10 sfaturi pentru a plăti mai puțin la factura de energie electrică (P)
Fiecare cheltuială inutilă poate avea un impact serios asupra gradului de confort pe care îl resimți. Din păcate, rutina zilnică a fiecăruia dintre noi adună o mulțime de astfel de cheltuieli inutile, care adună sute de lei lunar pe factura de energie electrică, pe factura la gazele naturale sau pe bonurile de cumpărături.
Dacă vrei să economisești, un prim pas bun ar fi să consumi mai puțin curent electric. O poți face fără a scădea din gradul de confort.
Este suficient să introduci în rutina zilnică o serie de obiceiuri:
- Folosește-te cât mai multă vreme de lumina naturală! Lumina naturală este mult mai sănătoasă decât lumina becului și este gratuită. Aprinde becurile doar în momentul în care nu mai vezi și nu îți mai poți desfășura normal activitatea.
- Stinge toate becurile din încăperile în care nu stai. O foarte bună parte din factura de energie electrică este plătită pentru ceea ce se consumă inutil. Nu uita să stingi becurile din baie sau bucătărie atunci când nu ești acolo.
- Folosește becuri LED! Este adevărat că necesită o investiție inițială, însă sunt extrem de eficiente. Un bec LED consumă de până la 5 ori mai puțină energie electrică decât un bec cu lumină incandescentă. În plus, acesta are și o durată mult mai mare de viață.
- Folosește senzori de mișcare! Pe hol sau în afara casei poți să folosești un senzor de mișcare care să aprindă becul doar atunci când apari lângă el.
- Acordă atenție maximă electronicelor și electrocasnicelor pe care le cumperi! Fierul de călcat, frigiderul, televizorul, mașina de spălat, cuptorul cu microunde, computerul, aparatul de aer condiționat și toate celelalte electrocasnice pe care le folosești consumă energie electrică. Unele consumă mai mult, altele mai puțin, iar acest lucru este specificat în datele tehnice sub forma unei clase de eficiență energetică. Achiziționează doar produse cu clasa A, A+ sau A++.
- Folosește mașina de spălat la temperaturi mai mici și spală doar atunci când ai acumulat suficiente haine! Dacă ai uscător de rufe, încearcă să îl folosești cât mai rar. Hainele se usucă mult mai bine în mod natural, iar energia consumată de uscător este una foarte mare.
- Dezgheață congelatorul ori de câte ori ai ocazia. Un congelator care are un strat de 3 cm de gheață poate consuma cu până la 30% mai mult decât unul fără gheață;
- Nu lăsa electronicele să consume energie în modul stand-by. Atunci când sunt în priză, chiar dacă sunt oprite, electronicele consumă între 40% și 70% din energia pe care o consumă în mod normal. Atunci când nu le folosești, cea mai bună soluție este să le scoți din priză;
- Folosește un termostat pentru reglarea temperaturii! Te va ajuta atât la consumul aparatului de aer condiționat, cât și la consumul centralei, dacă aceasta este electrică;
- Schimbă-ți furnizorul de energie! Dacă ai impresia că facturile tale sunt prea mari, caută un alt furnizor care are o ofertă mai bună pentru energia electrică! Piața energiei este liberalizată, așadar, ai toate șansele să găsești oferte mai atractive.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank