G4Media.ro

120 de milioane de euro pentru restaurarea Muzeului Naţional de Istorie. Lucrările…

Sursa foto: MNIR / Facebook

120 de milioane de euro pentru restaurarea Muzeului Naţional de Istorie. Lucrările ar trebui să fie gata în cinci ani

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, vineri, că restaurarea Muzeului Naţional de Istorie a României ar trebui să fie finalizată în cinci ani, transmite Agerpres.

Lucian Romaşcanu a reamintit vineri că „s-a încheiat toată partea birocratică pentru semnarea celui de-al treilea acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pe o sumă de aproximativ 214 milioane de euro, parte de împrumut, urmând ca de la bugetul de stat să se aloce diferenţa de până la 27 de milioane de euro, pentru proiecte de refacere, restaurare, reconstrucţie de monumente istorice”.

„Aproape jumătate din aceşti bani, probabil 120 – 130 de milioane de euro, se vor duce către Muzeul Naţional de Istorie, una din petele rămase pe obrazul Ministerului Culturii şi pe ceea ce înseamnă spaţiu cultural românesc de până acum”, a spus ministrul Culturii.

„Primul pas este să facem proiectul, care a dus la eşecul exerciţiului financiar precedent, din cauza unui mod greşit de a aborda această chestiune. Vom face proiectul în maxim un an de zile, iar următorii trei ani să fie de construcţie şi încă un an de zile de finisaje, spaţii de expunere ş.a.m.d. Deci, ar trebui să fie în cinci ani de zile gata”, a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Bogdan Trîmbaciu, director Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Istorie lucrează deja la tema de proiectare şi nota conceptuală.

„Deja, Muzeul Naţional de Istorie lucrează la tema de proiectare şi nota conceptuală, pe care trebuie să le primim anul acesta. Din ianuarie 2023, putem să lansăm licitaţia pentru studiul de fezabilitate, apoi facem licitaţie pentru proiect tehnic plus execuţie, împreună”, a explicat Trîmbaciu.

Directorul general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, declara pentru AGERPRES că restaurarea clădirii muzeului a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006, din cauza încălcării prevederilor legale privind investiţiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Oprit din 2002, iar la autostrăzi cinci ani știm că înseamnă cel puțin zece!

    • Te asteptam cu comentariul. Sa vedem ce iese. Sper de data asta sa fie pe bune.
      Si ce facem pe urma.
      La inceputul anilor ’80 la Galeriile de Arta din Londra erau mai multi copii decat adulti. Aveau niste jocuri interactive, fiecare avea un carnetel si trebuia sa gaseasca niste indicii, o pasare,un crcel,o floare,o spada… intr-un tablou. Premiile erau simbolice. Bucuria copiilor mare.
      Suntem ramasi in urma tare.
      Observatoarele astronomice, planetariile sunt goale.
      Aici e vina pròfesorilor care din pacate sunt limitati.

  2. Pana una alta se pare ca nu exista nici macar explicatii in alta limba decat romana.

  3. A fost un concurs international de arhitectura. Dar de ce sa tinem cont de el si sa atribuim contractul respectivului proiectant cand putem sa reluam procesul, sa mai pierdem niste timp/bani doar ca sa ajunga contractul la cine trebuie?

  4. ieftin, nu ma asteptam