G4Media.ro

100.000 de soldați ruși la frontiera cu Ucraina: „Există un risc de…

sursa foto: Facebook\ Ministerul rus al Apărării

100.000 de soldați ruși la frontiera cu Ucraina: „Există un risc de escaladare, este cea mai masivă desfășurare la care am asistat vreodată”, spune Josep Borrell, șeful diplomației europene

Uniunea Europeană (UE) a afirmat luni că se teme de „un incident” în urma „celei mai masive desfăşurări” de trupe ruseşti înregistrate vreodată la frontiera cu Ucraina, notează AFP, citată de Agerpes.

”Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 100.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată”, a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, potrivit textului publicat de serviciile sale.

În cursul conferinţei de presă organizate după reuniune, el s-a referit iniţial la un număr de 150.000 de militari ruşi, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.

Această cifră a fost corectată, fără explicaţii, în textul intervenţiei sale publicată online seara.

„Este îngrijorător. Nu suntem la adăpost de un incident (…) Această consolidare militară trebuie să înceteze şi noi îi cerem Rusiei dezescaladarea”, a insistat Josep Borrell.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

El a anunţat pe contul său de Twitter că a propus ”un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea” violenţelor.

”Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Europenii însă au decis o temporizare. ”Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează”, a răspuns Josep Borrell.

”Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei” de către Rusia, din 2014, a conchis el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Vine rusu sa ne scape.de hotii din parlament, din justitie, din servicii!

    Haideti frati rusi, scapati-ne de mafiotii care au distrus romania!

  2. Orice ar fi, insa UE nu pune sanctiuni si anulează gazoductul. Ma mir ca nu recunosc anexarea Crimeei. Borell, un exemplu de „diplomatie” europeana! Propun sa-l ducem la negocieri cu rusii.

  3. Un razboi ar fi perfect , ar arata ticalosia aliatilor de a ne trada.

    • Spre deosebire de rusi care ne-au tradat „doar” de fiecare data.

    • America si EU vor sustine Ucraina dupa modelul aliatilor Franta si UK cand au declarat razboi Germaniei si sau pus pe asteptat in transeele franceze in timp ce polonezi erau macelariti.

    • Si rusii au jefuit, devastat si violat prin Tarile Romane si atunci cand eram aliati si atunci cand ne „eliberau” de turci, de nemti sau salvau ortodoxia.

      Apararea este obligatia, dreptul si datoria fiecarei tari in parte. Nimeni nu trebuie sa stea ca milogul si ologul cersind sa fie aparat. Mai ales cand stie prea bine ce vecini are.

      Ori in Romania asta s-a intamplat. Unii cersesc aparare fara sa vrea sa faca nimic pentru asta. Ceilalti vor sa dea tara direct pe mana rusilor pt jaf si genocid.

    • Nicu, cauta-ti un translator mai bun. Succes.

    • Cand te-a tradat Rusia? ca eu pot sa-ti spun de cate ori ti-a redat Ardealul confiscat de „fratii” occidentali.

    • Nu ai notiuni elementare de istorie romaneasca. Pune mana pe carte neghiobule!

  4. Reminder

  5. Reminder…

  6. Ceea ce nu se mentioneaza ca sunt 40000 in Crimeea si alti 40000 in linia a doua a frontului . Deci nu este un dispozitiv care sa se preteze la ocuparea intregii tari. Acolo iti trebuie 20 de divzii bune, sau un plan genial , supeioritate aeriana pentru minim doua sptamani, motorina si multa ciocolata si gloante.

    Problema e alta, daca astia provoaca un razboi cu rusii, credeti ca Putin nu va ocupa si Republica Moldova( sau ce a mai ramas dupa ocuparea Transnistriei)???

  7. Păi ce crede ați că ukraina va înfometa Russia, Russia are nevoie de cereale, nu de fulgi crispați de Layes

    • Poate ca Rusia are nevoie sa munceasca in loc sa fure de la altii. Si eventual sa inceteze sa-si bea mintile si avutia.

  8. Pare ca se doreste crimeea ukraina georgia so posibil de ce nu si marea neagră