G4Media.ro

1,5 miliarde de lei de la buget în plină campanie pentru primăriile…

Sursa foto: Garda Națională de Mediu

1,5 miliarde de lei de la buget în plină campanie pentru primăriile din întreaga ţară: programul pentru realizarea de sisteme apă-canal

Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) se pot înscrie, în perioada 5 aprilie – 6 mai 2024, în programul ce vizează realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, pentru care a fost alocat un buget de 1,5 miliarde de lei, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres. Lansarea programului are loc în plină campanie electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

„Îndemn unităţile administrativ-teritoriale din ţară care doresc înfiinţarea, extinderea sau modernizarea reţelelor de apă şi canalizare să se înscrie în cadrul Programului Apă-Canal. Ghidul de finanţare a programului a fost publicat în Monitorul Oficial şi pe site-ul AFM, astfel că toţi cei interesaţi pot să parcurgă condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi documentele necesare înscrierii în program. Fiind vorba de alocarea unor sume generoase şi având în vedere că la nivel naţional avem multe de îmbunătăţit în ceea ce priveşte infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare, consider că este o şansă importantă de care ar trebui să beneficieze cât mai multe localităţi”, a declarat Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM.

Derularea ediţiei din acest an a programului de realizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate – apă-canal va avea loc în perioada 5 aprilie 2024, ora 10:00 – 6 mai 2024, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Înscrierea în cadrul acestei sesiuni se va face prin intermediul aplicaţiei informatice AFM, în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, programul ce are alocat un buget de 1,5 miliarde de lei are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni. Astfel, cea mai mare sumă a fost repartizată regiunii Nord-Est (judeţele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) – buget de 253.999.212 lei, urmată de regiunea Sud-Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), Nord-Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 198.526.620 lei, Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) – buget de 186.418.337 lei, Centru (judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) – buget de 178.788.369 lei, Bucureşti-Ilfov (177.890.753 lei), Sud-Vest Oltenia (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – buget de 147.498.572 lei, şi Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – buget de 131.384.791 de lei.

În cadrul programului se finanţează tipurile de investiţii care vizează atât înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, cât şi extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi sistemelor de canalizare existente.

Solicitanţii eligibili în cadrul programului sunt: Unităţile Administrativ-Teritoriale la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ; subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti; asocierile fără personalitate juridică, încheiate între solicitanţii din cadrul aceleiaşi regiuni.

Conform ghidului de finanţare al programului, se acordă fonduri în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Finanţarea se acordă din fondurile alocate regiunilor, în funcţie de categoria UAT din care face parte solicitantul, după cum urmează: 12 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori; 20 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori; 30 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori. Totodată, în cazul judeţelor şi asocierilor fără personalitate juridică, finanţarea se acordă în funcţie de numărul şi categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.

AFM precizează că un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât şi lucrări destinate sistemelor de canalizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează