130.000 de euro a risipit Primăria Bucureşti pe Monumentul Marii Uniri dedicat Centenarului care ar fi trebuit să fie amplasat în Piaţa Alba Iulia
Cunoscut şi ca „Ariciul” sau „Cactusul” lui Bolborea, Monumentul Marii Uniri, ar fi trebuit să fie gata până anul trecut de 1 decembrie.
Primăria Generală s-a angajat, în 2007, pe vremea primarului Adriean Videanu, că va plăti pentru acesta nu mai puţin de 42.894.360 lei (9.126.500 euro), la care se adaugă TVA.
Din cauza criticilor din rândul opiniei publice care contestau valoarea artistică a edificiului, invocând şi faptul că nu va fi terminat la timp, primarul Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a dispus în 2017 retragerea finanțării acestui proiect și redirecționarea sumelor respective către alte obiective de investiții.
„Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit, și avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său și nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înțelege situația și, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament și, poate, la o altă scară.” declara Gabriela Firea, potrivit unui comunicat din 2017.
Primăria nu a cheltuit doar 30.000 euro pentru machetă, ci 130.000 de euro.
Potrivit unui răspuns al Primăriei Generale, remis G4Media.ro, „Până la data prezentei au fost achiziţionate două machete din material intermediar –ipsos, astfel: în anul 2007 – in timpul mandatului dl Primar General, Adriean Videanu, 30.000 euro si în anul 2009 – în timpul mandatului dl Primar General Sorin Oprescu-100.000 euro. Menţionam că în anul 2017, în timpul mandatului dnei Primar General, Gabriela Firea, s-a semnat un acord cadru cu dl. Ioan Bolborea pentru realizarea monumentului şi subsecventul nr. 1 al acestuia.”
În perioada următoare însă, contractul subsecvent nr. 1 a fost sistat din cauza identificării unor vicii în procedura de achiziţii.
Mai exact, din documentele avute la dispoziție, noua conducere a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a sesizat diferențe între cele două soluţii, respectiv cea pentru care s-a semnat contractul şi soluţia declarată câştigătoare în urma organizării concursului de soluţii din anul 2007.
În aceste condiții, AMPT a decis să solicite Oficiului Român pentru Drepturile de Autor o expertiză asupra soluției artistice pentru care a fost semnat în anul 2017 acordul cadru cu Ioan Bolborea, rezultând din aceasta, faptul că este o soluție diferită de cea cu care a câştigat concursul de soluţii din anul 2007.
Bolborea a fost contestat încă de la început, chiar de către colegii de breaslă. „Este de discutat neapărat de ce aceleaşi nume în permanenţă de două decenii domină monumentul de for public din România? Şi mai ales preţul acestor monumente”, spunea Ioana Ciocan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici pentru româniacurată.ro.
Monumentul Marii Uniri ar fi trebuit să fie realizat din sticlă şi bronz, să aibă un diametru la sol de 38 m şi o înălţime de 15 m. „Monumentul aduce cu o cupolă a cărei origine este o entitate organică, un cactus. Este o plantă pe care o apreciez foarte mult pentru faptul că ştie să se apere pe sine şi să dăinuie în imensitatea şi vitregia deşertului. Cupola aceasta cu nervuri şi sute de oameni înlănţuiţi ţine la adăpost idealul unităţii naţionale pe care noi, românii de azi şi cei care ne vor urma, trebuie să nu contenim a-l proteja”, îşi descria Bolborea opera de artă, pentru Adevărul.ro.
Pe numele artistului plastic Ioan Bolborea, Primăria Capitalei a depus o plângere penală pentru înşelăciune.
Potrivit unei expertize, sculptorul ar fi făcut patru statui comandate de primărie, din alamă şi nu din bronz, aşa cum prevedeau contractele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii