierdeti nici un svant! Fiindca voi sunteti specialii imbracati in costume civile, dar in spate sunteti plini de grade si legitimatii, beneficii si interes national. V-ati murdarit toti la gura de interes national, a.i. furati de la cei 95% care au ales sa mai ramana, au ales sa mai munceasca pt a supravietui in tara asta!

    JOS HOTIA DIN TARA! HOTIA SPECIALILOR TREBUIE SA INCETEZE!

    • Inloc sa fiu dat exemplu de patriotism , am fost trimis la psihiatrie , la CPL Comanesti , in 1990 , de dna. Dr. Negoita Georgeta. Cpt. Grigore de la Comanesti , mi-a retinut buletinul la Politia Tg. Ocna , din 01 nov. 1985 pina-n iunie 1986.

  5. Autorul ca si alti ganditori privesc prin prisma cheltuielilor si nu a veniturilor. Dau exemple tari care-si respecta seniorii dar nu pot vedea ce este necesar de facut la ei acasa in acest sens. Daca privim media de varsta in Romania si facem un calcul se va observa ca pentru multi valoarea contributiei din perioada activa este mai mare ca valoarea pensiei si ca urmare efortul bugetar real este mult mai mic. Este ca si cum depui bani intr-un cont dar ceea ce ramane nerevendicat intra in buzunarul bancilor. Nimeni nu face asemenea socoteli ca sa nu vorbim si de cheltuieli absurde cu aparatul statal invechit care nu a aflat ca suntem intr-o era a informatizarii. Toate astea servesc cuiva iar acesti deontologi imaturi ajung sa scrie. O parte din banii pe cre-i obtin din articole ajung in fondul lor de pensii pe care sigur nu o sa apuce sa-l consume.

    • ROMANIA SA IMPRUMUTAT 3 MILIARDE DE EURO DE PE PIETELE INTERNATIONALE CA NU MAI ARE BANI ALALTAIERI
      CAND A FOST CRIZA NEAM INPRUMUTAT CU 20 DE MILIARDE ACUM NU ESTE CRIZA SI NE INPRUMUTAM CU 3 MILIARDE INTRO SINGURA ZII CA SA DAM PENSIILE DE ACUM
      IMAGINEAZATI DACA CRESC PENSIILE CU 40% CAT VA TREBUI SA NE IMPRUMUTAM CA SA LE PLATIM
      CA TINERI PLEACA DIN TARA ASTA CA NU MAI VOR SA PLATEASCA TAXE PT PENSIILE BATRANILOR DIN TARA ASTA

    • Domnul Ivan sunteți intr-o gravă eroare. Pensiile despre care vorbiți sunt sociale, asta însemnând ca actualii contribuabili plătesc pentru actualii pensionari. Și cum persoanele active in munca au scăzut sub nivelul numărului de pensionari de aici rezulta lipsa resursei economice de plata a pensiilor sociale. O persoana activa a ajuns sa plătească pensiile la 4-5 persoane inactive. Ce vorbiți despre contul in care se depune contribuția pentru pensie aceea este pilonul 2 de care PSD a avut grija sa fie cât mai limitat altfel le scădea guvernanților contribuția normala la pensii care este oricum mai mică decât necesarul actual.

    • da’ de tari care-si respecta tinerii ai auzit?cine crezi c-ar putea plati mariri depensii necontrolate? nu vede-ti cum se cara lumea?toate tarile vor sa creasca virsta ca nu’s bani

  6. Iar anunta bietul Pantazi apocalipse economice, nimic nou.

  7. „Impactul bugetar al Legii pensiilor va fi de circa 58 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, potrivit chiar PSD, care a trecut sumele în expunerea de motive a proiectului de lege. Sunt sume uriașe, despre care Consiliul Fiscal a scris în analiza de azi că vor provoca un deficit bugetar de peste 6% în 2021 și peste 7% în 2022. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat și el că e o creștere imposibilă. Realitatea e simplă: România nu are, pur și simplu, acești bani. Ei ar putea veni doar din împrumuturi, dar la costuri enorme.”

    OK, sa zicem ca e asa.
    In cazul in care totul ramana la fel, ca acum, fara sa se schimbe nimic. Nici macar mentalitatea.
    Pentru ca asa e mai comod romanului.

    Solutii?

    1. Eliminarea evaziunii fiscale, colectarea impozitelor, taxelor, TVA etc. la sange.
    2. Stoparea hotiei, risipirea banului public.
    3. Eliminarea ajutoarelor sociale etc. in cazul persoanelor apte de munca.
    4. Eliminarea tuturor pensiilor speciale.
    5. Scaderea impozitelor, taxelor in vederea revigorarii activitatiii economice.
    6. Modificarea cadrului legislativ pentru a imbunatatii climatul economic, pentru stimularea investitiilor in sectorul privat si cel de stat, in proiecte majore de infrastructura, facilitand creearea locurilor de munca.
    7. Sprijinirea familiilor, luarea masurilor necesare in vederea cresterii natalitatii.
    8. Investitii masive in educatie.
    9. Descentralizarea politica, economica, administrativa, educationala.
    10. Schimbarea mentalitatii balcanice cu o mentalitate axata pe corectitudine si responsabilitate.

    • Foarte bine punctat.La risipirea banului public: taiat banii pentru o gramada de ong care taie frunza la catei, la o armata de falsi revolutionari, o gramada de institute si institutii inutile.De ce din munca romanilor se finanteaza casa regala, institutul Ellie Wisell, institutul levantin a lui Constantinescu etc etc.Se duc anual milioane din buget pe ceva de care ne- am putea lipsi.Plus ca o parte din bani mai intra direct in buzunarele unor smecheri.

    • Din păcate astea nu sunt soluții pentru (a compensa) criza financiară declanșată de creșterea cu 40% a pensiilor în septembrie 2020 fiindcă, chiar dacă s-ar putea aplica instantaneu, magic, ar dura foarte mult timp până ar apărea efectele.
      În plus, știi, colea e România deci punctele 1, 2 și 10 nu se pot aplica.

    • Burepista, ma lasi cu CF si cu BNR?! P-astea doua le-a durut in cur un 1 an de zile, dar de 1 luna au declansat sistematic o isterie nationala.
      Sa ne reamintim sau sa invatam:
      – in 10.10.2018, CF da AVIZ FAVORABIL proiectului de lege a pensiilor publice;
      -in 26.11.2018 il adopta Senatul si in 19.12.2018 CD;
      – USR si PNL sesizeaza CCR pentru neconstitutionalitatea conditionarii dreptului la pensie,
      NU pentru nesustenabilitatea cresterilor din 2020 incolo;
      -in 13.03.2019 CCR da Decizia de neconstitutionalitate pe aspectele sesizate si o intoarce
      Parlamentului;
      -in 26.06.2019 este votata de CD, camera decizionala, cu 197-da, 70-abtineri si 0-nu;
      -FMI si Comisia Europeana au avertizat asupra nesustenabilitatii legii;
      -in 03.07.2019 este trimisa la promulgare, iar Presedintele ce face 5 zile mai tarziu?! Se gandeste el asa ca, „daca a fost odata intoarsa Parlamentului de altcineva, io n-am ce sa mai fac si o promulg” (exact ca la Legea recursului compensatoriu)!
      Intre 11.10.2018 si 01.09.2019 (data primei majorari a punctului de pensie) si chiar pana la 18 decembrie 2019 odata cu opinia preliminară a Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat și Legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2020, CF si BNR n-au scos o vorba despre pericolul care se va abate asupra tarii din 2020 incolo din cauza aplicarii acestei legi.
      Deci, in concluzie, este vorba doar de populism politic si de demagogie, ipocrizie si iresponsabilitate institutionale si nu trebuie sa se mai vaite nimeni.

    • Te tii de goange si te faci ca nu intelegi cine voteaza si cine pune in practica o lege si care sunt atributiile presedintelui ,si ce poate face ? Faci ne nisnaiul marcelius ?

    • Corect, soluții există mai trebuie voință

  8. Sunt niște măsuri nebunești de-a dreptul, niște majorări care nu au absolut nimic cu realitatea economiei românești, promovate de niște impostori, pentru a-și cumpăra liniștea distrugerii în voie a țării, fără a-i interesa ce se întâmplă după. Sunt o serie de creșteri, nu doar cele presupuse de legea pensiilor, ci și: majorările prevăzute de legea salarizării, dublarea alocațiilor, plata viitoarelor pensii speciale, prin aplicarea lor vor îngropa România. Puse în practică, ne vor face viața un calvar tuturor. În ultimii 3 ani, România a trăit doar pe datorie, cât mai poate fi întinsă coarda, cât se mai poate trăi astfel? Cred că nu prea mult… Acești nemernici de la PSD și Ald, să nu fie uitat ALD, mare atenție, au lansat niște bombe, care, odată explodate vor zgudui din temelii economia țării. Stați liniștiți, nici PNL-ul nu va face nimic, va pune în aplicare toate aceste nenorociri, doar cât se mai pot împrumuta, o vor face. Doar nu rambursează ei datoriile, atunci de ce nu s-ar împrumuta!

  9. Tineti ochii larg deschisi si mintea (doar cei care puteti ) si in curind veti intelege totul. Romania va porni pe un alt drum , tot ceea ce acum vi se pare evident va fi schimbat ,toate cheltuielile inutile si politic desemnate ,de felul pensiilor speciale vor fi eliminate . O noua lume vine peste noi toti , o lume in care hotia nu isi va mai avea locul .

  10. Dar bani pt rachete, avioane si transportoare pt MAI ati gasit in prima luna de guvernare! miliarde s-au dus.

    Rusine!

    • Macar stii ce inseamna un buget sau dai doar din clanta usii si nu se inchide ?

    • Bai Sarkakane
      O sa cumparam si o sa producem tehnica pana cand o sa devenim in zona un fel de Israel in lumea araba.
      Stiu ca nu va place voua samagonezilor jegosi dar peste zece ani o sa va cam tremure chilotii. Daca o sa mai existati pana atunci.

    • Dar ce ai vrea stimabile sa mergi la razboi cu sabia cu luneta a lui Stefan cel Mare… sau cu arcu lui Decebal

  11. Aici se impune cu adevărat referendum național nu ca cele „pe familie” și „pe justiție”. Problemele de supus referendumului sunt două: 1. „Sunteți de acord ca valoarea pensiei plătită din bugetul public să nu depășească 80% din media salariilor din tot timpul de activitate ? ” și 2. „ Sunteți de acord ca mărirea de pensii plătite din bugetul public să se aplice numai acelor pensii care sunt sub valoarea coșului minim de trai decent ?”. Acestea în ceea ce privește pensiile aflate în plată. Pentru cei care vor începe activitatea din 2021 trebuie o nouă lege a pensiilor care să stabilească faptul că valoarea pensiei plătite din bugetul de stat are valoare unică și universală și este egală cu valoarea coșului minim de trai decent. Referendumul pe această temă va trebui să aibă întrebarea „ Sunteți de acord ca în noua lege a pensiilor să se prevadă o valoare universală egală ca valoarea coșului minim de trai decent ?”

  12. Foarte bine punctat.La risipirea banului public: taiat banii pentru o gramada de ong care taie frunza la catei, la o armata de falsi revolutionari, o gramada de institute si institutii inutile.De ce din munca romanilor se finanteaza casa regala, institutul Ellie Wisell, institutul levantin a lui Constantinescu etc etc.Se duc anual milioane din buget pe ceva de care ne- am putea lipsi.Plus ca o parte din bani mai intra direct in buzunarele unor smecheri.

  13. Ce se intampla cu banii, odata ce pensiile majorate se vor plati? Simplu, sunt reinjectati in economie. Asadar, statul recupereaza imediat, 20% din sumele platite pensionarilor, via TVA.

    Ocupati-va de evaziunea fiscala si veti avea buget. Ocupati-va INTAI de evaziunea fiscala, lasati anunturile pompoase.

    • da, vor ajunge in economie banii, doar ca in economiile altor tari de unde importam foarte mult.

    • Maximum ceea ce poate ajunge in economiile altor tari, sunt dividendele, restul ramanand obligatoriu in Romania. Importurile, se fac doar datorita lipsurilor produselor romanesti.
      Atat lipsurilor, cat si incapacitatii de a fi competitiv si calitativ.
      Insa, majoritatea produselor vandute, sunt de fabricatie romaneasca, in afara bugetului (f important dealtfel) armament. Avioane si rachete inutile, insa care fac parte din obligativitatea de cumparare, contravaloarea acceptarii in NATO/OTAN.

    • in cazul in care cumperi orice produs care nu e fabricatin romania nu se duc banii in tara de unde a fost adus?

    • D-le @el
      Aici nu santeti pe stiripepula,dcmorsa sau lu.jerulmeu
      Nu ne dati noua lectii de economie.
      Reinjectarea cum se face? Prin consum?
      In economie s-au reinjectat bani din returnari TVA,plata facturi si altele.
      De ce s-a renuntat la acordul cu Banca Mondiala pentru digitalizarea ANAF? Chiar nu stim de ce?
      Sa va explice Dragnea si Valcov-Cavou

    • dadada, ce frumos o zici dumneata!
      20% din 40% inseamna 8% (optlasuta). 8% din 58 inseamna ceva mai putin de 5 miliarde….
      ………….La un calcul aproximativ si foarte favorabil ipotezei pe care o sustii.
      DACA se duc toti acesti bani in cumparaturi de produse fiscalizate adica din care se recupereaza TVA integral.
      DACA! Dar n-ai sa vezi asa ceva in veci.
      Cea mai idioata teorie este asta: dai bani moca la populatie si te astepti ca banii vor veni inapoi (daca nu chiar inzecit). Mai ceva ca perpetuum mobile, ce mai!

    • @m&m
      Aveti dreptate, merci de raspuns. Pentru un produs plata ajunge la producator. Insa, o parte din pret, tot ajunge in Romania, prin lantul de distributie (facut de personal roman) In fine.
      Insa comertul (intern) Romaniei, nu inseamna nici pe departe, import majoritar. Majoritatea produselor vandute in Romania, se produc in Romania, de carte romani. Chiar si majoritatea produselor vandute de filiale ale societatilor straine, tot in Romania sunt produse.

      Sustinerea pensiilor, a ajutoarelor, este ceea ce se numeste o plasa sociala de siguranta. Nu sunt avocatul maririlor sau desfiintarilor, ci am incercat sa va explic, cum o parte din sumele date, se intorc imediat la bugetul statului.
      In afata de TVA-ul recuperat de stat, aceste sume dae oamenilor, nu sunnt transformate nici in actiuni, nici scoase din tara si trimise peste horate, etc. Pensionarii si oamenii beneficiind de ajutoare sociale, cheltuiesc aceste sume, chiar in luna in care le-au primit.
      Pe utilitati si consum zilnic.

      Nu marirea pensiilor este problema Romaniei. Frauda fiscala este problema numarul unu a Romaniei.

  14. dupa o asemenea analiza intrebarea este doar daca ati fost la un psihiatru bun?
    si daca PNL va asculta stim ce sa votam.
    Altfel spus vor la putere, vor guvern, functii si privilegii pentru ei sa respecte legea 127/2019. Impotriva lor se poate vota si la termen si anticipat oricand.

    • PNL face ceea ce trebuie spre dezamagirea unor neintelesi ai sortii .

    • Pai, Mario, zi cinstit ca votezi psd, ca sa ne luam de-o grija!

    • Doamnă dragă,tiză ce-mi sunteți,dvs.obișnuiți să gândiți logic?
      Adică la o creștere economică de maxim 5%,și aia bazată pe consum(al produselor altor economii,nota bene!),chiar credeți că se pot mări pensiile cu 40%???
      Suntem peste 5 milioane de pensionari,doamnă,iar majorările legiferate de Partidul SubDezvoltării FĂRĂ a indica sursa banilor(sau asta nu o știați?) vor necesita într-un răstimp de 2 ani 131 miliarde NUMAI pentru pensii,doamnă!
      Restul,salarii,funcționarea ȘCOLILOR,a SPITALELOR etc.etc.,alte multe sute de miliarde-DE UNDE,când economia românească este vai-mama ei?Sau vi se pare că e ca a US ori UK?
      Vai și amar de România și de viitorul ei,cu cetățeni care NU se informează și nu gândesc autonom!V-ați călătorit mințile pe canalele de dejecție media A3&Ghiță TV și nici gând să vi le recuperați!

  15. Domnule Mario , la cele spuse de dvs. , corect este sa adaugati si pe cei din din Apărare, MAI şi din Serviciile Secrete). Aceste pensii au costat bugetul de stat peste 7,21 miliarde de lei în 2018.
    Toti trebuie sa primeasca pensie , in functie de contributivitate , atat si nimic mai mult .

  16. Cu cât e platit acest propagandist al demagogiei liberale?

  17. Albiti economia si salvati anual cel putin 40 mld EUR.
    Banii astia ajung pt orice.

  18. Alegația că pensionarii pot fi cumpărați cu diversele măriri și pomeni este un mit. Sunt pensionari, și nu mulți, care au o cultură politică și chiar socială superioară multor tineri, unii tineri se cred chiar chintesența democrației deși în realitate sunt totalmente lipsiți de cultură politică și socială. Puteți fi siguri că dacă actualul guvern nu va mării pensiile mulți pensionari nu vor sancționa PNL. Același lucru și cu dublarea alocațiilor pentru copii.

    • Vrajeala. Eu deja am decis ca NU voi vota PNL din cauza alocatiei pentru copii. Cu siguranta nu sunt singurul!

  19. Propun că președintele Iohannis sa o numească a pe Lia Olguța Vasilescu prim ministru și să creasca ea toate pensile. Să vedem ce face. Eu daca as fi președinte asta as face

  20. Rectificare.„ sunt pensionari, și nu puțini”am vrut să scriu

  21. Pentru cei care nu inteleg ce inseamna 58 miliarde lei (58.000.000.000 lei) care ar trebui platiti in plus in anul 2021.
    58 de miliarde de lei e tot bugetul din anul asta pentru educatiei si aparare luate la un loc.
    Cu 58 miliarde lei se pot construi peste 1000 km de autostrada.
    Cu 58 miliarde lei se poata plati salarul minim pe economie unui numar de peste 2 milioane de oameni.
    Tinand cont ca pensiile ar trebui platite din contributia celor care lucreaza acum, pentru a aduna 58 miliarde lei de 5.8 milioane de angajati inseamna ca fiecare ar trebui sa plateasca in plus in contul acestei contributii 10.000 lei in anul 2021, adica 833 lei lunar.
    Cu siguranta ca sunt pensionari cu pensii foarte mici care ar trebui sa le fie marite cu 40% dar sa maresti toate pensiile la gramada cu 40% in conditiile in care acesti bani trebuie imprumutati mi se pare o mare prostie.

    • Aveti perfecta dreptate, pensiile nu se pot mari dintr-odata cu 40p, ci anual, cu cel putin indicele de inflatie, etc. Se pot face din cand in cand majorari mai mari, pentru minimele existente, pentru a mari perimetrul celor care pot fi cuprinsi in „plasa sociala de siguranta”.
      V-am raspuns in alt comentariu, ca problema numarul unu a Romaniei, si nu numai a Romaniei, este frauda fiscala.

    • Da, frauda fiscala e intradevar o mare problema. Dar mai intai te apuci sa combati frauda si dupa ce vezi ca ai si rezultate te apuci de cheltuit bani.
      Eu nu-mi cumpar azi o masina cu gandul ca de luna viitoare imi iau inca un job ca sa pot plati creditul. Prima data imi iau al doilea job si daca reusesc imi iau masina.

  22. Acum intelegeti de ce vom avea locale in 2 tururi.
    Pentru ca psd nu vrea anticipate. I-ar da sansa pnl-ului sa scape de costul electoral al modificarii legii pensilor.
    Deci motiunea va pica, guvernul ramane, nema anticipate, locale 2 tururi, psd pierde masiv dar va recupera in decembrie cand ii vor vota pensionarii pacaliti chiar de cacealmaua psd.

    • Anticipatele nu depind exclusiv de motiunea asta. Exista si alte variante, daca pica motiunea, ceea ce e chiar de preferat.

  23. Votati Psd cu incredere!!!Ba ce v.au facuto comunistii astia.Asa va trebuie ,criza si dupa aceia sa.i votati tot pe ei,prost neam romanii astia,va meritati sorta bosorogilor.

  24. Uitati tot ceea ce sa intimplat ? Psd a marit ,a promis , a dat , a tot dat si iar dat , sume uriase de bani peste tot si uite la procent au ajuns . Singura problema a PNL este respectarea promisiunilor electorale (nu ia pus nimeni sa le faca ). Daca nu se respecta aceste promisiuni nu PSD va fi partidul care acumuleaza voturi ci altii .

    • Pina acum PNL este in grafic si tot ceea ce urmeaza va arata respectarea promisiunilor .

  25. Banii sunt o problema in Romania pentru ca bugetul e croit extrem de prost. In loc sa fie directionati spre investitii si atragerea de fonduri straine, acestia se scurg inspre bugetele locale (peste 3000 de primarii !), plata unui aparat functionaresc urias raportat la necesitatile reale, achizitii fanteziste la cheremul satrapilor centrali si locali, furturile pe fata din banii publici fara nici o frica etc. Colectarea taxelor e vai mama ei, impozitele sunt de pe vremea lui Ceasca concepute (exemplu: taxarea averilor si a imobilelor/terenurilor e zero !). Partidele astea sunt o gluma proasta. Ar trebui chemate marile firme de consultanta fiscala si lasate sa conceapa/execute ele bugetul tarii, in 5 ani de zile Romania ar fi tigrul Europei.

  26. Trebuie spus inca de la inceput . Pensiile nu sunt si nici nu trebuie sa fie o forma de recompensa atribuita categoriilor socio -profesionale pe vreun motiv de excelenta sau vreun alt motiv . Pensiile sunt si trebuie sa ramana doar rezultatul contributitei persoanei de-a lungul vietii si activitatii acesteia .

  27. Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu 197 de voturi pentru şi 70 de abţineri.
    Deci niciun vot impotriva!
    Apoi. Presedintele o promulgă cu seninătate, după …o intrebare inteligentă adresată pesediștilor :” Aveți bani?” Degeaba are presedintele o armata de specialiști (plătiti!) la Cotroceni, degeaba exista Consiliul Fiscal, degeaba BNR, toate astea nu conteaza pentru Iohannis. El a pus o intrebare si apoi a iscălit. Ca doar nu avea el chef sa-si altereze șansele la alegeri, nu ?

    Atunci, daca parlamentul a votat fără niciun vor impotrivă, dacă președintele a semnat din prima – atunci faceți bine si mariți pensiile cu 40% !
    Nu sunt bani? Aș ! Scoateți la vanzare averile celor care si-au bătut joc de pensionari. Averile parlamentarilor si ale prezidentului. Cu pensiile speciale, cu salariile sfidatoare de prin agenții și comiții, primării si regii- se adună ceva.

    • Te tii de goange si te faci ca nu intelegi cine voteaza si cine pune in practica o lege si care sunt atributiile presedintelui ,si ce poate face ? Faci ne nisnaiul mincinus ?

    • Explica-mi, te rog, cum ar trece o lege cu 50%+1 abtineri, niciun vot impotriva. Asta ca sa intelegem mai bine care ar fi vina celor care s-au abtinut.

  28. Sunt de acord cu argumentele, dar PNL a facut-o: a PROMIS ca va CRESTE Punctul de pensie cu 40%, respectand Legislatia in vigoare, inca de la Asumarrea raspunderii Legii Bugetului si inca de la preluarea Guvernarii!
    Sa vii azi si sa spui: Stiti, v-am mintit la fel ca PSD, e GRAV!
    Am scris mereu pe forum ca NU e posbil, ca e o EROARE Politica uriasa ce-au facut, acum sa vedem cum va plati PNL!
    Trebuia sa se invete minte ca Votantii romani NU mai accepta MINCIUNILE, era evident ca PNL MINTE, ca NU va putea sa-si meintina promisiunea asta!
    Vor plati MINCIUNA, PNLeii NU vor plati ca vor modifica Legea pensiilor si le vor mari cu 15% numai, vor plati ca au MINTIT!
    Sotul meu anti-PSDist de 30 de ANI, e categoric: au MINTIT ca PSDeii, rusine!
    NU stiu cum o vor rezolva, dar vor plati oricum!
    Si, probabil, se vor invata minte: sa NU mai MINTA, sunt convinsa ca DACA Orban ar fi iesit cu CIFRE in fata natiunii, majoritatea oamenilor care STIU bine ce DEZASTRU a lasat PSD in urma, ar fi inteles!
    A-propos, PNL a PROMIS ca vor face Audituri in fiecare Institutie publica, sa prezinte DEZASTRUL lasat de PSD; nici gand, s-au instalat bine in fotoliile de guvernanti la Putere si asa lasa PSD sa atace zilnic, cu aceleasi minciuni, avand vuvuzelele PSD-TV de partea lor!
    Nu ii inteleg, eu as fi iesit din Prima zi cu Programul de guvernare al PSD la TV, cu TOATE Imprumuturile facute de PSD in cei 3 ANI si as fi PREZENTAT minciunile PSDiste!
    PNListii nici azi NU sunt in stare sa prezinte DOVEZI la TV ca sa contracareze minciunile vuvuzelelor PSdiste!
    PSD ii ataca seara de seara ca se imprumuta mai mult si mai scump decat Guv PSD, iar ei NU vin cu CIFRE, cu Executiile bugetare sa prezinte REALITATEA!
    Nu inteleg…

    • In fapt ,Scena politica romaneasca este conturata de o anumita parte ce doreste doar ca publicul larg sa asocieze actiunea PNL cu fosta modalitate de actiune politica a PSD. Cui prodest? Lili nu incerca si tu ?

    • PNL va face tot ceea ce a promis si asocierea negativa atribuita concomitent celor doua partide este de la bun inceput sortita esecului . Intreaga tara stie adevarul . Va faceti de ris

    • Auditurile se fac ,ele sunt in desfasurare si vor fi facute public inainte de alegerile suprapuse locale si parlamentare,asa ca oricicare fel de lamentare e deja prea gretoasa .

    • Inca nu ati inteles ca imprumuturile chiar daca sunt facute de ministrul PNL ele sunt urmarea actiunilor PSD.

    • De ce nu o fac ? Raspunsul este extrem de simplu dar nu va conveni multora : pt ca penelistii sunt tot un fel de pesedisti dar mai prosti !

    • O faci tu in locul altora , sa dai o mina de ajutor sau o gura de oxi gen

  29. Mai deunazi, o stire despre experimentul unui miliardar japonez care se gandea sa dea asa, fara niciuo conditie, cate 2000 de dolari unora care ar aplica pentru asta:
    Scopul ar fi sa se invete lumea cu un venit minim garantat de 2000 de dolari!
    ouaau! ce bine!!!
    Prezentatorul postului de radio se si gandea ce bine va fi daca de maine, fiecare om al planetei ar avea un venit garantat de 2000 de dolari pe luna.
    Ce mai, raiul pe pamant! Numai ca de a doua zi, valoarea celor doua mii de dolari va fi facuta egala cu valoarea venitului mediu garantat de… alaltaieri .
    Adica vei putea cumpara cu venitul minim garantat de 2000USD exact ce cumparai cu 2000RON … (cazul exemplului comentat, aplicat local)
    N-ar fi mai practic sa se dea cadou niste pixuri si fiecare sa-si adauge un zero pe bancnote, daca vrea?…

  30. Poate daca erai Ceausescu faceai aduceai si luna dupa cer , dar ……mai intii lasa balivernele si invata cum functioneaza o economie de piata nu una imaginara

  31. „Dacă PSD continuă să-și susțină aberația economică, atunci PSD trebuie să plătească politic tot costul.”
    Asa…si cam cum vezi sa se intample asta, dom Pantazi ? Ca nu rezulta defel dni articolasul asta incropit.

  32. Adica unul ca Ceausescu ?Cineva care le stie pe toate . Macar poti accepta binele absolut facut natiunilor de aceste atit de blamate de unii multinationale ? Poti vizualiza ce inseamna un plan de afaceri ce cuprinde multiple activitati si toate activitatile conexe acestora , in zeci si zeci de tari ? Daca poti, te rog nu mai aduce in discutie vreun om providential ce ar ar face el – lumina –

  33. Foarte bun si la obiect acest avertisment suplimentar.
    Si as sublinia: pericolul inca si mai mare este PSD insusi. Acesta trebuie luat cu asalt si pulverizat. Si nu mai este mult timp.

  34. Economia de piata functioneaza in felul urmator: cand nu mai ai bani de rulat ceri de la stat…daca esti too big to fail sau conectat politic primesti si luna de pe cer din banii fraierilor aka bugetul de stat…altfel, falimentul si nimeni nu mai vede niciun cent din banii sifonati in insule :))

  35. Te ia mila cand ii vezi, vai de mama lor,fara dinti,plini de boli,cu haine saracacioase,cu pungi de plastic in mana cumparand acea paine de 1 leu dar plangand dupa psdeu.Se aprind politic mai tare ca n anii 90 .Au copiii plecati,nepotii plecati,n au mai fost intr un concediu de zeci de ani,dau toata bruma de bani pe medicamente dar sunt atenti ca vin liberalii sau vreun turnator de colegi inapoi la putere.Astia sunt politicienii de 30 de ani.

  36. de ce sa nu vina criza?!
    este cea mai sigura cale pentru dezumflarea gogosii bugetare cu tot ce cuprinde ea!
    cei dornici de munca vor gasi oricum surse financiare atat in tara cat si afara.

  37. „4,9% – spectaculosul deficit public al României în T3. De 2 ori mai mult decât oricine altcineva din UE.
    22.1.2020.
    România a reușit din nou să iasă în evidență la nivelul UE prin nivelul cel mai ridicat al Deficitului PUBLIC consemnat pe Trim. 3/2019, respectiv -4,9% din PIB.
    Pentru referință, menționăm că, la mare distanță în urma noastră, apar Franța(-2,5%), Ungaria(-2,2%) și Slovacia(-1,9%), toate în zona permisă de până la -3%/PIB, media UE e de -0,9%, iar media Zonei Euro de -0,7%.
    Dacă ne uităm în urmă la perioada de creștere economică robustă de după revenirea din criza economică, e foarte ciudat de ce deficitul public a început să crească exact în perioadele în care și creșterea economică a fost mai mare, după care nici nu a mai fost ținut sub control în pofida inversării evidente a trendului de avans al PIB.
    Deși în 2014 sau 2015 pensiile și alocațiile pentru copii erau mici, ba chiar mult mai mici, echilibrul bugetar a fost ținut sub control și am atins chiar obiectivul asumat pe termen mediu de stabilitate a unui deficit structural limitat la 1% din PIB. După care, estomparea în memoria colectivă a consecințelor nefaste ale aventurii din 2008 când noi măream salarii și pensii exact când se apropia criza, ne-a trimis într-o frenezie de consum pe datorie și de inflamare a PIB pe bază de cerere internă și importuri masive.
    Una peste alta, discuția(tardivă) referitoare la dacă sunt sau nu bani pentru creșterea cu 40% a pensiilor sau majorarea cu 100% a alocațiilor pentru copii e ABSURDĂ, atâta timp cât România are Deficit bugetar. Deficit înseamnă că suntem pe MINUS cu Cheltuielile față de Venituri, motiv pentru care ne și împrumutăm(vezi și megaîmprumutul de 3 miliarde Euro luat recent pe termen lung și foarte lung). De unde se vede cât se poate de clar că NU sunt bani. Avem doar dacă ne dau alții, cu dobânzi mari.”
    https://cursdeguvernare.ro/49-spectaculosul-deficit-public-al-romaniei-in-t3-de-25-ori-mai-mult-decat-oricine-altcineva-din-ue.html

  38. O singura lege a pensiilor o singura pensie.

  39. Am inteles comentariul tau: IQ <100.

  40. În istoria lumii a existat o permanentă luptă pentru privilegii.Că s au numit / se numesc ,preoți,stăpâni de sclavi,nobili,boieri….magistrați,polițiști,parlamentari…
    Au fost/ sunt niște privilegiați care nu vor renunța de bunăvoie la ,,drepturile care li se cuvin”.
    Cinstit ar fi ca toți să primească pensii după contributivitate, dar cei 250 000 de ,,speciali” din justiție ,MAI,MApN,SRI,SIE…nu vor renunța la ,,pensiile de serviciu” .De parcă doar ei au fost la ,,serviciu” iar noi ceilalți am fost doar la muncă.

  41. M@e PSD si m@e PNL, toti sunt niste lichele care se cwarta intre ei de ochii lumii @ cainii latra si ursul umbla orin tomberoane ..
    Romania a ajuns rau daceau de tot, magistratii apara hotii, hotii intra in puscarii si ies vedete ..
    Magistratii invart legile si se joaca cu vietile noastre, cu banii nistri, cu destinul copiilor nostri.
    Politicienii sunt niste lichele avide de bani si notorietate.
    Tara asta e distrusa, au ramas aici doarc cei care au un interes.
    Eu unul am sa plec definitiv si_mi bag … in pensiile lor, in justotia lor si in politichia lor.

  42. Trebuie acordata majorarea. Normal de la 1.01.2020 trebuia acordat cca 10-15 % pt acoperirea inflatiei si 50 % din cresterea salariului mediu ( e lege). Normal ca 40 % deodata e mult, dar se putea esalona trimestrial sau semestrial in functie de procent . Se poate merge si in 2021 in trimestrul I din cei 40 %. Intelegem…..
    Sa fie taiate pensiile speciale, pensionarile la 45-50 de ani, majorarile la bugetari an de an ( anul acesta li s-au majorat salariile cu 25 % : aici au fost bani ?) , tichete de vacanta si alte prostii, de care nu beneficiaza privatii….. Toti sa fie platiti dupa contributie ( pensie ) si dupa munca ( salariati ). E prea mare haosul in Romania….

    • Stiti ce nu inteleg? De ce oameni ca domnul Tiberiu, injura si insulta alte persoane care au o parere diferita de dumnealui… Dar no… Fiecare face ce a vazut in familie. Consider ca nu ar fi trebuit sa ajungem in halul asta sa nu avem bani sa platim drepturile oamenilor, aici e vina celor care au fost la conducere si cei care sunt si tot asa se arunca pisica moarta in gradina altuia, si noi ca cetateni trebuie sa ducem jugu facut de ei. Este aberant si foarte nedrept ca dupa atata munca si cotizatii nu poti sa beneficiezi de dreptul tau, dreptul la pensie…consider ca taierea pensilor speciale ar fi una dintre solutii. Prea multi paraziti sug din visteria statului care de fapt e dreptul cotizat de altii pt a facilita pensiile speciale ale unora.

  43. Ca in 2009, criza economica este preconizata de mazilirea magistratilor, si nu a militarilor….