G4Media.ro

1,5 urşi pe kilometru pătrat în Brașov / ”Dacă ieşi de pe…

Sursa foto: Pixabay

1,5 urşi pe kilometru pătrat în Brașov / ”Dacă ieşi de pe domeniul schiabil din Poiana Braşov rişti să dai de urs”

În perioada 2010 – 2021, la nivel naţional au fost ucişi accidental 365 de urşi, în accidente rutiere, feroviare sauau fost găsiţi morţi din cauze necunoscute. În aceeași perioadă urşii au ucis 26 de oameni şi a rănit alţi 268, scrie Bună Ziua Brașov.

Joi, la Brașov, s-au prezentat concluziile proiectului „Life for bear” care a vizat studierea urşilor din România şi identificarea unor soluţii pentru ţinerea acestor carnivore în pădure. Studiul a costat 1,6 milioane de euro, iar finanţarea a fost asigurată în proporţie de 71,19% din fonduri europene, prin Programul Life + Natura.

Printre altele, prin acest proiect au fost calculate densităţile de urşi din România, au fost identificate zonele critice, dar au fost experimentate şi mai multe soluţii prin care aceste animale să nu mai ajungă în localităţi.

Astfel, în timpul conferinţei, coordonatorul proiectului, Ramon Jurj, de la INCDS, a precizat că în Masivul Postăvarul, densitatea de urşi este de 1,5 exemplare pe kilometru pătrat. „Practic, dacă ieşi de pe domeniul schiabil din Poiana Braşov rişti să dai de urs. La nivel naţional, densitatea este de aproximativ 9 urşi/100 de kilometri pătraţi”, a declarat Jurj.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat în timpul prezentării că anul acesta se vor implementa mai multe măsuri pentru reducerea conflictului om-urs, una dintre ele fiind distribuirea unor garduri electrice. De asemenea, el a precizat că va fi nevoie şi de cote de vânătoare.

sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. lasa, cand vom veni noi, vom fi cel putin 100 pe km/p in toata tara

    • Și în Ucraina riști să dai de Urs!
      Așa a spus, domnul Joe la microfon, cu mâna ridicată!

  2. 1,5 m2 pentru fiecare urs e ca si cum ar sta intr-un bloc de garsoniere confort III de nefamilisti.

    Ecologistii, cum facem, ca am ajuns in extrema cealalta?

  3. * 0,66 km2/urs 🙂

  4. Luați legatura cu Țancoș că îi ‘extrage’ el….. a terminat de extras pădurile, trebuie să treacă la urși 🤢🤢🤢🤢🤢🤢

  5. Ok. Ce fac dacă mă întâlnesc cu 0.5 urs, sau procent din urși, mă alinieze la suma totală? Unde există urși și lupi, există România Verde, Eco, Bio, Brazi, Oxi gen, Viață, Selecție Naturală, și altele vii și minunate???

  6. Am indoieli in privinta unor cifre, la densitatea de ursi pe care o dau iei ar trebuii sa fie cel putin 15-20 incidente cu ursi doar in brasov…

  7. Atunci oare de ce am vaxyt numai o singura urma de urs între Cheile Rasnovitei și Vf. Cristian, mergând pe trasee nemarcate? Sa cred ca urșii stau mai degrabă pe pista si nu în pădure departe de oameni?

  8. 1.5 milioane de euro studiul … bani aruncati aiurea … cata mancare s.ar fi cumparat de banii aia sa le puna in padure la ursi ? De banii aia mai bi e castrau din ursi sa nu se mai inmulteasca ca maidanezii …

  9. Mănâncă banii pe salarii și stau in birouri la căldurică, în loc să fie pe teren.
    De-aia le dau ursii din pix cu virgula, parcă am rezolva o problema de matematica de clasa a IV a, cu 1,5 urși, jumătatea aia e in farfuria vânătorilor din Austria.

  10. Bun si ce facem? Apărăm urșii împotriva oamenilor? Nu mai mergem pe munte decât cu arma de vânătoare?

    • Pai mergi sanatos pe munte, ursul adevarat fuge de contact cu omul, insa daca i-ai aruncat paine te va căuta prin buzunare.

    • Radu ai vazut vreodată un urs flamand sau macar un urs in sălbăticie? Nu la gradina zoologică.
      Un animal flamand te va ataca fara nici un motiv. Iar dacă ai cunoaște realitate din teren ai știi că animalele nu au fost instruite sa stea fix pe aceeași poziție 24de ore din 24.
      Dar din tastatura e ușor de mâncat rahat

  11. Sa Înțeleg că avem Un 🐻 și Jumătate pe Km deci Un 🐻 Stă în interiorul Primului Km și al 2 🐻
    stă jumate în Primul km și jumătate în Al 2 Km

  12. 1.-Ursul, parcă era omnivor. Dacă s-a modificat zoologia din clasele primare și a devenit doar carnivor ar fi bine de modificat manualele școlare și să îi spunem și ursului care e treaba cu hrana lui.
    2.- S-au cheltuit cca 1,13 milioane euro din bani publici pentru a afla cum e cu apa caldă și mersul pe jos la urși.
    3.- Mai aflăm de la o onorabila publicație, că avem urși omorâți accidental din „accidente”. Cam unul pe zi. Există și oameni uciși de urși. Nu ne spune studiul dacă există vreo legătură între uciși și ucigași.
    4.- Aflăm totuși că în România există 21456 de urși (9/100 kmp calculați la (238397 kmp). Din care, în masivul Postavarul, viețuiesc vreo 20 (1,5 pe km pătrat), și care nu se apropie de domeniul schiabil. Carevasăzică iarna, când hibernează nu se apropie dar vara nici atât că a pus dom ministru garduri electrice. Nu e clar dacă gardurile opresc urșii sau oamenii. Orișicât e de bine și la vară cald.
    5.- Ma gândesc că dacă tot au devenit urșii doar carnivori, cum zice studiul, și tot inventăm carne artificială din celule stem, cum zice Bill Gates, să-i hrănim pe ei cu carnea asta și, poate scăpăm la întâlnirea de lângă domeniul schiabil că nu avem gustul corespunzător.
    6.- Ca să nu mai vorbim de aia cu 1,5 urși / kmp care e de noaptea minții. Și mai dăm și bani din propriul buzunar acestor analfabeți funcționali. Chiar nu s-a găsit nimeni să îi întrebe ce și cum faci dacă te întâlnești cu jumătate de urs. Pentru că ăia care s-au întâlnit cu urși întregi spune studiul ce s-a întâmplat cu ei.

  13. Da … ca domeniul schiabil e undeva in oras … și ursul bată-l vina a ajuns cumva ….E logic sa fie urs bre!!! Ca domeniul schiabil e făcut in habitatul lui 🤨