G4Media.ro

13.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia, trimiși în concediu forțat/…

13.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia, trimiși în concediu forțat/ Producția de energie este mai scumpă decât în alte state din UE din cauza emisiilor de carbon

Guvernul de la București acoperă un procent de 75 la sută din salariul brut pentru toți lucrătorii ”suspendați” în timpul stării de urgență. CE Oltenia, deja pe roșu din cauza costului emisiilor, a trimis acasă cel puțin 17 zile lucrătoare pe lună un număr de 13.000 de angajați, conform unui sistem de menținere a personalului activ la minimum, transmite Blankan Green Energy News.

”România trebuie să introducă măsuri pentru a-și reduce dependența de importurile de energie”, a declarat Daniel Burlan, CEO la Complexul Energetic Oltenia SA.

Producătorul de cărbune și energie electrică, acum instabil din punct de vedere financiar, a introdus concedii forțate pentru aproape 13.000 de persoane, pe care le-a împărțit în două grupuri care alternează cu câte 17 zile lucrătoare pe lună până la data de 7 iunie. CE Oltenia a anunțat că primul grup, format din 6.532 de angajați, va sta acasă până pe 11 mai.

Așa-numita alocație tehnică de șomaj ar trebui plătită de angajator. Cu toate acestea, ca parte a răspunsului de urgență pentru atenuarea efectelor pandemiei bolii COVID-19, statul și-a asumat această povară. Muncitorii sunt plătiți cu 75 la sută din salariul brut, cu alte sporuri variabile.

Energia electrică provenind de la centralele electrice cu cărbune din UE este mai ieftină, deoarece producătorii nu au costurile CE Oltenia în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon.

Compania a suferit o scădere a veniturilor în primul trimestru și a estimat că trendul va continua, determinând un sistem de reducere la minim a personalului activ. CE Oltenia a înregistrat o reducere a activității economice în timpul interdicției de circulație și distanță socială impusă de guvern cu scopul de a încetini răspândirea coronavirusului.

De asemenea, Burlan a dat vina pe importurile de electricitate din țări din afara Uniunii Europene și a subliniat că acolo curentul este mai ieftin, deoarece nu există un sistem de certificate de emisii de dioxid de carbon.

CE Oltenia este în criză de aproape doi ani din cauza creșterii costurilor pentru emisiile de gaze cu efect de seră, a explicat el.

Șeful companiei a dezvăluit că până pe data de 8 mai, centrala Turceni, cea mai mare din țară, a fost închisă. Este situat în sud-vestul țării. În cele mai multe zile de la începutul lunii martie, compania a folosit doar 300 – 500 megawati din capacitatea ei, a mai spus Burlan.

CE Oltenia își va alinia anul acesta toate unitățile la reglementările de mediu europene, potrivit lui Burlan. El și-a exprimat speranța că ar putea veni finanțări europene pentru centralele sale pe bază de gaz.

România se pregătește să instaleze patru centrale solare într-o fostă mină de cărbune și la depozitele de cenușă și zgură operate de CE Oltenia. Acest producător de energie electrică de stat, care deținea până de curând între 25 și 30% din piața internă, are obligația de a întocmi un plan de restructurare în schimbul unui pachet controversat de ajutor de stat.

Sursa: Balkan Green Energy News/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Despre ,,criminalii in alb” de ce presa nu spune nimic?
    Uitati care este situatia din Suceava:
    90 de medici, asistenți, infirmiere și personal TESA de la Spitalul Suceava au cerut concedii de odihnă, șomaj tehnic sau au demisionat
    Personalul medical al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este în continuare decimat, fie din cauza infectării sau suspiciunii de infectare cu COVID-19, fie în urma refuzului, în diverse forme, de a reveni la muncă. La această oră, din 248 de medici, cât are spitalul, 102 lipsesc din motive medicale, din cauza noului coronavirus: 5 sunt internați, 50 sunt încă în concediu medical și 47 sunt carantinați sau în izolare, ca pozitivi sau suspecți de contaminare.
    Ce face guvernul pentru Suceava? Nimic, ne-au izolat si lasa boala sa isi faca treba, care scapa bine, cate nu treaba lui

  2. Ciurel(asta pare geniu acum)-Bogza-Burlan o succesiune de pacalici incompetenti care urla din toti rarunchii ca toata lumea IN AFARA de ei este de vina.
    „EU e de vina ca inventat pretul/piata de CO2” asta era de la Ciurel care in costul de productie nu punea compenenta de CO2 iar apoi raporta „profituri”, a urmat „EU este de vina ca a crescut pretul CO2 pana la 25EUR anul asta cand, de fapt trebuia sa creasca pana in 2025” asta e de la Bogza care daca ii spune EU ca azi e pretul 7 iar peste 5 ani va fi 25 el nu gaseste potrivit/intelept/profitabil sa cumpere si el niste mii de tone de EUA, iata ca vine un nou deep thinker, Burlan, care ne spune ca CEO nu merge din cauza importurilor din afara EU.
    Tov Burlan inca nu a auzit ca Serbia are granita si cu Ungaria si cu Croatia si cu Bulgaria deci marfa „din afara Uniunii Europene” merge acolo unde pretul e cel mai bun, nu doar in RO.
    CEO este un izvor nesecat de incompetenti infumurati.