G4Media.ro

20 de ani de DNA. Pistolul cu apă de la tâmpla politicienilor

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

20 de ani de DNA. Pistolul cu apă de la tâmpla politicienilor

Direcția Națională Anticorupție marchează, marți, 20 de ani de existență. Ce a însemnat funcționarea acestei instituții timp de două decenii și ce perspective are? Cum se raportează politicienii de azi la DNA în particular și la lupta anti-corupție în general?

Cel puțin patru politicieni care conduc azi România sau instituții-cheie prezintă vulnerabilități atât de mari, ei personal, apropiații lor sau partidele din care provin, încât fac și vor face tot ce pot să mențină  justiția sub control pe termen lung și să slăbească instituțiile anti-corupție.

Direcția Națională Anticorupție funcționează azi la limită, aproape la fel ca acum 20 de ani, când în plasa procurorilor anticorupție picau doar peștii mici ai corupției. Grija evidentă a politicienilor de la putere este să anihileze DNA pe termen lung, mai ales pentru zilele când nu vor mai fi la putere. PSD, PNL și UDMR au învățat bine lecțiile trecutului. Nimeni nu mai are chef să aștepte cu pistolul la tâmplă ziua în care cineva apasă pe trăgaci.

Ce interes ar avea președintele Klaus Iohannis să lase în urmă, peste doi ani jumate când i se încheie cele două mandate la Cotroceni, o justiție puternică și independentă când prietenul domniei sale câștigă licitații suspecte în valoare de zeci de milioane de euro?

Ce motive am avea să credem că legile justiției vor ieși OK din Parlament din moment ce însuși premierul Nicolae Ciucă ar putea fi vizat la un moment dat de ancheta DIICOT privind metoda flagrantă prin care fost dirijat dosarul său de plagiat către un anumit judecător agreat de liberali?

De ce ar pune umărul Marcel Ciolacu la restaurarea puterii procurorilor când nu este deloc limpede cum și pentru ce au ajuns la presă milioanele de euro primite de partid drept subvenție inclusiv sub mandatul său de președinte, nu doar de liderii de dinaintea sa? Un indiciu că lucrurile nu sunt în regulă este tocmai refuzul constant al PSD de a face publice aceste contracte.

Dacă ne uităm apoi cu atenție la declarațiile de avere ale unor șefi de instituții – cheie înțelegem și mai bine de ce sprijinul acordat DNA în ultimii ani este nesemnificativ. Cum să funcționeze justiția ca în vremurile ei de glorie când la vârful statului avem astăzi nu doar un singur Dragnea, simbol al corupției politice dezlănțuit în 2017 împotriva procurorilor, ci mai mulți cu potențial?

Altfel spus, există un interes chiar de la vârful statului să se blocheze justiția penală. Adăugați la asta aversiunea reală față de procurorii anti-corupție manifestată de majoritatea politicienilor, fie că vorbim de primari, șefi de consilii județene, parlamentari sau miniștri, în special de cei care împart bugete, funcții sau alte avantaje.

Politicienii s-au convins de la înființarea DNA încoace că instituția, odată pusă pe roate, reprezintă un pericol real pentru establishmentul corupt. Fostul premier Adrian Năstase și fostul ministru al justiției, Rodica Stănoiu au creat în 2002 o formă fără fond, sperând să păcălească partenerii occidentali că fac ceva împotriva corupției devenită sistemică. Fostul Parchet Național Anticorupție (PNA), strămoșul DNA-ului de azi, condus de Ioan Amarie, alerga după controlori de tren și mici funcționari.

Maximul permis în epoca Năstase a fost arestarea unui consilier guvernamental prin noiembrie 2002, condamnat definitiv doi ani mai târziu. Cazul Fănel Păvălache a produs stupoare la vremea respectivă, dar politicienii nu aveau încă motive de îngrijorare.

Abia după ce Adrian Năstase a pierdut puterea în 2004 iar inofensivul PNA s-a transformat în DNA-ul condus de Daniel Morar instituția a devenit de temut în rândul politicienilor. Zeci de demnitari de rang înalt, din opoziție sau de la putere, au picat în plasa procurorilor. Fostul președinte Traian Băsescu și fostul ministru al justiției, Monica Macovei, au avut meritul de a fi reformat instituții mari din justiție în primul an de mandat (CSM, marile parchete, Înalta Curte). Reformele s-au produs mai ales în anii premergători integrării României în UE (2007), sub presiunea eficientă a Bruxelles-ului.

Tot în acea perioadă corupția a fost inclusă printre amenințările la adresa siguranței naționale, ceea ce a permis serviciilor secrete să se implice tot mai mult în anchetele penale. Puterea lor a crescut exponențial astfel încât ”binomul DNA-SRI”, cum a fost el botezat de adversari, a paralizat de frică armate întregi de politicieni, oameni de afaceri influenți și a stârnit furia mogulilor atotputernici. Coaliția borfașilor mici și mari din politică a pus la cale două tentative de suspendare a președintelui Băsescu, prima consumată în 2007, a doua în 2012.

Cu toată coalizarea lor, nici unul dintre mogulii care conduceau România din umbră n-a scăpat de anchete și, ulterior, de condamnări: Vântu, Voiulescu, răposatul Patriciu, apoi noua generație, Ghiță și Păcuraru. România a evitat atunci la limită să ajungă un stat eșuat.

Un eveniment extrem de important în istoria DNA-ului a fost dezmembrarea rețelei de influență în justiție, mai ales la Înalta Curte, rețea patronată de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Atunci, în 2010, a fost un moment de cotitură pentru România sufocată de corupție: dezintegrarea statului-rețea. Parlamentul a votat ridicarea imunității lui Cătălin Voicu la diferență de un vot. Fără el, istoria anti-corupției ar fi arătat foarte diferit.

  • Am explicat pe larg în urmă cu 12 ani cum funcționează statul-rețea: Statul-rețea e opusul statului de drept. În statul rețea, puterile statului sunt dependențe una de cealaltă, nu funcționează independent. În statul rețea, scopul final este subordonarea totală a justiției, nu eliberarea ei. Rețeaua înseamnă, în fond, un cerc de privilegiați: oameni de afaceri, politicieni, magistrați, care pun desupra interesului public interese personale sau de grup. Însă rețeaua, oricât de extinsă și puternică ar părea, se destramă rapid atunci cad instituțiile statului încep funcționeze corect.”

În special după tentativa eșuată de suspendare a președintelui Băsescu din 2012, nimeni nu se mai simțea în siguranță. Anchetarea și condamnarea fostului premier Adrian Năstase a demontat mitul impunității de care s-au bucurat cele mai înalte funcții în stat: președinte, premier, lider de partid. Sistemul de justiție a prins și mai mult curaj.

Procurorii anti-corupție și-au luat atât de mult avânt și putere încât sub Laura Codruța Kovesi instituția s-a întors chiar împotriva președintelui Traian Băsescu, mai exact împotriva fratelui, copiiilor și protejaților săi, vezi cazul Udrea. Or, Băsescu făcuse din lupta anticorupție în primul său mandat la Cotroceni o temă centrală.

Adrian Năstase a fost probabil convins la înființarea PNA-ului că pistolul său cu apă nu va fi niciodată capabil să tragă cu gloanțe adevărate. Nici Traian Băsescu nu-și imagina probabil spre sfârșitul mandatului că arma care a pus capăt atâtor cariere de politicieni se va întoarce inclusiv împotriva lui. Instituția și-a devorat ambii părinți. Un semnal îngrijorător pentru mulți.

Dar a venit și clipa în care politicienii au încercat să-și ia revanșa. Au existat de-a lungul timpului diferite încercări de modificare a legislației penale în Parlament, cum a fost marțea neagră în decembrie 2013. USL-ul de atunci (Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Voiculescu) s-au luptat în Parlament să taie din puterile procurorilor anti-corupție.

Atacul frontal la adresa justiției a început însă după alegerile din 2016, sub regimul Dragnea. Atunci au fost măcelărite legile justiției, iar în paralel Curtea Constituțională a desăvârșit dezastrul sub puternica influența a lui Daniel Morar. Din motive încă neclare, fostul șef DNA a schimbat tabăra după numirea sa în funcția de judecător la CCR.

Un alt moment-cheie a fost decizia CCR din februarie 2016, care a evacuat practic serviciile secrete din cercetarea penală. De atunci, informațiile strânse de acestea nu mai pot constitui probe în dosar. Acesta este momentul dispariției ”binomului Parchet-SRI”. Colaborarea între cele două instituții fusese consfințită inclusiv prin celebrele ”protocoale”. Și ele au fost subiect de ample polemici. Unele excese și colaborarea cu serviciile, dusă uneori la extrem, au dat apă la moară adversarilor DNA. Campaniile mediatice de demonizare a procurorilor duse la Antena 3 și România TV în timpul guvernării Dragnea au șubrezit încrederea în instituție și au pregătit terenul mediatic pentru castrarea ei.

Mai multe decizii succesive ale CCR proununțate în ultimii ani, dublate de modificări legislative în Parlament operate de regimul Dragnea, au frânat masiv activitatea DNA. Este vorba de decizia nr. 51 din februarie 2016, care nu mai permite SRI să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică (MST) pentru DNA, decizia nr. 91 din februarie 2018, care nu mai permite folosirea de către SRI a mandatelor de siguranţă naţională (MSN) pentru corupţie şi decizia nr. 22 din februarie 2018 care obligă instanţele să elimine din dosare probele declarate prin deciziile anterioare ca fiind „obținute în mod nelegal”.

Dar lovitura de grație aplicată DNA-ului de regimul Dragnea a fost înființarea Secției Speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați și activarea Inspecției Judiciare utilizată ca buzgudan politic împotriva magistraților incomozi. A venit rândul politicienilor să-și plimbe anchetatorii la Secția Specială, utilizată abuziv ca mijloc de presiune și intimidare. Secția Specială i-a dechis dosar penal fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi și l-a chemat la audieri inclusiv pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.

Președintele Klaus Iohannis însuși a cedat presiunilor infernale exercitate de PSD, cerându-i Laurei Codruța Kovesi într-o primă fază să demisioneze. Kovesi a refuzat, un gest pe care actualul președinte nu i l-a iertat niciodată. În cele din urmă Kovesi a fost demisă de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader. În iulie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a semnat decretul de revocare, anunțul fiind făcut de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Hulită în țară de politicienii corupți, Laura Codruța Kovesi a ajuns șefa Parchetului European. La Bruxelles și în presa occidentală Kovesi se bucură de o excelentă reputație. Instituție nouă menită să investigheze fraudele cu fondurile europene, Parchetul European a devenit operațional în iunie 2021. Oricât s-au luptat să scape de Kovesi și de DNA, politicienii s-au trezit cu alt pistol la tâmplă, pus de Bruxelles. Mai dificil de neutralizat, dar nu imposibil, Parchetul European a deschis deja investigații în mai multe țări, unele soldate deja cu condamnări.

În țară, elanul anticorupție s-a stins treptat. Cu satârul Secției Speciale și al Inspecției Judiciare deasupra capului, procurorii DNA au redus semnificativ motoarele. Următorii șefi DNA de după Kovesi (Călin Nistor interimar până la Crin Bologa, numit în februarie 2020) au trăit din cazurile de mare corupție începute înaintea lor, pe vremea ”binomului”. Majoritatea dosarelor deschise în ultimii ani sunt cazuri de corupție mică sau medie. În afară de cazurile Sorina Pintea (ministrul sănătății în guvernul Dăncilă) și Adrian Chesnoiu (ministrul agriculturii în guvernul Ciucă), DNA n-a mai produs în ultimii doi-trei ani alte dosare de mare corupție.

Între timp, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu a fost exclusă din magistratură. Hărțuirea magistraților incomozi a continuat și sub guvernarea PSD-PNL-UDMR. La rândul său, judecătorul Cristi Dănileț a fost exclus din magistratură pentru motive ridicole. Execuții exemplare cu scopul de a inhiba la maxim sistemul de justiție din România. Metodele regimului Dragnea nu s-au schimbat, doar s-au rafinat.

Până și cei câțiva magistrați care încă mai au curajul să ridice vocea și să critice legile justiției elaborate de Guvernul Ciucă sunt vizați de sesizări pentru pretinse abateri discipliare și riscă, la rândul lor, excluderea.

Președintele Klaus Iohannis și-a câștigat, la fel ca Traian Băsescu, ambele mandate cu discurs anti-corupție și sfârșește la fel prin încercarea de a îngropa instituția cât mai adânc. Politicienii și-au văzut visul cu ochii, anihilând aproape total sistemul de justiție. Avem de-a face cu efectul de pendul: lupta antiorupție a căzut dintr-o extremă în alta. De la ”republica procurorilor” ne întoarcem pas cu pas către ”statul – rețea”, cel de pe vremea lui Cătălin Voicu. CSM-ul, Înalta Curte și alte instituții cheie sunt iarăși colonizate cu oameni agreați de politicieni.

DNA a ajuns să funcționeze ca la începuturile sale, pistol cu apă, numai că toți politicienii care se cred astăzi intangibili uită ce s-a întâmplat cu predecesorii lor odată plecați de la putere. Uită și că o instituție, odată creată, poate funcționa oricând din nou ca un pistol care trage cu gloanțe adevărate. Este nevoie doar de voință politică. Ea lipsește azi, dar nu poate garanta nimeni că așa va fi și peste doi, trei sau cinci ani.

A fost tot acest efort făcut în ultimii ani în zadar? Și-a atins DNA scopul disuasiv, de descurajare a corupției la nivel înalt? Parțial, da. Efortul n-a fost în zadar, dar România a ratat șansa de avea un DNA funcțional și coerent sub mai multe cicluri electorale. În realitate, Direcția Națională Anticorupție a funcționat la capacitate maximă cam zece ani. Prin urmare, nu a fost suficient timp ca în societate să se nască o cultură anti-corupție reală.

Există, totuși, un mic motiv de speranță că partidele nu vor reuși să refacă ”statul – rețea”.

Bruxelles-ul și-a creat suficiente mecansime care leagă fondurile europene de funcționarea statului de drept, plus Parchetul Europan condus de Kovesi. Va fi dificil ca lupta anti-corupție să-și tureze din nou motoarele, însă atunci când ”statul-rețea” va amenința să întoarcă România fix cu 20 de ani înapoi, există totuși o șansă ca instituțiile să funcționeze din nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Cum s-a „luptat” Porocala cu corupția n-a făcut-o nimeni! Nu mai zic de Cucuuuvea! Numai unu’ și unu in „echipa de elita”.

    • Alo DNA cu dosarul Teldrum ce se mai aude?
      Ca parca de aia o aduseră ti pe Lancranjan la DNA fără examen si fara interviu . Deci sta de 6 ani cu dosul pe dosar pe banii nostrii sau e vre un blat cu mustaciosul flausat ? Justitia lucrului bine …

    • DNA-ul condus „Cucuveaua” aia a facut dosare pentru doisprezece primari de orase mari, cinci membri ai parlamentului, doi fosti ministri, un prim-ministru si cateva zeci de magistrati (da, judecatori si procurori, daca nu stiai, aia despre care urla propaganda ca nu raspund in fata nimanui). Rata de condamnare a fost de 90% la dosarele instrumentate.

      Compara cu activitatea actuala a DNA-ului si o sa vezi realitatea: cea mai productiva perioada a DNA-ului a fost sub conducerea lui Kovesi.

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: „SCPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA”

    • Ciocu’ mic ! Acum noi suntem la putere ! 🤣🤣🤣🤣🤣

    • Jocul anti-DNA alterează și mecanismele democratice, și buna funcționare a presei. Alungarea USR de la guvernare a inversat complet Sensul Politic anti-PSD al alegerilor din 2020. În lehamite, tineri care manifestau în stradă anticorupție, să fie bătuți sau gazați, nu mai vor nici măcar la vot, că tot nu se schimbă nimic aici, și se informează mai mult asupra politicii din America decât de stagnarea din propria țară.

    • Usr 15 % ??? Glumești .. nu au nici 10% acuma ..

    • MALEFICUL VARAN & CO AU O MARE CONTRIBUTIE.
      VARANUL E IN PLINA ACTIUNEA. „legea” CONFISCARILOR AVERILOR ILICITE NU ESTE ALTCEVA DECAT „legea” ALBIRII AVERILOR LOR, A VARANULUI SI A CAMARAZILOR SAI.

    • DNA, Justitia din Romania, au fost strivite de uriasa coruptie care stapaneste statul roman la varf.
      Cum sa mai indrazneasca procurorii sa se lupte cu cleptocratia politica, daca li s-a aratat atat de violent pisica prin hartuirea lui Kovesi, dar si a excesiv mediatizatului procuror Portocala, care a platit mai ales pentru inversunarea cu care a luptat cu o familie mafiota?
      Cat de corecte pot fi legile livrate de partidele care isi dau bani cu nemiluita ca sa mituiasca presa corupta si sa plateasca postacii (care misuna si pe aici) dar si hackerii, ca sa loveasca in presa cinstita?

    • Să ne ferească Dumnezeu de hoții și de proștii harnici, băi Eugene !

    • Camelia, nu v-a alungat nimeni, ați plecat voi de pr 0 $ti ce sunteți. Ați plecat ca să vina psd. Abia aștept noile alegeri. 1%.
      Cat despre dna, i-au luat frica bolsevicii, de aia au și mazilit-o. Marele rudotel toader, lacheu lui dragnea. Se va întoarce iarăși roata.

    • @flav :
      Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor din mafia psd si pnl si ale avocatilor sau slugilor lor.
      In justitie s-au comis abuzuri doar de catre judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei psd si pnl, care i-au achitat pe infractori, in ciuda probelor zdrobitoare prezentate de procurori.
      Procurorii si-au facut corect datoria. Au cules probe, au verificat probele, iar daca s-au dovedit solide, i-au trimis pe infractori in judecata.
      Singura vina a procurorului Negulescu a fost ca a incercat sa profite de favorurile unei prostituate, dar nu prin amenintarea cu fabricarea unor dosare, ci promitand inchiderea unor dosare.

    • @eugen :
      Repeti minciunile sfruntate ale infractorilor din mafia psd si pnl, ale avocatilor sau slugilor lor.
      DNA si-a facut corect datoria. Nu a fost nicio vendeta. Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si cu atat mai putin nu a fost condamnat sau arestat.
      USR-ul a participat la guvernare pe baza unei intelegeri, pe baza unui program, pe baza unor obiective. Cand USR a vazut ca pnl a tradat, si-a incalcat promisiunile si angajamentele, nu a dus la indeplinire niciuna din promisiuni si i-a si dat afara din guvern pe unii din reprezentatii sai, evident ca au fost fortati sa plce si sa semneze o motiune de cenzura.
      Si psd a semnat o motiune de cenzura impotriva guvernului si psd a cerut inlocuirea lui Catu, dar, in acest caz, nu a fost nicio problema pentru pnl sa invita psd la guvernare. De aici, a vazut toata lumea ca in pnl sunt tot oamenii mafiei, care doresc doar sa fure si sa ramana nepedepsiti.

  2. Atât timp cât românii votează peste 55% cu PSD și PNL, justiția din România va fi politizată și părtinitoare. Dacă nu vă duce capul să votați USR, singurul partid cinstit din Parlament, n-aveți decât să suferiți.

    • USR-UL serios ? cu ce este mai bun acesta decit toti ceilalti ? Fura mai putin ? nu cred , insa atitta timp cit rominul nu isi schimba mentalitatea nimic nu va progresa in tara noastra . Poate aceasta este intr-un fel blestemul lui Ceausescu , poate ca este felul nostru de a fi ca oameni de dupa marea lovitura de stat .Din pacate poate ca va mai trebui sa treaca ceva generatii pina cind se va mai schimba ceva in modul nostru de a gindi , sa moara ultimile ramasite ale fostului regim de dinainte de 1989 , cu toate ca atunci chiar daca se fura se fura la scara ff mica pentru ca sistemul judiciar cu toate ca era precar functiona cit de cit la parametri normali , coruptia era ff mica in comparatie cu este acum .

    • @[Simion Mihai] ai subliniat aici inca o mare deficienta a romanilor, si anume incapacitatea organica de a discerne si a compara, venita dintr-o spasm al propriului ego.
      Am o problema pentru tine: daca esti cu familia in salbaticie si poteca se imparte in doua, intr-o parte este un tigru, iar in cealalta o hiena. In urma o haita de lei. Da, toate la baza sunt niste animale salbatice, carnivore, praduitori de meserie. Intrebarea mea pentru tine: pe unde o iei, pe ce drum iti duci familia?
      Asa si cu USR vs USL. Chiar nu poti vedea nicio diferenta? Really? WFT?

    • Simion asta e postac de la AURolaci + mafia PSD + PNL
      Cand a furat USR ?
      In schimb la PSD+PNL avem sute de primari si politicieni condamnati.
      Sute.
      Furturi , violuri, trafic…tot ce e mai rau

    • Oare cum se face că 80%din averea României a trecut in averile PSD și PNL ????????????👍👍👍👍

    • Iti raspund eu. Te faci ca arunci ceva de mancare hienei si o stergi strategic cand tigrul se napusteste sa ia hienei dumicatul.
      ‘Gandirea’ se lasa mostenire, progenitura gandeste cum a gandit si parintii. Intre cele doua generatii nu e nici o imbunatatire pentru ca progenitura nu este educata, nu traieste in timpul prezent si nu are in bagaj setul clasic de valori. Nici parintii nu au trait in prezentul lor, si mergand asa inspoi, ajungi inainte de pasopt si pricepi cum multe din alegerile gresite sunt cu bis ( vezi cazul de azi al italienilor). La noi si nu doar, educatia este sublima dar lipseste cu desavarsire. ‘Discerne si compara’ sunt pretentii prea mari, absenta lor explica si succesul unei parti mari din media.

    • @Eugen de unde primesti bani ca sa scrii doar propaganda si borhot mincinos ?

    • Sunt de acord, USR este un partid cinstit, bine intentionat, cu multe minti tinere si inteligentete. Cu ei, Romania ar iesi la lumina.
      De ei se tem dinozaurii si comanda atacuri de o insistenta revoltatoare, cu minciuni clocite la partid sau de ziaristi, analisti mercenari, raspandaci.

    • Va puține vaccinat cu pfizer, crezi ca dacă îți schimbi nick-ul, nu se prinde nimeni ca ești tot tu? Pai spui veșnic aceeași aberație, nu ai cum sa nu fii recunoscut. Ți-o spun prietenește, asa, între 4 ochi, sa nu ne audă nimeni, mergi la doctor băiete, deja ești în faza terminală. Să-ți dea ceva de dormit.

    • Pentru ala desteptu’ cu soluțiile de supraviețuire…
      Toți sunteți asa „deștepți”??? Dai ceva de mâncare la tigru? Tu chiar o iei ca pe o gluma??? Pai mâncarea tigrului este și a hienei și a altora. Cu alte cuvinte, tara este prăduita de toate partidele, oricum s-ar numi ele. Ce propui tu? Sa momim usr-ul cu ceva, fonduri saligny de exemplu, și sa se bata pe bani cu celelalte partide? Pai tu poate ești printre ultimii oameni de la usr și nu ți-au spus… Tocmai pe momeala asta v-ați dat în petec. V-ați crezut smekeri, numai ca alții au profitat. Nu ați făcut decât sa lăsați momeala din gura pentru gura altuia. Dacă tot dai exemple din natura, sa știi ca aia care renunță la mâncare, nu vor supraviețui. Asa ca gândește-te mai mult înainte de a ne da soluții simpliste, ca v-am văzut iq-ul. Reflectează la asta, dacă mi-or publica gibonii ăștia comentariul.

    • @eugen :
      Repeti minciunile sfruntate ale infractorilor din mafia psd si pnl, ale avocatilor sau ale slugilor lor.
      Nici la Sectorul 1, nici in vreo alta parte, USR nu a fraudat.
      Nici nu avea cum. alegerile au fost organizate de psd.
      Nu a vazut nimeni ca ar fi fraudat. Imaginile cu sacii nu arata ca ar fi fost vorba despre vreo frauda. Cei care au fraudat si in 2020 si in 2016 au fost cei de la psd, dar, in 2020, nu au putut frauda suficient de mult.
      In sacii din acele imagini erau buletinele de vot deja numarate in sectiile de votare, iar rezultatele fusesera deja trimise la BEC si la fiecare partid, de reprezentantii sai din sectii, cu semnaturile tuturor, inclusiv cu cele ale psd.
      Dupa alegeri, psd a tot numarat si a rasnumarat buletinele si cu toate ca a mintit ca psd a descoperit mai multe voturi pentru infractorul Tudorache, in final, cazul a fost clasat, pentru ca de fapt, au fost mai multe voturi pentru Clotilde, decat cele anuntate initial, deci, psd-ul fusese cel care a fraudat.

  3. Romanii citesc stirile de pe Facebook.
    Romanii nu inteleg ce inseamna coruptia.
    Educatie si informare slaba

  4. Ce ma fascineaza pe mine este reactia unor romani fata de acesti praduitori. Desi furati si umiliti au ajuns sa-i idolatrizeze, sa-i planga pe acesti corupti ca sunt maltratati si abuzati. Televiziunile de casa ale coruptilor le-a sucit asa de tare mintile incat au ajuns sa lupte pentru ei, sa iasa in strada, etc. Am cateva cunostinte care sunt in stare sa-ti baga mana in gat si sa dea cu tine de pamant daca spui ceva de rau de „idolii” lor (Nastase, Basescu, Dragnea, Iliescu). Asta este si unul dintre motivele pentru care am plecat din Romania.

    • Daca tot ai plecat,nu poți să-ți vezi de noua ta țară ? Sau ești plătit,din acea țară să faci pe postacul ? Sa aveți soarta trădătorilor.

    • România s-a jefuit singură, gașca de bandiți bolșevici PCR-USL nu are nici o vină ! 😂😂😂😂

    • @RoExit, Sun in Diaspora. Stii care Diaspora? Aia care trimit bani in tara. Mai mult decat atat, lucrez tot pentru Romania. O stii pe aia cu cainele care moare de drum lung …?

    • @Eugen, ce spun eu si ce intelegi tu. Dar … n-am pretentii.

    • @Qiu: Nu-ti mai bate capul ca sa-i indrepti singurul neuron din dotare a lui Eugen, neuron fixat pe Haznaua 3 si Guita tv si sustinator inflacarat al GIO –USL-2.0. Este inutil ca sa incerci sa-i deschizi mintea unui individ care nu vrea nici in ruptul capului acest lucru. Lasa-l in plata Domnului ca oricum , el traiaste in lumea lui si crede numai ce ii convine! Iti consumi energia si nervii de pomana cu cineva care nu vede decat prin ochelarii de cal cu care USL-2.0 si presa aservita acestuia l-a dotat si de care nu vrea nici in ruptul capului sa se debaraseze.

  5. Tapalaga nimic despre Italia ?Ai amuțit ?

    • In Italia au fugit 3 milioane de români pentru că „țara lor bogată” a încăput pe mâna mafiei comuniste și nu mai puteau mânca o pâine.

  6. 20 de ani de DNA si dupa crize cum ca iliberalism, ca Putin si progresismul da ortu popii. DNA protectie maxima pentru cine trebuie.

  7. Un titlu mai potrivit al fi fost: ”DNA, un pistol cu…apă”.

  8. P$D-PeNaLe-UDMR-AUR pentru noi
    Nu e PCR doi – e doar PCR-SECU🖕

  9. E doar în capul vostru, e doar o iluzie, am început cu finalul pentru că azi vă vom dezvălui secretul unuia dintre cele mai de succes reprezentanţii iluzioniste folosite cu succes la noi de 32 de ani şi se continuă cu succes şi pe mai departe, ne dăm seama după reacţiile voastre.
    .
    Majoritatea vedem că nu mai aveţi încredere în partidele astea care se tot plimbă la guvernare de 32 de ani dar aveţi încredere în propaganda şi cuvântul lor care aruncă mizerii în alte partide care nu le susţine prostiile care şi le tot votează.
    Ca să fie iluzia completă deşi vă plângeţi toţi că nu mai aveţi încredere în partidele vechi voi aveţi încredere în partide apărute noi care votează cot la cot aceleaşi prostii cu partidele vechi dar ca şi în primul caz aveţi încredere în propaganda lor care spune contrariul la ce fac.
    Am observat că chiar dacă sunteţi toţi convinşi că ăştia sunt de o incompetenţă crasă şi nu numai şi nu vă aşteptaţi la nimica bun de la ei totuşi acceptaţi că părerea lor de experţi despre ceilalţi e corectă şi chiar credeţi că se doreşte a fi corectă.
    Voi vă daţi seama în ce iluzie trăiţi măi românaşilor, voi ştiţi că sunt praf dar îi credeţi pe cuvânt ce spun despre competenţa altora şi chiar reuşesc prin expertiza lor de specialişti prăfuiţi să vă convingă.
    .
    În concluzie elementul comun iluzionist care s-a observat şi se repetă consecvent la societatea noastră de 32 de ani este că niciunul nu mai aveţi încredere în ce fac dar aveţi încredere în ce spun şi acesta e criteriul de bază pe care îl urmaţi toţi când mergeţi la vot, apoi bociţi toţi de ce nu se schimbă nimica. Dar ca să fim corecţi până la capăt o să spunem că există totuşi o schimbare şi aceea este că propaganda se schimbă tot timpul după aşteptările voastre iluzioniste.

    • 👍👍👍

    • @Inainte….- In concluzie: Votezi timp de 32 de ani aceiasi oameni, cu aceleasi idei si metehne si te astepti ca rezulatetele sa fie diferite. Fratilor, un vechi proverb romanesc spune: ,, Aceisi gaina, cu acelasi c..r, va face aceleasi oua, indiferent unde ai duci-o si ce i-ai da sa manance”.

  10. Azi daca ai banu gros de tot te rezolva mama Savonea de orice blestem! Descanta de coruptie, de droage, de peșteală, de ciordeala de fonduri, chiar si plagiate rezolva. Sunati cu incredere la curtea de apel bucuresti.

  11. Pistolul cu apa, domnule Tapalaga.
    Doar pistolul cu apa.

  12. Unde toți fură, nu exista hoți. Nici DNA…

  13. Domnule Tăpălagă, nu știu cine v a setat, însă a făcut o temeinic. Sunteți printre puținii jurnaliști care nu și a nuanțat poziția de adulator necondiționat al echipei Băsescu – Macovei – kovesi – Morar.
    Pentru a vă susține în continuare discursul sunteți capabil să faceți afirmații evident mincinoase, cum ar fi aceea că Bruxelles ul a impus o pe Kovesi șefa parchetului european anticorupție pentru a nu lăsa Romania pe mâna corupților… Nu , domnule, este de domeniul evidenței că LCK a ajuns șefa respectivei instituții prin eforturile PNL și ale lui Iohannis. Fără retragerea candidatului Germaniei și voturile PPE Kovesi n ar fi intrat nici în calificări; asta este doar un exemplu despre minciunile pe care le promovați.
    Nu știți ce transformare miraculoasă s a petrecut cu Daniel Morar? Niciuna! Morar a fost tot timpul omul sistemului, care a beneficiat însă de perdeaua de fum a unor ziariști ” de bine” – năimiți sau naivi….
    Cum îți explici , domnule, faptul că sub infailibilii morar Kovesi cele mai mari dosare de corupție s au prescris in nelucrare ( EADS, Microsoft, privatizarea Petrom)!???

    • Una caldă, una rece.A fost și bine,au fost și înțelegeri, dar frâna care o are DNA acum este văzută și de orbi. Unii își acopăr un ochi și vad numa ce le convine din trecutul DNA.

  14. Comentariu articol “ 20 de ani de DNA. Pistolul cu apă de la tâmpla politicienilor “ de Dan Tapalaga

    Oameni buni,
    Ma intreb ce anume va califica pe voi, cei ce criticati in comentarii acide, ireverentioase, profesionalismul si echidistanta articolelor G4 Media si a domnului Dan Tapalaga, jurnalist profesionist de o viata!
    Faptul ca este echidistant in articolele sale despre politica romaneasca si europeana, constituie pentru voi o “ setare”, “ este “capabil să faceți afirmații evident mincinoase, cum ar fi aceea că Bruxelles -ul a impus -o pe Kovesi șefa parchetului european anticorupție pentru a nu lăsa Romania pe mâna corupților… Nu , domnule, este de domeniul evidenței că LCK a ajuns șefa respectivei instituții prin eforturile PNL și ale lui Iohannis.”
    Se observa cine are comentarii partinice!
    Un articol il citesti, esti sau nu de acord cu autorul, pe care-l pretuiesti sau nu, dar nu-l jignesti, nu intri cu bocancii in munca lui!
    Cu drag,
    Elena
    27.09.2022

  15. Mda…daca zicea amicul Dragnea de „statul oaralel” era…antieuropean..etc etc…
    Acum…”statul retea”..merge la emineta Tapalaga!?
    Farisei…ipocriti!

  16. DNA este subdimensionată si sub-echipata (ca tehnica, sistem de capabilități interne, buget) raportat la amploarea fenomenului corupției din țara asta.

  17. Absolut de acord, procurorii DNA au fost redusi la tacere, in frunte cu dna Scutea si dl Crin Bologa iar Codruta ii felicita!
    Pentru ce naiba i-a felicitat azi, cand ei merita trimisi in somaj!????
    Dupa cum „lucreaza” DNA, Romania „merita” ridicat MCVul: nici macar 1 Dosar nou al vreunui „penal”(unde-s penalii din PSD, dle Haos?!!), nici unul dintere Dosarele grele aflate in lucru nu a fost finalizat, adica ZERO Rezultate!!!!
    Crin Bologa, azi: „am evoluat instituțional și în prezent avem REZULTATE DEOSEBITE în lupta anti-corupție”.
    Care-s REZULTYATELE alea, bre, macar unul trebuia mentionat, macar 1 Dosar sa spui ca a fost finalizat in astia 3 ani de cand esti sef la DNA!
    Vorbe goale si la Crin Bologa si la dl Haos, liber la coruptie, bravo Romania, meriti ridicarea MCV!!!

  18. A fost candva DNA … Sa vedem ce face ultimul pestisor prins …

  19. Oare il vor lasa la loc in balta … ? …

    Un lucru e cert : Cu orice momeala ai da, are Balta Peste !!