G4Media.ro

15 morți în urma unor revolte în Port Moresby, în Papua Noua…

Captura Google Maps

15 morți în urma unor revolte în Port Moresby, în Papua Noua Guinee

Cel puțin 15 persoane au murit în revoltele violente care au izbucnit în cele două orașe principale din Papua Noua Guinee, a anunțat joi, 11 ianuarie, poliția, citată de agenția AFP.

Opt persoane au murit în Port Moresby, capitala, iar alte șapte au murit în Lae, cel mai mare oraș al țării, potrivit comisarului poliției regale din Papua Noua Guinee, David Manning.

Premierul James Marape a declarat că „anarhia” nu va fi „tolerată”, după ce mulțimi furioase au jefuit magazine și au dat foc la clădiri pe tot parcursul serii de miercuri.

Clădiri și mașini au fost incendiate, potrivit imaginilor AFP, ridicând coloane groase de fum negru care pluteau deasupra celor mai afectate zone ale orașului.

Anterior, o mulțime mai mică s-a adunat în fața biroului premierului din Port Moresby, dărâmând un gard de securitate și dând foc unei mașini de poliție parcate.

Beijingul a depus o plângere la guvernul din Papua Noua Guinee în urma unor rapoarte conform cărora revoltele au vizat întreprinderi deținute de chinezi.

Ambasada Chinei din Papua Noua Guinee a afirmat într-o declarație că „un număr de magazine chinezești au fost jefuite”. „Până în prezent, nu s-a raportat niciun deces de cetățeni chinezi”, dar „mai mulți au suferit răni minore”, a adăugat aceasta.

„Unele părți ale orașului sunt sigure, dar alte centre importante nu sunt”, a declarat pentru AFP Jerry Mathew, un locuitor în vârstă de 30 de ani din Port Moresby, în timp ce revoltele făceau ravagii miercuri seara.

Această izbucnire a violenței evidențiază instabilitatea vieții în Papua Noua Guinee, o țară afectată de sărăcie și de o rată ridicată a criminalității.

Situată la aproximativ 200 de kilometri nord de Australia, Papua Noua Guinee este cel mai mare și mai populat stat din Melanezia.

În ciuda faptului că este înzestrată cu vaste depozite de gaze, aur și minerale, grupurile pentru drepturile omului estimează că aproape 40% din cei nouă milioane de locuitori trăiesc încă sub pragul sărăciei.

Australia a semnat recent un acord de securitate cu această țară, promițând să ajute forțele de poliție ale acesteia să lupte împotriva traficului de arme, a contrabandei cu droguri și a violenței tribale.

„Continuăm să facem apel la calm în aceste momente dificile”, a declarat joi premierul australian Anthony Albanese.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ce trist!
    Ce spun chinezii? Ca vor sa isi ia revansa istorica pt perversitatea colonialista a occidentului din secolele precedente?
    Aur, minerale, gaze si pozitie strategica… Toti se bat pentru asta. Distrugand tot ce a fost in echilibru pana acum mai putin de 100 de ani. Nu mai bine nu erau descoperiti oamenii aceia? Si daca tot au fost descoperiti, nu mai bine sa fi existat maturitatea politica si intelectuala sa se protejeze diamantul gasit? Are Jarod Diamond o poza facuta primului grup de oameni intalniti. Iar fata unui batran arata exact asta – o frica organica de necontrolat in fata unei forte cum nu si-a putut imagina ca exista. Acum, acei bastinasi sunt fie dezradacinati complet, facand munci SF fata de ceea ce faceau parintii si bunicii lor, fie considerati needucati, saraci, drogati, alcoolizati, abrutizati, angrenati in violente tribale. Putem sa ne uitam atent la ce a ajuns insula asta in 100 de ani, ca sa intelegem mai bine ce facem acum, cum e cu jumatatile de masura si cu interesele geopolitice si economice. Si cum nu aceste interese dau sensul pt ceea ce numim bun vs rau sau moral vs imoral. Dar fara diagnostice clare si dialog asumat… doar rastogolim bulgarele mai departe, animati de tot felul de interese personale si de generatie revansanta, uitand care ar fi telul nostru comun – unitatea speciei umane.