G4Media.ro

Doar 0,62% din suprafața cadastrală înregistrată a României e deținută de cetățeni…

Sursa foto: Pexels / Sergio Souza

Doar 0,62% din suprafața cadastrală înregistrată a României e deținută de cetățeni străini. 13% din totalul imobilelor deținute de străini în România se află în județul Brașov

34.416 hectare (0,62%) din suprafața totală înregistrată în evidențele informatice ale Agenției Naționale de Cadastru se  află în proprietatea unor cetățeni străini, arată Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației într-o informare transmisă deputatului Gheorghe Adrian Cătană.

Important: statistica nu cuprinde și terenurile deținute de firme cu capital străin sau mixt.

41% din această suprafață deținută de cetățeni străini se află concentrată în doar cinci județe: Arad, Prahova, Timiș, Neamț și Brașov. În județul Arad suprafața totală de teren deținută de cetățeni străini este de 3.845,5 hectare, iar în Prahova suprafața înregistrată în sistem cu proprietar de altă cetățenie decât română este de 3.504,76 hectare. Județele cu cele mai puține hectare de teren deținute de cetățeni străini sunt Vâlcea (76,74 hectare), Gorj (116,68 hectare) și Olt (129,09 hectare).

Informația apare pe fondul discursului politic care condamnă așa-zisa cumpărare în masă a terenurilor de către străini. De altfel, o lege care face extrem de dificilă vânzarea de teren extravilan a fost votată în 2020 de majoritatea parlamentară de la acel moment. Legea dă drept de preempțiune statului român, prin Administrația Domeniilor Statului (ADS), pentru orice teren extravilan scos la vânzare.

40 de mii de imobile sunt deținute de cetățeni străini, dintr-un total de 9,93 milioane înregistrate

Sunt 40.906 imobile deținute de cetățeni străini în țara noastră, dintr-un total de 9,93 milioane de imobile, câte sunt  înregistrate în sistemul electronic de cadastrare.

Distribuția pe județe a proprietăților se suprapune în mare măsură cu harta investițiilor străine în România și cu cea a dezvoltării regionale.

În județul Brașov, cetățenii străini dețin 5.354 de imobile, ceea ce reprezintă 13% din totalul imobilelor deținute de străini în România. În Ilfov, cetățenii străini dețin 4.617 de imobile, în Timiș – 2.732, în Dâmbovița – 2076, iar în București – 1.756. Județele în care cetățenii străini dețin cele mai puține proprietăți sunt Vaslui (92), Teleorman (100) și Sălaj (101).

27,13% din totalul imobilelor înregistrate au fost cadastrate în urma programelor naționale

În 27 mai, în sistemul integrat al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară erau înregistrate 10,95 de milioane de imobile, cu o suprafață totală de 9,32 de hectare. ”Imobilele sunt situate atât în intravilan, cât și în extravilan și sunt înscrise la cererea solicitanților și ca urmare a lucrărilor de înregistrare sistematică derulate atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral”, se arată în informarea transmisă de Ministerul Dezvoltării.

În cadrul programelor de cadastrare s-au înregistrat, până la data când a fost redactată prezentarea, 2,97 milioane de imobile, cu o suprafață de 2,23 de milioane de hectare, ceea ce reprezintă 27,13% din totalul imobilelor înregistrate. Restul imobilelor, de peste 72%, au fost cadastrate în urma cererilor proprietarilor.

Bucureștiul are 91,35% – procent de cadastrare

91,35% din suprafața Bucureștiului este deja înregistrată în sistemul național integrat de cadastru și carte funciară, se arată în documentul semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Județul Brăila a ajuns la un procent de înregistrare de 68,73%, iar Ialomița de 67,06%. Județele cu cea mai mică acoperire sunt Mureș (21,45%), Mehedinți (20,56%), Sălaj (17,66%), Maramureș (16,87%) și Bistrița Năsăud (16,49%).

sursa foto: Pexels/ Sergio Souza

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Tot Bărăganul e al străinilor, in acte 49% are străinul, și 51% romanul. De aceea apare romanul proprietar. In realitate este invers. Noi nu ne vindem țara! Noi o furam!!!!

  2. cum ajung acesti strainezi la proprietatile lor din Bv unde nu e autostrada sau aeroprt? parca infrastructura era f f f f f importanta

  3. USR: nu se poate, trebuie sa „fixam” asta.

  4. Unde sunt pesedisti care țipau că avem țara vândută. Maimuțe de stradă nimic mai mult. Aveți capul spălat de la latrina 3 și alți papagali. Sigur George Simion adică maimuța nr1 plânge când vede statistica asta. Nu mai merge propaganda ca și în anii 1990 milogilor. Suntem în 2021 nu mai interesează pe nimeni propaganda comunistă.

    • Important: statistica nu cuprinde și terenurile deținute de firme cu capital străin sau mixt.

  5. Nu pot crede si in jud . Constanta sunt suprafete de teren vandute strainilor (turci ) , si eu am vandut cu multi ani in urma .