G4Media.ro

UPDATE: 118 milioane de lei pentru o ”platforma națională de Inteligență Artificială”…

sursa foto: Pexels

UPDATE: 118 milioane de lei pentru o ”platforma națională de Inteligență Artificială” – planul guvernului Ciucă. Ministerul Cercetării: orice proiect care va fi concretizat va fi rezultatul unor apeluri transparente

Guvernul Ciucă discută în ședința de miercuri un plan referitor la proiectele de cercetare ce prevede un buget total de 118,1 milioane de lei pentru o platforma națională de Inteligență Artificială, potrivit unui document aflat pe agenda executivului.

E vorba despre o informare privind planul ce cuprinde proiectele/programele concrete cu măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării cu încadrarea în limitele bugetare aprobate pentru anul 2023. Informarea e semnată de Tudor Prisecaru, Secretar de stat în Ministerul Cercetării.

Documentul oficial prevede că până la jumătatea acestui an, guvernul ar urma să cheltuiască pentru această platformă suma de 95,5 milioane de lei.

Documentul nu detaliază pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani. Nu sunt trecute nici proiecte finanțate, nici instituții sau companii care vor primi acești bani.

Planul de cheltuieli mai arată că sumele pot proveni atât din fonduri europene, cât și din bugetul național.

UPDATE: Ministerul Cercetării a remis redacției precizări legate de acest proiect:

Articolul în cauză face referire la o notă de informare pentru ședința de guvern cu scopul de a prezenta o sinteză pentru mai multe oportunități de finanțare pentru arii strategice în domeniul CDI din România. Documentul reprezintă doar o enumerare a acestor oportunități în vederea informării prim-ministrului și a membrilor guvernului.

Inteligența Artificială (IA) este un punct cheie pe agenda MCID, reprezentând o oportunitate majoră pentru România. În ultimele opt luni s-au făcut pași importanți pentru a recupera decalajul țării noastre față de liderii mondiali în domeniu. Ne referim la adoptarea hotărârii CSAT privind Comisia pentru elaborarea strategiei României în domeniul IA; Memo-ul adoptat de guvernul României privind înființarea Comitetului Național de Inteligență Artificială; Hub-ul pentru IA, ca proiect strategic în POCIDIF; finalizarea proiectului de cadru strategic național privind inteligența artificială în România, realizat de ADR alături de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Țara noastră continuă să formeze specialiști cu recunoaștere la nivel mondial în matematică și IT, inclusiv în IA. Din păcate, continuăm să suferim de un puternic efect de brain drain și cercetarea și dezvoltarea de soluții IA din România nu au beneficiat în trecut de un suport relevant din partea statului, în ciuda impactului trans-sectorial al tehnologiei IA.

Suntem în plin proces de a operaționaliza Comitetul Român Pentru Inteligență Artificială (www.ai.gov.ro), respectiv o organizație suport și un punct unic de contact și informare privind oportunitățile de IA din România. În plus, lucrăm alături de Administrația Prezidențială a României pentru elaborarea Strategiei Naționale de IA prin Comisia de Elaborare a Strategiei de IA a României, adoptată prin Hotărârea CSAT 148 / 27.09.2022

Un punct cheie este Hub-ul Român de Inteligență Artificială, inclus în programul de finanțare al comisiei europene, POCIDIF, ca și proiect strategic național, cu o finanțare de peste 52 mil. EURO ce vor fi utilizați în finanțarea proiectelor cercetătorilor români, proiecte de cercetare comune cu institute de renume internațional ș.a. Va determina inclusiv soluții de IA în folosul cetățenilor și va genera proiecte de tip start-up și spin-off.

Scopul demersurilor noastre, care au făcut și obiectul informării amintite, este acela de a extinde bugetul alocat cercetării și sistemului CDI din România. Acest buget se alătură celui din programele europene POCIDIF. Cheltuirea acestor sume se va face după regulile fondurilor europene, adică în condiții de totală transparență. Practic, reprezintă sume suplimentare proiectelor strategice din bugetul național și din fonduri europene.

Subliniem faptul că orice proiect care va fi concretizat va fi rezultatul unor apeluri transparente. Asigurăm opinia publică și presa că vom prezenta fiecare etapă a demersurilor noastre pe măsură ce acestea se vor concretiza pe site-ul www.ai.gov.ro

Context: În noiembrie 2022, guvernul Ciucă adoptase un memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a unor Iniţiative privind domeniul Inteligenţei Artificiale în România.

Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Este un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forţele din societate care doresc să gândească viitorul şi acest cadru al inteligenţei artificiale din România. Va include un Consiliu Ştiinţific şi de Etică în Inteligenţa Artificială, un Consiliu de Educaţie în Inteligenţa Artificială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează şi întărirea hub-ului român de inteligenţă artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operaţional Competitivitate POCIDIF şi, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialişti pe care România îi are în inteligenţă artificială, în machine learning, la marile universităţi, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare inteligenţă artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuţiilor, societăţii civile, mediului academic, mediului privat, aliniind, practic, România la cele mai bune practici în domeniu”, a declarat în noiembrie Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cine face pariu cu mine CA vom gasi prin lista de firme si cateva ale lui Sebastian ghita?

  2. Probabil se incearca Romania Inteligenta ca nu a mers cu cea educata…

  3. Important este ca se stie cati bani intra. Ce vor sa faca? Niste programe din alea pe care le intrebi ceva, iti dau niste variante care nu te ajuta cu nimic? Si ce experti sunt in tara daca majoritatea proiectelor din practica nu au nicio legatura cu AI? Ii angajati pe profesorii din universitate cu experienta de predare?

    • Daca eu de exemplu dupa ce va fi gata platforma am sa pun intrebarea „cum scapam de agresorii din parlament”, cu ce o sa ma ajute un raspuns din partea platformei?

    • Raspunsul il stii deja, iti misti tartitza la vot…
      Iti trebuie AI cand ai restul digitalizat si optimizezi procesele si mai mult.
      Asa cand noi suntem la nivel de mutat foi intre ghisee nici mama ChatGPT-ului nu te ajuta!

    • Pai si trebuie AI pentru asta? Merg, ii votez pe toti si plec.

  4. Romania va avea inteligenta artificiala, ca inteligenta nu are.

  5. Astia nu sunt intregi la cap. La noi inca se merge cu dosarul cu sina la institutii si Ciuca vorbeste de inteligenta artificiala. Este ca si cum ai trece de la nivelul de soldat la cel de general, dl. Ciuca. Credeti ca este posibil? Sau in Romania, tara care este guvernata de cei mai speciali dintre speciali si care primesc pensii speciale pentru cat de special sunt, se poate?

  6. Domnul Ciuca incearca sa compenseze lipsa lui de inteligenta cu inteligenta artificiala. Cred ca „inteligenta artificiala” va fi de fapt a celor ce vor lua banii si apoi nu vor livra nimic. Oricum sunt mult prea putini bani si mult prea generala ideea de inteligenta artificiala in care vrea sa investeasca guvernul. Ma gandesc ca daca au nevoie de putin mai multa inteligenta ar putea sa o ia si pe doamna Dancila in guvern si ies mai ieftin.