14 ONG-uri critică Primăria Miercurea Ciuc pentru că a mutat zeci de victime ale incendiului din 2021 în remorci de TIR și cer intervenția Corpului de control al guvernului
14 organizații non-guvernamentale cer premierului Nicolae Ciucă să trimită Corpul de Control la Primăria Miercurea Ciuc pentru a verifica modul în care au fost utilizați cele 4,4 milioane de lei date de guvern pentru ajutarea celor peste 200 de persoane, victime ale unui incendiu din 2021 din Șumuleu, potrivit unui comunicat al organizației ActiveWatch.
ONG-urile arată că membrii comunității din Miercurea Ciuc, afectați de un incendiu în ianuarie 2021, au fost mutați de primărie din sala de sport în remorci de TIR, unele dintre acestea fiind sprijinite pe pietre mari.
Cele 14 organizații neguvernamentale au sesizat și Avocatul Poporului cu privire la posibile încălcări ale drepturilor omului, reclamând condițiile improprii de locuire.
ONG-urile au mai cerut premierului Nicolae Ciucă să verifice modul în care soluția aplicată de primăria din Miercurea Ciuc respectă prevederile angajamentelor internaționale cu privire la fenomene precum reducerea sărăciei și strategiile naționale aprobate de Guvernul României, relevante pentru domeniul protecției sociale și a locuirii.
Scrisoarea a fost transmisă și în atenția Ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministrului Muncii și Protecției Sociale și a Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Istoricul crizei de la Șumuleu, potrivit ActiveWatch:
În 7 ianuarie 2021, un incendiu puternic a afectat o comunitate de romi de mai mult de 200 de persoane care locuiau în Șumuleu (Harghita), într-o comunitate informală, stabilită acolo de mai bine de 50 ani. În urma incendiului, comunitatea a rămas fără locuințe. Soluția găsită de autoritățile publice locale a fost relocarea comunității pe Arena de Sport Eross Zsolt, cu mențiunea că este o soluție de criză și o soluție temporară.
Din informațiile publicate în mass media, pentru a sprijini comunitatea, Guvernul României a alocat 4,4 milioane de lei Primăriei din Miercurea Ciuc. Parte dintre aceste fonduri au fost folosite pentru achiziționarea unui teren și a unei clădiri pe care autoritățile urmau să o transforme într-un “centru de criză” pentru cazarea oamenilor. Conform informațiilor din mass media, în urma unor demersuri legale, primăria a fost forțată să renunțe la acest plan și, deci, să dea o altă destinație terenului și clădirii. Presa locală a scris că această clădire va fi transformată într-un centru de sortare a deșeurilor.
În toamna anului 2022, existau 14 familii (aproximativ 60 de persoane) care, de mai bine de un an și jumătate locuiesc într-o sală de sport și care acum sunt nevoie să se relocheze în aceste remorci. Modul în care aceste spații sunt puse în siguranță sunt, în mod evident, un pericol pentru chiar viața copiilor care locuiesc acolo. Mutarea oamenilor în spații proptite de blocuri de beton, fără izolație termica, fără instalații sanitare și fără conectare la electricitate, pentru unele dintre remorci, nu poate fi considerată o soluție de locuire. Sobele existente în containere trebuie să ardă foc continuu, din cauza lipsei de izolație, căci altfel temperaturile scad insuportabil pentru persoanele care locuiesc acolo. Conform primăriei, în cursul acestei săptămâni toate familiile vor fi relocate în aceste structuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu