G4Media.ro

13 baraje ar urma să fie modernizate prin PNRR, anunță Apele Române

Sursa: Apele Romane

13 baraje ar urma să fie modernizate prin PNRR, anunță Apele Române

Treisprezece baraje vor beneficia de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a fi modernizate, anunţă reprezentanţii Administraţiei ”Apele Române”, transmite News.ro.

”13 baraje vor beneficia de finanţare prin fonduri alocate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În urma serviciilor de proiectare contractate, au fost alese cele mai bune soluţii pentru modernizarea barajelor: Gilău – Apele Române Someş-Tisa; Leşu – Apele Române Crişuri, Surduc – Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureş- Apele Române Mureş; Frumoasa – Apele Române Olt; Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea – Apele Române Argeş-Vedea; Lacul Roşu, judeţul Harghita, Apele Române Siret; Cazaneşti, Cucuteni şi Soleşti – Apele Române Prut-Bârlad”, afirmă reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române”.

Până în prezent, pentru cele 13 baraje, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, urmând să fie semnat contractul de finanţare.

Pentru trei baraje, şi anume: Budeasa, Leşu şi Buftea, în cel mai scurt timp posibil vor fi iniţiate procedurile de achiziţie a serviciilor de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi modernizare.

Administraţia Naţională ”Apele Române” menţionează că are în administrare 83 de baraje şi acumulări din categoriile de importanţă A şi B (excepţională şi deosebită), 339 de baraje şi acumulări din categoriile de importanţă C şi D (normală şi redusă).

După 1990 au fost puse în funcţiune 5 acumulări din categoriile A şi B de importanţă (patru din ele începute înainte de 1990 şi una realizată integral după 1990), 38 de acumulări permanente şi nepermanente din categoriile de importanţă C şi D (realizate integral după 1990).

În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanţare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) în vederea reabilitării şi modernizării acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Când mă, că mai e puțin și se termină programul PNRR!

    • l;a urmatoarele.. daca vor mai fi. ei au vrut saracii sa le faca, dar aia de la ue le-au taiat fondurile. ca vor sa concedieze votantii.

  2. Apele Române vrea să repare barajele și să pună în siguranță infrastructura de gospodărire a apelor, să existe capacitate de stocare a apei și de atenuare a eventualelor viituri. Doar că niște mari specialiști au scris în PNRR că prima opțiune pe care trebuie să o analizeze proiectantul este cea de desființare a respectivului baraj și că trebuie pus accent pe digitizare. Se poate înțelege că ăia din guvernul care a aprobat PNRR au fost habarniști, dar specialiștii din minister, de la Apele Române, fiindcă sunt încă, de ce nu au fost consultați și de ce cei care conduc structurile astea au acceptat? Răspunsul este că la conducere sunt economiști, drumari, electronisti. Lipsesc hidrotehnicienii. Fiindcă ăștia știu meseria lor și nu acceptă orice li se cere.

  3. Trebuie să spunem adevărul despre acest subiect pe alte site-uri. G4Media are dispoziție clară să nu apară critici la adresa unora.