G4Media.ro

16 kg de ciuperci, suspecte că sunt otrăvitoare, confiscate dintr-o piață din…

Sursa foto: DSVSA Alba

16 kg de ciuperci, suspecte că sunt otrăvitoare, confiscate dintr-o piață din Alba / ”Astfel de ciuperci nu sunt destinate consumului uman şi pot reprezenta un real pericol pentru sănătate”

O cantitate de 16 kilograme de ciuperci, culese dintr-o pădure din apropierea oraşului Zlatna, expuse spre comercializare în piaţa agroalimentară din Alba Iulia, au fost confiscate şi distruse de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba pentru că reprezentau un risc pentru consumatori, potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres.

”O echipă de inspectori sanitar-veterinari a efectuat marţi, 27 septembrie, împreună cu reprezentanţii poliţiei, un control în piaţa agroalimentară din Alba Iulia. Unul dintre comercianţii aflaţi în piaţă a expus spre comercializare ciuperci fără a deţine vreun document privind provenienţa, calitatea şi conformitatea produsului. Persoana în cauză a declarat inspectorilor DSVSA Alba că nu a existat niciun cumpărător pentru ciupercile expuse, iar întreaga cantitate adusă a pus-o la dispoziţia autorităţilor pentru a fi distrusă”, se menţionează în comunicat.

În urma controlului s-a constatat că ciupercile au fost culese din pădurea de la marginea oraşului Zlatna.

”Astfel de ciuperci nu sunt destinate consumului uman şi pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, astfel de controale vor continua în toate pieţele din judeţul Alba.

Conform legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în pieţe este permisă comercializarea doar a produselor alimentare care fac obiectul specificat în documentul sanitar-veterinar emis de autoritatea competentă locală, respectiv DSVSA Alba.

De asemenea, în pieţe pot fi vândute doar produse pentru care se deţine atestat de producător sau produse care provin din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

”Amintim consumatorilor să nu cumpere ciuperci din surse neautorizate. Consumul ciupercilor din pădure – fără a fi analizate, culese de către persoane neabilitate – sau din alte locuri necunoscute, reprezintă un risc major pentru sănătate şi poate cauza intoxicaţii acute la consumatori. Ciupercile necomestibile se pot confunda foarte uşor cu cele comestibile, fiind recomandată achiziţionarea lor doar din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar: magazine şi depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, aprozare, ciupercării sau alte unităţi de profil”, se mai arată în comunicatul DSVSA Alba.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Miroase a abuz. Are vreunul dintre acei inspectori habar sa identifice speciile? Legea spune ca piata trebuie sa aiba un specialist care sa le verifice. Ce vina au taranii ca piata nu respecta legea?

    • Am eu. Alea din imagine sunt otr.avitoare, iar ta.ranul, daca e ta.ran si nu pr.ofitor stie care sunt bune si care nu.

    • Ala care a zis ca sunt otravitoare, nu sunt, Amanita Muscaria e toxica prin fierbere se scăpa de aceea toxina, in alte tari se manca lejer

    • Tu ai senzatia ca taranul roman are timp sa invete denumirile ciupercilor o.tr.avitoare? Stie care sunt bune si care nu. Si asta nu e.😆

  2. Dobi, vezi ca tu cam confunzi Iovan cu Ivan.

  3. Iovan, care e aceasta lege, care alineat? Citind articolul, am cautat DSVSA cu intrebrea unde se pot verifica ciupercile cu specialist agreat. Desi ei scot amenzile de genul, habar n-aveau (mi-au raspuns foarte repede). Cunostinte ciupercari zic ca in exista orase unde primaria a organizat asemenea serviciu. Si ca exista specialisti, dar toti au fost instruiti in strainatate pentru ca in Romania nici nu exista asemenea ocupatie, si astfel nici nu-si pot acredita calificatia obtinuta in strainatate.