11 decembrie, ziua Z pentru Brexit: Parlamentul de la Londra votează acordul cu UE propus de Theresa May. Un vot contra ar arunca Marea Britanie în haos
Parlamentul de la Londra va vota pe 11 decembrie dacă aprobă sau respinge acordul pentru Brexit agreat de premierul Theresa May și Comisia Europeană, transmite Agerpres. Este unul dintre cele mai încordate voturi din ultimii ani, dat fiind că o parte dintre parlamentarii coaliției conduse May refuză categoric să valideze acordul.
Dacă Parlamentul votează totuși acordul, atunci ieșirea Marii Britanii din UE va fi una ordonată, în care părțile au stabilit obligațiile și drepturile ce le revin. Iar un nou acord pentru stabilirea cadrului în care va avea loc cooperarea viitoare va fi negociat rapid.
Dacă însă Parlamentul britanic refuză să valideze acordul negociat de propriul guvern, situația se va complica enorm pentru Marea Britanie. Timp pentru negocierea unui nou acord nu există, dat fiind că 29 martie 2019 e termenul la care Brexitul va avea loc. Din acel moment, fără un acord, presiunea mediului de business va fi uriașă, dată fiind incertitudinea raporturilor juridice dintre Londra și Bruxelles.
Camera Comunelor ‘va trebui să decidă dacă doreşte sau nu ca noi să răspundem votului poporului britanic’ care a hotărât Brexit-ul, a declarat Theresa May într-o dezbatere a parlamentului britanic în care a susţinut acordul încheiat cu UE.
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică, la Bruxelles, acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima ţară care părăseşte UE.
Acordul de retragere, ce are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019.
În anexe, printre care se numără şi o scrisoare a reprezentantului britanic la Consiliul European, precum şi o scrisoare a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, către premierul spaniol Pedro Sanchez, sunt date asigurări Spaniei asupra faptului că ea va avea un cuvânt de spus în discuţiile privind viitoarea relaţie dintre UE şi Gibraltar.
‘Tratatul de retragere’, negociat cu dificultate timp de 17 luni între Londra şi Bruxelles, mai trebuie acum ratificat și de Parlamentul European şi Consiliul UE, fără ca acestea să anunțe mari dificultăți.
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu