G4Media.ro

12 ani de la protestul din 7 aprilie 2009. Maia Sandu: Lipsa…

Sursa Foto: Alexandr Cliuicov

12 ani de la protestul din 7 aprilie 2009. Maia Sandu: Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului/ Igor Dodon: Va rămâne ca o pagină rușinoasă în istoria Moldovei

Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor de la protestul din 7 aprilie 2009 și a condamnat lipsa justiției în R. Moldova, după ce în urma evenimentelor petrecute acum 12 ani „nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în „coridoarele morții”, transmite Unimedia

„Au trecut 12 ani din 7 aprilie 2009. În tot acest timp, oamenii au cerut să se facă lumină și dreptate în legătură cu evenimentele din acele zile. Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului. Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în „coridoarele morții”, nici șefii care au dat indicații și apoi au acoperit și protejat vinovații.

Unii au rămas în sistem, achitați și chiar promovați în funcții. Alții s-au aciuat în funcții bine plătite în echipele noilor potentați ai vremii.

Cei care continuă să încalce legea și să lucreze contra propriului popor pot face asta doar pentru că au protecție – în procuratură, în instanțe, în parlament. Da, din păcate, avem încă în instituții persoane care eliberează hoți și închid ochii la abuzuri. Însă noi putem rupe cercul lor de protecție – ei sunt puțini și se bazează unii pe alții. Cei mai mulți oameni în țara noastră sunt cetățeni onești, care plătesc taxe la stat și trăiesc din bani câștigați pe merit”, a spus Maia Sandu.

Sursa Foto: Alexandr Cliuicov

De asemenea, și liderul socialiștilor, Igor Dodon a venit cu un mesaj cu ocazia împlinirii a 12 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009.

„Adevărata „valoare” a zilei de 7 Aprilie 2009 au arătat-o anii care au urmat după acea lovitură.
Ghimpu, Filat și Plahotniuc au guvernat țara zece ani, împreună sau pe rând. S-au furat miliarde, au fost ruinate bănci, s-au închis școli și a fost cedat Aeroportul (Maia Sandu a coparticipat activ), a crescut corupția și sărăcia, au emigrat zeci de mii de tineri, au rămas depopulate satele, au cedat o parte din teritoriu Ucrainei, au fost și sunt organizate răpiri de oameni. Lista faptelor negre e lungă.

Iar azi oamenii recunosc, în sfârșit, că până în 2009 în Moldova s-a trăit mai bine. Chiar și unii activiști ai maidanului de atunci au înțeles greșeala, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă. 7 Aprilie 2009 va rămâne ca o pagină rușinoasă în istoria Moldovei, va rămâne în memoria colectivă ca un eveniment de care le este jenă să vorbească până și celor care au profitat sau încă profită politic de acea lovitură antidemocratică și antistatală”, a scris Igor Dodon pe Facebook

Și liderul liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a venit cu un mesaj către cetățeni.

„Astăzi e ziua în care ne amintim de sacrificiul tinerilor noștri pe altarul libertății, făcut la 7 aprilie 2009. Atunci s-a produs un act de curaj neverosimil și aspirația de a trăi într-o țară liberă și binecuvântată s-a revărsat pe străzile Chișinăului ca o primăvară după o iarnă grea. Din păcate, de atunci niciun sistem politic din Republica Moldova nu a permis adevărului despre acele evenimente tragice să iasă la suprafață. Dar odată și odată adevărul va învinge, nu se poate altfel. Platforma DA nu uită. Nu uită nici Eroii, dar nici călăii”, a scris Andrei Năstase.

Context

Miercuri s-au împlinit 12 ani de la evenimentele care au avut loc pe 7 aprilie 2009, în Chișinău. Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, potrivit cărora, circa 50 % din voturi i-au fost atribuite Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a scos în stradă mii de tineri, în semn de protest. Totul a început pașnic, ulterior transformându-se într-o manifestație violentă, iar sute de tineri au ajuns să fie maltratați în comisariate.

Pe 7 aprilie 2009, protestele au continuat. Circa 30.000 de persoane au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”. Liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. Unii manifestanți au pătruns în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției și le-au incendiat.

Sursa: Unimedia.info/ Rador/ Sursa Foto: Alexandr Cliuicov

Citește și

12 ani de la protestul din 7 aprilie 2009. Maia Sandu: Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului/ Igor Dodon: Va rămâne ca o pagină rușinoasă în istoria Moldovei

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...