G4Media.ro

15 țări UE, printre care Germania și Franța, se alătură acțiunii în…

sursa foto: Facebook

15 țări UE, printre care Germania și Franța, se alătură acțiunii în justiție împotriva legii anti-LGBT din Ungaria / România nu se numără printre aceste țări

15 țări din Uniunea Europeană, printre care nu se numără România, s-au alăturat unui proces împotriva legii ungare privind protecția copilului, criticată pe scară largă ca fiind anti-LGBT, anunță Euronews.

Belgia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Austria, Austria, Irlanda, Danemarca, Malta, Spania, Suedia, Finlanda, Slovenia, Franța, Germania și Grecia, împreună cu Parlamentul European, vor acționa ca părți terțe în procesul intentat anul trecut de Comisia Europeană.

Lista țărilor care participă la procesul juridic are o componentă marcant occidentală, reflectând un decalaj de lungă durată între Vest și Est atunci când vine vorba de protecția drepturilor LGBT+ în Europa, arată Euronews.

Termenul limită pentru a se alătura cauzei s-a încheiat la 6 aprilie.

„Rămânem fermi în angajamentul nostru față de o societate incluzivă și față de egalitatea pentru toți”, a declarat Ministerul belgian al Afacerilor Externe, care a condus lupta împotriva controversatului proiect de lege.

Legea ungară, aprobată în iunie 2021, conține o dispoziție care interzice sau restricționează puternic reprezentările homosexualității și ale schimbării de sex în conținutul media și în materialele educaționale adresate publicului cu vârsta sub 18 ani.

Acest lucru a declanșat o reacție politică, țările semnând scrisori comune și prim-miniștrii exprimându-și în mod deschis nemulțumirea față de omologul lor ungar, Viktor Orbán.

Premierul olandez Mark Rutte a mers până la a sugera că, dacă Ungaria merge mai departe cu aceste planuri, „în ceea ce mă privește, atunci nu mai au ce să facă în UE”.

Legislația a fost, de asemenea, criticată pentru că face o confuzie între pedofilie și homosexualitate, în condițiile în care scopul declarat al textului este de a consolida protecția copiilor împotriva infractorilor sexuali.

Comisia Europeană, care supraveghează compatibilitatea legislației naționale cu normele UE, a cerut Ungariei să explice de ce interdicția privind conținutul LGBT este necesară pentru a atinge principalele obiective ale legii.

Nefiind convins de raționamentul Budapestei, executivul UE a lansat o procedură de infringement, argumentând că legislația încalcă drepturile fundamentale și mai multe reglementări ale pieței unice. „Acest proiect de lege maghiar este o rușine”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2021.

„Acest proiect de lege discriminează în mod clar oamenii pe baza orientării lor sexuale și contravine tuturor valorilor fundamentale ale Uniunii Europene: este vorba de demnitatea umană, este vorba de egalitate și de drepturile fundamentale ale omului. Așa că nu vom face niciun compromis cu privire la aceste principii.”

Întrucât Ungaria a refuzat să dea înapoi, Comisia a înaintat în iulie anul trecut o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție (CEJ), care are puterea de a impune modificări ale legislației naționale.

„Legea ungară încalcă legislația UE, drepturile fundamentale și valorile UE. Am trimis Ungaria în fața CEJ și acum este de competența Curții să se pronunțe asupra cazului”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Aceasta nu este o simplă decizie guvernamentală, nici parlamentară, ci este voința poporului, așa cum a fost exprimată într-un referendum și nu cunoaștem o decizie la un nivel mai înalt într-o democrație. Prin urmare, bineînțeles, vom fi alături de protecția copiilor, de protejarea copiilor maghiari, indiferent de câte țări decid să se alăture procesului în curs împotriva noastră”, a declarat săptămâna aceasta Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei.

Lista țărilor care participă la procesul juridic are o componentă marcant occidentală, reflectând un decalaj de lungă durată între Vest și Est atunci când vine vorba de protecția drepturilor LGBT+ în Europa.

Italia, Estonia, Letonia și Cipru, ai căror lideri semnaseră în 2021 o scrisoare colectivă de denunțare a legii ungare, nu și-au adăugat numele la proces.

În schimb, Slovenia, care anul trecut a devenit prima țară fostă comunistă care a permis cuplurilor de același sex să se căsătorească și să adopte, a optat de această dată pentru această măsură.

Nu este clar dacă vreun alt stat membru mai poate deveni parte la proces după expirarea termenului limită, care fusese deja prelungit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nasol….si ce poate sa pateasca o tara care nu aplica ce vor ceilalti? Nimic…e doar gargara. Fiecare tara ar trebui prin referendum, sa isi lase cetatenii sa voteze. Ca trebuie sa la fie respectate drepturile, sunt de acord, dar nici sa forteze o anumita agenda nu e normal.

    • Pai tocmai asta e: ca nu se respecta drepturile. Conform acestei legislatii, a le pomeni elevilor de liceu de Oscar Wilde, de Vergiliu sau de Homer, care sunt plini de referinte homosexuals, devine interzis pentru ca s-ar face propaganda homosexualitatii. Or asta este o crima culturala, ca sa nu mai vorbim ca, daca pana la 18 ani traiesti cu ideea ca a fi gay e gresit, e putin probabil ca vei fi foarte tolerant cu cei care se intampla sa fie astfel dupa varsta de 18 ani.

    • Omenirea nu e limitata la heterosexualitate. Oricat de marginala ar fi homosexualitatea si celelalte curente sexuale, majoritatea nu are dreptul sa-si impuna propria viziune asupra sexualitatii asupra celor care nu o impartasesc.
      Minoritatile sexuale doresc sa fie recunoscuti ca exista si acceptati. Iar asta presupune ca, la un moment dat, copiilor la le fie explicata aceasta realitate. Sa afle despre minoritatile sexuale doar din bancurile cu homosexuali, din injuraturile homofobe si din discursurile preotilor duce doar la ura si respingere. Suntem parte din UE, deci avem obligatia sa acordam drepturi minime minoritatilor, oricare arcfi ele, si sexuale.

    • @ tiberius
      Intimitatea actului sexual nu trebuie sa ajunga subiect public. In rest, fiecare face ce vrea cu orificiile naturale.

    • @ Lucius
      Amesteci lucrurile . Nu pentru sexualitatea lor sunt citați in prezent . Era fix treaba lor ce făceau in intimitate . Insa nu exhibau asta in gândirea ce s a citat, se citeaza in prezent. Atentie mare.

    • Wright, nu vorbim neaparat despre sex. Vorbim despre cupluri, exista cupluri hetero, sau cupluri homosexuale(barbat-barbat sau femeie-femeie). Si sunt NORMALE. Copiilor ar trebui sa le ajunga informatia asta, ca oricum ei n-ar trebui sa stie despre sex homo sau hetero.
      Odata ce inteleg chestia asta, mai tarziu, cand afla despre sex, se poate detalia, corespunzator stagiului de dezvoltare.

    • @ tiberius
      Educația sexuală explicata doar pentru devieri comportamentale ( sarcina nedorita, boli venerice , SIDA, HIV, inclusiv homosexualitatea este o deviere comportamentala care trebuie explicata ca atare). Evident copilul decide, insa homoșcualitatea, este o deviere de la natura. Tu, te ai nascut pe cale naturala. Nu ai fost adoptat de un cuplu homosexual. Gresesc întrebându te asta ? Legat de originea ta. Nu sa imi combați comentariul .

    • @ tiberius
      Raspunde mi Convingător : societatea minoritara homosexuală este îndreptățită sa acționeze ca misionarii religioși pa toate strazile ?

    • @tiberius…din perspectiva strict biologica homosexualitatea e o anomalie secsuala…din punct de vedere comportamental poate fi si deviatie comportamentala in puscarii, manastiri, parohii , razboaie, cazarmi, …sau alte situatii in care oamenii sint izolati si viata sexuala cu parteneri heterosexuali este impiedicata…acei indivizi nu au avut astfel de manifestari cand aveau acces la parteneri heterosexuali…se intampla la fel in cazul animalelor… taurii necastrati izolati de femele incep sa calareasca alti tauri…nu au niciodata un asemenea comportament in libertate…de unde si frica parintilor ca la varsta pubertatii cand minorii nu au acces usor dpdv psihologic si fizic la parteneri heterosexuali …in consecinta pot fi presati, influentati , izolati psihologic si deviati de la manifestarea unei sexualitati firesti si naturale…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  2. In Romania sunt de acord cu limitarea exhibiționismului stradal in timpul paradei curcubeu. Sau, daca le frig asa tare orificiile, sa aiba parada curcubeu pe un câmp. Acolo e treaba lor. Nu pe strazi sau bulevarde.

  3. Adica sluga lui Putler nu se vinde? Pao e vamduta demult mai troll

  4. Ce ai inteles din articol ? Are ceva de vanzare ? Dar faptul ca Romania NU a aderat la initiativa celor 15, tot vanzare e ? De ce sufletul tau bate numai spre Cnezatul Moscoviei ? Cine nu se vinde ? Cnezatul Moscovei se vinde Chinei. E mai bine asa ? E morala aceasta vanzare catre China ? Hai, dar cu argumente, nu cu invective.

  5. Nu se va intampla asta. Ramai linistit parcat.

  6. 1-putlerismu expansionist si orbanismu revizionist trebuie criticate, atacate si combatute fara ezitare‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️
    2-trebuie sa fim vigilenti si sa protejam educatia copiilor…nu pot fi acceptate teorii care contrazic realitatea biologica si stiinta…coruperea de minori trebuie pedepsita…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    • @tiberius ii spune “educația” copiilor, nu corupere. Lamureste ce ai voit a spune.

    • repet, acivismul elgibiti si activismul religios nu au ce cauta in scoli…nici activismul politic…😉😉😉😉😉😉…daca parintii vor sa-si indoctrineze urmasii o pot face acasa sau la sediile si organizatiile elgibiti, politice, religioase…

    • @ FLORIN
      elgibitishtii n au copii. Aici e frustrarea lor. Mai nou isi fac tratamente hormonale ca tatal sa ramana gravid . Trist, atat pot.