G4Media.ro

13.000 de bucureșteni au participat până acum la pelerinajul la moaștele Sf.…

13.000 de bucureșteni au participat până acum la pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou

13.000 de bucureșteni au participat până acum la pelerinajul organizat de Patriarhie la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române. Pelerinajul a început duminică dimineață și se va încheia marți seară.

Timpul de așteptare la coadă era luni la prânz de circa o oră, potrivit oficialului citat, iar până la ora publicării articolului nu s-au înregistrat incidente.

Protocolul semnat între Patriarhie și Jandarmerie prevede că pot participa la pelerinaj doar cetățenii cu buletin de București, iar accesul la moaște se face printr-un culoar strâmt, care să împiedice formarea de grupuri. Între oamenii care se vor așeza la coadă este păstrată distanța de 1,5 metri, iar portul măștii e obligatoriu.

Pe traseu, sunt voluntari care asigură dezinfectarea, iar după trecerea fiecărui pelerin, racla se dezinfectează, a declarat pentru G4Media.ro Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase din Catedrala patriarhală duminică, 25 octombrie, la ora 7, și vor fi reintroduse în catedrală marți seară, 27 octombrie.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. USR=PNL=PSD=PCR

  2. ce nu inteleg americanii ?

    vreau Libertate !

    asta vreau

    sa nu mai fiu ascultat cu mijloace militare , sateliti

    in propria casa.

    ce nu inteleg americanii ?

    • Atunci renunta la facebook fraiere, dai acolo mai multe informatii de buna voie si nesilit de nimeni decat sug astia de la tine prin alte metode.

    • teo, pe tine oricum te asculta Putin si daca zici ceva adevarat despre el, te arunca de la balcon.

    • De ce te-ar asculta pe tine americanii, bipolarule? Ce om normal ar alege sa calce intr-un rahat de caine cand trotuarul e liber?

  3. nu vreau nici un ban de la nimeni.

  4. ma simt

    fizic si psihic rau

    sub urmarire.

  5. fug din Bucuresti

    la padure

    poate ma lasa in pace.

  6. PNL-ul stie ca oamenii astia au drept de vot? Daca se infecteaza ce se intampla? Chiar vom avea un Bergamo in Romania doar pentru ca niste hiene politice gandesc totul in cheie electorala?

    De-asta votez USR, ei nu ar permite pelerinaje in timpul pandemiei.

    • Nu cred că probabilitatea ca acești oameni să se infecteze mergând la moaște este mai mare decât dacă ar merge la cumpărături. USR ar interzice probabil pelerinajele și dacă nu ar fi pandemie.

    • Aici nai mult niste neica nimeni, yungearmi care votează penai pui de securisti condusi de escrocul deja penal barna si zero ciolos, amandoi gata sa vanda ce a mai rămas din tară
      Gunoaie care reușesc sa adune voturi de la ati indivizi care execută si atat

  7. faci rau si nu bine insistind cu votul tau idiot. Ca si cum ar interesa pe cineva intentia ta de vot. Acei 13000 de zombi ar fi bine sa te primeasca in gasca lor, si asa nu stii unde iti este locul

  8. 13,000 de prosti adica. Moastele alea sunt acolo pe tot parcursul anului, de ce pusca ma’sii nu se duc in orice alta zi sa se roage? Daca se infecteaza, astia nu merita un loc la ATI. Si pentru cine zice ca nu e mai riscant ca mersul la cumparaturi, ei bine… nu stiu altii cum sunt, dar eu, nu ling vitrinele sau clantele magazinelor cand ma duc la cumparaturi.

    • Nu-ți fă griji că nimeni nu linge nimic. Tu când îți săruți mama, soția, copii îi lingi? Cred că nu.

      Mergem la Sf. Moaște de ziua sfântului din același motiv pentru care petreci ziua de naștere a unei persoane dragi împreună cu acea persoană.

  9. Îmi puteți explica rostul „mersului la moaște”? De/pentru ce se merge…?
    Merci.

    • Oamenii merg sa se roage si pentru sanatatea lor. Uneori gasesti pe cineva care sa te faca adept exact cand ti-e mai trista viata. Imediat apare cineva cu o solutie la problema ta. „Roaga-te, Ioane, roaga-te!”, citat din filmul romanesc „Un bulgare de huma”. Mare minune ca nu s-a mai lasat cu proteste, ca in Iasi.

    • Nu puteau fi proteste ca la Iasi,la Bucuresti lumea-i mai destupata la cap.

    • @Tom&Jerry
      Sa nu uitam ca autoritatea religioasa a avut diverse reactii la masurile luate de autoritati pentru pelerinajul de la Iasi.

    • Rostul e același cu rostul pentru care de ziua de naștere a cuiva foarte drag sărbătorești cu acea persoană. Pentru cei apropiați de Biserică sfinții sunt prieteni foarte dragi.

      Înțeleg și accept că pentru cei necredincioși există frica să te umpli de coronavirus din cauză că mergi la biserică, săruți Sf. Moaște și obiectele sfinte din Biserică. Nu am ce să le fac. Nu pot să resping această lume metafizică (să-i zicem) în care trăiesc din cauza acestora. Și pentru mine e ok să nu primesc nici un ajutor medical dacă mă îmbolnăvesc de coronavirus din cauză că sărut, de exemplu, Sf. Moaște (deși nu cred că cineva s-a îmbolnăvit cineva că a sărutat Sf. Icoane, de exemplu).

      În schimb mă deranjează puțin ipocrizia unora care merg la petreceri, se îngrămădesc în cluburi, nu poartă mască sau o poartă prost deși teoretic ar fi ceva lege să o porți tot timpul (în București), fac campanii electorale unde strâng oameni în același loc, organizează alegeri care pentru unele zone nu s-a respectat nici o normă sanitară, etc. Eu am mai vorbit cu fratele meu și cred că numărul de Covid ar tinde spre zero dacă oamenii doar ar păstra mască și distanța. Dar nu se face asta iar principalul vinovat arătat de toată lumea e cel care vrea să-și trăiască viața religioasă.

      Aș fi foarte curios câte cazuri covid sunt din cauză că săruți niște Sf. Moaște, că participi la Sf. Liturghie, etc. și câte sunt din cauză că oamenii ignoră în viața de zi cu zi aceste 2 reguli de bază: distanțare și purtarea măștii.