12 europarlamentari români au votat împotriva rezoluției privind statul de drept din Bulgaria/ Rezoluția care acuză corupția de la Sofia și pe premierul Borisov a fost adoptată în Parlamentul European cu 358 de voturi
12 europarlamentari români au votat împotriva rezoluției privind statul de drept din Bulgaria, care a fost adoptată vineri în Parlamentul European cu 358 de voturi pentru și 277 împotrivă.
Toți europarlamentarii români care s-au împotrivit rezoluției care acuză corupția de la Sofia fac parte din PPE, familia politică a partidului premierului Boiko Borisov- GERB.
Cei 12 europarlamentari români sunt Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Vlad Nistor, Eugen Tomac.
Europarlamentarul român, Ramona Strugariu, a fost raportorul grupului Renew Europe, care a susținut rezoluția și a condamnat ferm corupția și spălarea banilor în Bulgaria:
„Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție privind statul de drept și drepturile fundamentale în Bulgaria. Renew Europe susține rezoluția, care solicită menținerea independenței sistemului judiciar, măsuri împotriva corupției și spălării banilor, precum și protecția libertății mass-media, dreptul la proteste pașnice și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor bulgari. Renew Europe condamnă ferm folosirea forței, în special sub forma represiunii violente a protestatarilor și a jurnaliștilor, precum și a discursurilor de ură și a discriminării împotriva persoanelor aparținând grupurilor minoritare. Evenimentele din Bulgaria arată din nou de ce avem nevoie de un mecanism cuprinzător la nivelul UE pentru a proteja statul de drept, democrația și drepturile fundamentale”, se arată într-un comunicat transmis de Renew Europe după votul din PE.
Rezoluția votată în Parlamentul European a fost adoptată la finalul lunii septembrie de Comisia pentru Justiție a Parlamentului European, fiind una dintre rarele inițiative de contestare a premierului Boiko Borisov și a partidului său de guvernământ – GERB.
Rezoluția Comisiei LIBE a identificat în Bulgaria o „deteriorare semnificativă a respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale”, precum și o „lipsă continuă de investigații de corupție la nivel înalt care să dea rezultate tangibile” și „deteriorarea gravă a libertății presei”.
De asemenea, Parlamentul European a respins amendamentele care se refereau la preşedintele bulgar, Rumen Radev, în proiectul de rezoluţie privind situaţia statului de drept în Bulgaria, conform Rador.
Cu voturile socialiştilor, liberalilor şi verzilor, europarlamentarii nu au aprobat propunerile care vizau adăugarea preşedintelui Bulgariei, alături de premierul Boiko Borisov, în textul despre corupţia la nivel înalt.
De asemenea, a fost respinsă şi propunerea de a insera un text despre legăturile dintre serviciile de informaţii străine şi consilierii prezidenţiali, precum şi de a saluta decizia guvernului bulgar de a expulza diplomaţii ruşi despre care se presupune că au desfăşurat activităţi de spionaj militar şi au colectat informații care reprezintă secret de stat pentru a fi transmise unei terţe ţări.
sursa foto: European Parliament Media Center
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii