13 milioane de euro, aruncați pe fereastră la Iași: spitalul mobil de la Lețcani rămâne închis
Spitalul mobil Covid de la Lețcani (Iași), construit cu 13 milioane de euro din banii contribuabililor din Iași și Neamț, va rămâne închis din cauza unor deficiențe grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății care nu au fost rezolvate nici până în momentul de față, transmite PressHub.
Și asta în condiițiile în care în spitalele din Iași mai sunt libere doar 9 paturi la Terapie Intensivă pentru eventualii bolnavi de Covid, iar odată cu deschiderea școlilor e posibil ca numărul de infecții să crească.
Deși inițial conducerea spitalului anunța la jumătatea lunii ianuarie că unitatea medicală ieșeană va fi închisă „câteva zile” pentru dezinfecție, la aproape o lună de zile, spitalul este în continuare nefuncțional, fiind vorba despre peste 30 de nereguli găsite, printre care și incapacitatea de a asigura căldura pentru pacienți și cadrele medicale.
În raportul Corpului de Control se precizează că deși saloanele figurează că au 88 de metri pătrați, în realitate au 40 de metri pătrați, nu există manuale de service și utilizare a echipamentelor și nici certificate de garanție pentru toată aparatura. Reprezentanții Consiliului Județean Iași au solicitat și Corpul de Control al primului ministru pentru o verificare completă a modului în care a fost achiziționat spitalul.
Spitalul a ajuns să coste aproximativ 13,2 milioane de euro, din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 miliaone de euro.
Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și coordonator al activității Spitalului mobil de la Lețcani susține că din fericire numărul cazurilor de COVID este în scădere și că pacienții care se aflau internați aici au putut fi mutați în celelalte spitale suport din Iași înainte de a fi înregistrate temperaturi negative. Inclusiv în interiorul spitalului temperaturile erau sub pragul înghețului, deși instalația de încălzire funcționa.
El a mai spus că, pe lângă problemele de la instalația de climatizare, au fost descoperite și probleme la instalația electrică. „Acum avem un salon total deconectat de la curent pentru că am simțit la un moment dat miros de cablu încins și nu știam de unde vine. Când apare o asemenea situație trebuie luată o decizie fermă. Proprietarul EURONEST are obligația să ne asigure buna funcționare a spitalului, a noastră este să ne ocupăm de pacienți în condiții de maximă siguranță”, a completat managerul spitalului. (Foto: Radio Hit Iași)
Citește tot articolul pe PressHub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii