G4Media.ro

10 lucruri de știut despre Mark Rutte, următorul șef al NATO, supranumit…

Sursa foto: European Council

10 lucruri de știut despre Mark Rutte, următorul șef al NATO, supranumit Mister Teflon sau Mister Silicon

Portret. Fostul prim-ministru neerlandez, veteran al politicii europene, se pregătește să preia frâiele Alianței Atlantice, ai cărei membri se reunesc de marți la Washington pentru un summit care marchează cea de-a 75-a aniversare a organizației.

1. NATO
Așa cum era de așteptat, neerlandezul în vârstă de 57 de ani a fost desemnat pe 26 iunie pentru a-i succeda în fruntea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) norvegianului Jens Stoltenberg, care este în funcție de zece ani. El va fi numit la summitul celei de-a 75-a aniversări a Alianței, care se deschide la Washington marți, 9 iulie seara, pentru două zile, și îşi va prelua mandatul la începutul lunii octombrie.
2. Teflon
Mark Rutte, care a condus guvernul neerlandez timp de paisprezece ani – longevitate record – este supranumit „Mister Teflon” pentru capacitatea sa de a nu se lăsa amestecat în scandaluri. „Mister Silicon”, a supralicitat cotidianul „Financieele Dagblad”: are flexibilitatea cauciucului și rezistă la variațiile de temperatură. Liberal și eurofil, a impus Ţările de Jos ca punte între Franța și Germania.
3. Trump
Rutte are o altă poreclă: „The Trump Whisperer”, „omul care îi șoptește la ureche lui Trump”, din cauza capacității sale de a-l convinge pe fostul președinte al SUA. Poate fi util în fruntea unei instituții pe care Trump, din nou candidat la Casa Albă, a descris-o drept „învechită”: Statele Unite reprezintă jumătate din ponderea militară a Alianței Atlantice.
4. Macron
Demisionând din vara lui 2023, Rutte a păstrat puterea până la alegerile europene – un nou prim-ministru a fost învestit pe 2 iulie în Ţările de jos. Ultima sa misiune a fost să negocieze, alături de Emmanuel Macron, numirile în noul mandat european. Președintele francez pierde un aliat în Consiliul European, dar câștigă unul în NATO. Ceea ce nu e inutil.
5. Orban
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, i-a blocat mult timp numirea, criticându-l pentru declarațiile sale la momentul adoptării unei legi ungare anti-LGBT în 2021. „El a declarat mai întâi că ungurii ar trebui excluși din UE [Uniunea Europeană], apoi că Ungaria ar trebui pusă în genunchi”, a amintit el. De atunci, cei doi şi-au aplanat neînțelegerile. Orban s-a asigurat că Ungaria nu va fi forțată să participe la efortul de război ucrainean.
6. Wilders
Alianța partidului său cu Partidul pentru Libertate (PVV) al liderului de extremă dreaptă Geert Wilders a provocat jenă în familia liberală europeană. Macronista Valérie Hayer amenințase că îi va exclude aleșii din grupul centrist Renew. Având în vedere rezultatele dezastruoase ale alegerilor europene, în cele din urmă nu se pune problema să se lipsească de ei…
7. Celibatar
În ciuda imaginii sale de ginere ideal, acest fost responsabil de resurse umane la Unilever, care visa să fie pianist, este un burlac înrăit. Când a venit la putere în 2010, canalul BNN, un pionier în reality show TV, și-a imaginat o emisiune pentru a-i găsi sufletul pereche. Fără urmări.
8. Econom
Obsedat de rigoarea bugetară, Mark Rutte a devenit unul dintre liderii „economi”, aceste țări econoame din nordul Europei care dau lecții de seriozitate bugetară „greierilor” din Sud. O austeritate care se potrivește imaginii sale de lider „normal” aproape de popor.
9. Simplu
În iunie 2018, a dat cu mopul în Parlament după ce și-a vărsat cafeaua – imaginea a făcut înconjurul lumii. L-am văzut multă vreme la volanul unui Saab vechi sau tastând SMS-uri pe un Nokia antediluvian. Merge cu bicicleta la serviciu și locuiește nu în Catshuis, reședința oficială neerlandeză, ci într-un apartament din centrul Hagăi, orașul său natal, unde este și profesor voluntar de istorie la un colegiu defavorizat.
10. Controverse
Rutte a pledat în 2009 pentru dezincriminarea negării Holocaustului în numele libertății de exprimare, înainte de a-și cere scuze. Considerând-o degradantă pentru imaginea țării, a interzis vânzarea de canabis în cafenele către turiștii străini.

Sursa: Nouvelobs /Traducere: Gabriela Sîrbu/Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...