G4Media.ro

100 de ani de la prima medalie olimpică a României / Cum…

Sursă foto: World Rugby/Hall of Fame

100 de ani de la prima medalie olimpică a României / Cum au reușit sportivii români să intre în istorie în 1924

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 încep oficial astăzi, pe 26 iulie, iar acum 100 de ani, tot în capitala Franței, România câștiga prima sa medalie olimpică: bronz la rugby. Această distincție a intrat în istoria sportului românesc, mai ales datorită poveștii sale.

Jucătorii români au fost nevoiți să-și plătească singuri transportul, patru zile de călătorie cu trenul, fără prea multă hrană și fonduri. A fost o realizare în sine faptul că echipa de 23 de oameni a ajuns la Paris, plus să intre pe teren pentru a concura împotriva gazdelor Franța și SUA. Ce au făcut sportivii români acum 100 de ani este un exemplu de dorință arzătoare de a performa, de a pune propria țară lângă echipele de la acea vreme și de a face ceea ce le place.

În competiție erau doar trei echipe, iar în primul meci, disputat la o zi după sosirea echipei la Paris, România a fost învinsă cu 59 de puncte (unele surse menționează 61) la 3. Francezii au marcat 18 încercări, din care fundașul Louis Beguet a transformat opt. Meciul s-a jucat pe 4 mai 1924, cu două luni înainte de deschiderea oficială a Jocurilor, pe 5 iulie.

Echipa americană a câștigat cu 37-0, deși românii, care se odihniseră câteva zile, au fost mult mai întreprinzători și au dovedit mai multă abilitate, atât în grămezile ordonate, cât și în jocul deschis. Cu toate acestea, au fost copleșiți de americanii mult mai bine antrenați, mai „mari” și mai puternici.

Echipa nationala de rugby a Romaniei din 1924: 1. Dumitru Armăşel,  2. Eugen “Gogu” Sfetescu, 3. Sorin Mihăilescu, 4.Teodor Marian, 5 Soare Sterian,  6. Iosif A Nemeş,  7. Paul Nedelcovici, 8. Mihai Vardala, 9. Atanasie Tănăsescu, 10 Dumitru ‘Puia’ Volvoreanu, 11 Paul Vidraşcu,  12 Mircea Sfetescu, 13. Nicolae ‘Nae’ Mărăscu (Capitan), 14. Gheorghe Benția, 15. Teodor Florian.

Rezerve: 16. Nicolae Anastasiade, 17. Constantin Cratunescu, 18. Ion Gîrleşteanu, 19. Constantin Ionescu, 20. Petre Ghiţulescu, 21. Octav Luchide, 22. Henry Manu, 23. Ion Cociocianu.

Fundașul Teodor Florian a ajuns în Cartea Recordurilor ca primul marcator internațional de puncte al României, după ce a transformat o lovitură de pedeapsă în meciul de deschidere împotriva Franței, al doilea test al Stejarilor. Singura participare anterioară a României la acest nivel, la Jocurile Interaliate din 1919, s-a încheiat cu o înfrângere cu 21-0 în fața SUA.

Rugby 1924, Stejarii, Jocurile Olimpice
Sursă foto: G4Media

Înapoi în prezent, delegația României nu are o echipă de rugby care să o reprezinte la ediția Paris 2024, dar speranțele rămân la alte sporturi, precum înotul, unde am început să ne facem recunoscuți, așa cum au făcut-o Stejarii acum 100 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează