G4Media.ro

170.000 de euro risipiți zilnic în București din cauza pierderilor uriașe la…

Foto: G4Media

170.000 de euro risipiți zilnic în București din cauza pierderilor uriașe la RADET

RADET Bucureşti pierde peste 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, potrivit unor informații publicate de consilierul liberal Ciprian Ciucu și confirmate de surse din companie. Specialiştii în energie estimează pierderile financiare la circa 170.000 de euro pe zi. Pierderile sunt suportate în egală măsură de cetățeni și de primăria generală care subvenţioneză compania.

Faptul că Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) are pierderi enorme în reţea nu este noutate. Noutatea constă în faptul că ele cresc considerabil de la o iarnă la alta. Consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a postat marți pe contul său de Facebook o fotografie în care apare un grafic oficial întocmit de către angajații RADET. Aici se observă clar cum pierderile, denumite în grafic „adaos” sunt de 2045 de tone de apă fierbinte pe oră. „Azi s-a ajuns la 2000 de tone pe oră, pierderi! Fără investiții rețeaua RADET a ajuns un așa ciur încât, ca să ajungă căldura în case, trebuie crescută presiunea. Iar când crește presiunea apar alte și alte avarii. E un cerc vicios”, a scris Ciucu.

Potrivit unor surse din compania de distribuire a agentului termic, cifrele se confirmă. Până acum, șefii RADET nu au ieşit public cu un punct de vedere, însă potrivit aceloraşi surse, reprezentanţii regiei alături de cei ai primăriei intenționează să organizeze în următoarele zile, o conferinţă de presă în care vor oferi mai multe detalii.

Cât costă pierderile și cine le plătește

Până acum nu există informaţii oficiale despre costul acestor pierderi, despre banii pe care bucureștenii racordați la sistemul de centralizat de termoficare trebuie să-i scoată din buzunare pentru a le acoperi. Tudor Popescu, expert în energie, a declarat recent pentru TVR că „2.000 de tone care pierd 75 de grade, pierd de fapt 150 de GCal pe oră. Asta înseamnă 33.000 de lei pe oră la preţul de 220 de lei GCal, ceea ce conduce la 800.000 de lei pe zi”. Adică pierderi pe zi în valoare de 170.000 de euro! Şi acesta este doar costul energiei, fără a mai adăuga și costul apei.

Potrivit preşedintelui Ligii Asociaţilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, pierderile „sunt plătite de noi toţi: pe de o parte la casierie, iar jumătatea cealaltă, pentru că ştiţi foarte bine că gigacaloria în Bucureşti este subvenţionată, este plătită tot de noi prin subvenţia acordată de primăria capitalei”.

Ionuţ Purica, expert în energie al Academiei Române, a declarat pentru G4Media.ro că în orice sistem de termoficare există pierderi tolerate de 5-6%, în timp ce la RADET se ajunge la aproape 30% (n.r. 28,3%). „E foarte clar că atât timp cât nu înţelegem că în fiecare vară trebuie să reparăm reţelele, să avem în toamnă discuţii privind eventualele măsuri pentru îmbunătăţirea transferului de căldură ş.a.m.d., să discutăm despre colectarea banilor în aşa fel încât să nu apară datorii la plata căldurii şi astfel compania să aibă suficienţi bani să facă investiţii, se ajunge în situația de față. Lucrurile astea încep să nu se mai facă”.

Purica spune că ar fi trebuit luate din timp măsuri acolo unde se știa că există risc de accidente majore, adică bypass-uri de siguranţă pe reţele astfel încât atunci când se sparge o conductă, aceasta să poată fi izolată şi redirecţionată pe alte canale: „Sunt o serie de măsuri, numai că ele trebuie făcute într-un context coerent, cu un plan bine pus la punct, cu investiţii”.

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani. În prezent se află în insolvenţă şi are o datorie către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.

Sursa foto: G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Nu-i adevarat! E o manipulare! Este vorba de o alta metoda, novatoare, ultimul racnet in materie, de incalzire a atmosferei orasului, dar n-a fost bine comunicata si explicata . De aceea este aburul acela pe mai toate bulevardele.

  2. Si daca s-ar risipi banii, care-i problema?! Daca nu se risipesc, se fura, daca nu se fura, se risipesc, cum o dai cum o-ntorci, la noi oricum nu sunt.

  3. Lasati, bine ca avem catedrala smenuirii neamului prost in care s-au bagat vreo 100 milioane euro pana acum. Cu banii astia nu se repara reteaua ci se facea una noua, cu conducte aurite. Dar stie mai bine toapa de la primarie ce le trebuie bucurestenilor. Votati PSD!

  4. Pai daca s-a votat o cititoare de prompter …. La alegerile urmatoare tot asa sa votati (sau sa nu votati, pentru ca statul in casa este un vot pentru ea).

  5. Bine dl. Ciucu, la faza asta te felicit.

    Sa nu mai fii necajit ca te ustura critica pe care ti-o administrez pe unde te prind, pe G4M.

    • Unde vazu liberalu’ cascada aia subterana de ZECE METRI?? Poze, ceva? Nu de alta, da-s si io curios…
      In rest, omul vorbeste aproape coerent. Dar la cascada a dat-o rau in fasole.