G4Media.ro

1,5 milioane de cetățeni moldoveni au părăsit țara în ultimii 30 de…

Sursa foto: Pexels

1,5 milioane de cetățeni moldoveni au părăsit țara în ultimii 30 de ani. Expert: Cifra se apropie de cea din 1955

De la obținerea independenței și până în prezent, populația Republicii Moldova s-a redus cu un milion și jumătate. Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2 milioane 900 de mii, inclusiv cetățenii din stânga Nistrului, unde sunt puțin peste 300 de mii de cetățeni moldoveni, informează Unimedia.

Încet, Republica Moldova se apropie de nivelul populației pe care îl avea în anul 1955. Datele au fost prezentate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, scrie viitorul.org.

„Avem și 100-150 de mii de oameni plecați temporar peste hotare, care nu intră în statistica celor plecați. De aceea, putem spune că numărul moldovenilor plecați peste hotare este cu mult mai mare decât numărul din statistică, deoarece sunt și acei care fac naveta de scurtă durată”, a spus expertul.

Potrivit economistului, Republica Moldova se depopulează destul de activ. În 1991 populația țării a ajuns la 4 milioane 364 de mii, inclusiv stânga Nistrului unde erau 731 de mii. Astfel, timp de 30 de ani, numărul cetățenilor moldoveni aflați pe loc, acasă, s-a redus cu un milion și jumătate, cu 1 milion și 036 de mii în dreapta Nistrului.

În stânga Nistrului populația s-a redus de 2,4 ori, de la 731 de mii la 306 mii, sau cu 425 de mii de cetățeni. „Nu cred că veți găsi în Europa o altă țară, sau o altă regiune, unde avem o așa depopulare cum se întâmplă în stânga Nistrului”, a opinta analistul economic.

Veaceslav Ioniță afirmă că în prezent în Republica Moldova mai sunt 2.900.000 de moldoveni, inclusiv cu cei din stânga Nistrului. „Dacă se va continua trendul acesta, vom ajunge la nivelul anilor 1950. Și mă tem să mă gândesc ce va fi în viitor”, a menționat economistul.

În opinia expertului, sunt trei factori care au determinat reducerea populației: sporul natural negativ înregistrat aici în țară, migrația definitivă a cetățenilor care au plecat peste hotare și s-au dezis de cetățenia moldovenească sau cea a autoproclamatei regiuni transnistene și migrația temporară.

Ioniță a mai comunicat că în ultimii 30 de ani, pe malul drept al Nistrului s-au născut cu 69 de mii de copii mai puțin decât numărul persoanelor decedate. Estimativ, ar fi vorba de încă 27 de mii de cetățeni din stânga Nistrului. Astfel, cu 100 de mii de cetățeni mai mulți au murit, decât care s-au născut.

„Așa ceva nu a mai fost în istoria țării noastre. Este cea mai mare dramă prin care trece poporul nostru – faptul că noi pur și simplu dispărem ca națiune”, a comunicat expertul.

Veaceslav Ioniță mai menționează că din partea dreaptă a Nistrului peste hotare se află 932 de mii de cetățeni, iar din stânga Nistrului – 158 de mii. Din dreapta Nistrului, fiecare al patrulea cetățean este plecat peste hotare, iar din stânga Nistrului – fiecare al treilea cetățean. De fapt, migrația și plecarea cetățenilor din stânga Nistrului este cu mult mai puternică. „Depopularea regiunii din stânga Nistrului este cu mult mai mare decât a celei din dreapta Nistrului și este condiționată de doi factori: numărul mare de cetățeni care au plecat definitiv din regiune și numărul mare de cetățeni care se află peste hotarele regiunii în căutarea unui loc de muncă”, menționează Veaceslav Ioniță.

Vorbind despre ponderea populației Republicii Moldova în populația globală, expertul susține că în 1961-1970 era de 0,1%, iar în 2020 am ajuns să reprezentăm 0,05%, în condițiile în care populația globului este în creștere. Iar dacă luăm doar populația care nemijlocit se află în țară reprezentăm 0,04% din populația globului, o reducere de 2,5 ori față de acum 50 de ani.

„Această scădere este legată de migrația definitivă, de sporul natural negativ și de migrația temporară”, a spus expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în ultimii cinci ani avem cea mai mică creștere a populației din ultimii o sută de ani și cea mai mică rată a natalității, care scade anume în perioada când avem cea mai mare pondere a migrației.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. In anii 50 a fost marea deportare ordonata de Stalin in care un milion de romani au fost deportati ca sa faca loc unui milion de rusnacii urat mirositori. Pentru ca sa schimbe compozitia etnica si sa-si justifice raptul teritorial. In anii 40 , cca 94% din populatia Basarieibiei era alcatuita din romani. Acum, gratie rusnacilor asiatici medievali procentul a ajuns de 64%.

  2. Moldova se duce pe calea pierzaniei la fel ca noi.
    Cel mai mare blestem pentru tarile din est a fost intrarea in UE si deschiderea granitelor pentru cei care nu sunt in UE .
    In felul asta se distrug natiuni intregi pentru ca profita de saracia din tarile estice .
    Singura sansa ar fi marirea salariilor fortat pana la nivel de tara europeana ca Germania dar atunci ne-ar da afara din UE pentru ca nu mai au sclavi.

  3. e traducere google ? cind spui ca ,,cifra ,, te referi la cifra de 1,5 mil a celor plecati nu la numarul populatiei Cifra din 1955 este a populatiei

  4. colegii de agentura bugetara de propaganda ii fac reclama marelui expert, care si-a scos cifra din ur