19 medicamente oncologice lipsesc de la Institutul Oncologic București / Ministerul Sănătății: A fost demarată o procedură în regim de urgență și de săptămâna viitoare medicamentele vor fi disponibile
19 medicamente oncologice lipsesc de la Institutul Oncologic București. Ministerul Sănătății anunță că a fost demarată o procedură în regim de urgență și de săptămâna viitoare medicamentele vor fi disponibile.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului. Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unității sanitare, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Conform sursei citate, această situație se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru.
Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că astăzi a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.
„Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, citată în comunicat
Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară.
Şefi de secţie de la Institutul Oncologic Bucureşti au adresat conducerii instituţiei o notă în care reclamă lipsa citostaticelor. Conducerea explică situaţia prin numărul mare de pacienţi preluaţi de la centre care nu au mai funcţionat din cauza pandemiei, dar şi prin politica de achiziţii greşită a fostei conduceri, dând asigurări că procedurile de negociere simplificată pentru refacerea stocurilor de medicamente sunt în derulare. ”Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratamen”, afirmă managerul Institutului, medicul Bogdan Tănase, referindu-se la pacienţii oncologici, relatează News.ro.
Şefi de secţie de la Institut Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti s-au adresat conducerii unităţii medicale, reclamând lipsa citostaticelor din farmacia unităţii sanitare, de mai mult de 10 zile, precum şi faptul că stocurile terapiilor ţintite şi imunoterapiilor sunt în scădere.
”Vă rugăm să urgentaţi aprovizionarea farmaciei cu cele necesare pentru a nu atenta la siguranţa pacienţilor noştri”, afirmă medicii.
Conducerea Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti a reacţionat, precizând că este vorba despre un document de uz intern și afirmă că Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienţi de la nivelul altor centre care nu au mai funcţionat din cauza pandemiei şi unde aceşti pacienţi nu au putut fi trataţi.
”Politica de achiziţii dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente şi materiale sanitare, fapt imputat conducerii anterioare a unităţii medicale. Constrângerile legale inerente sistemului de achiziţii publice nu permit aprovizionarea de urgenţă, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unităţi, respectiv achiziţiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienţilor. Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti asigură prin PNS Oncologie un buget calculat, în principal, în funcţie de istoric. Ca urmare a fluxului de pacienţi oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referinţă, bugetul este insuficient în acest moment. Am semnalat situaţia către CASMB şi aşteptăm o rezolvare rapidă. În acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare. Ne aşteptăm ca să fie finalizate până la finalul acestei săptămâni”, afirmă reprezentanţii spitalului.
La rândul său, managerul Institutului Oncologic, medicul Bogdan Tănase a dat asigurări că face eforturi pentru rezolvarea situaţiei.
”Asigur pacienţii şi aparţinătorii, precum şi întreg corpul medical, de tot suportul şi efortul meu în rezolvarea acestei situaţii. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiţi să trecem prin acest moment. Aşa cum bine ştiţi deja, prioritatea mea au fost şi rămân pacienţii şi nu voi conteni niciodată să caut soluţii pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative şi umane există”, a transmis medicul.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu