G4Media.ro

200 de salariaţi de la Societatea Electrocentrale Craiova cer ministrului Energiei să…

Sursa Foto:Electrocentrale Craiova

200 de salariaţi de la Societatea Electrocentrale Craiova cer ministrului Energiei să revoce decizia de concediere a directorului de producţie, Dan Vasile, în urma căreia operatorii din camera de comandă (cazan şi turbină), posturi cheie pentru societate, au demisionat în masă

Un număr de 185 de salariaţi de la Electrocentrale Craiova, societatea care asigură căldura pentru municipiul Craiova şi agentul termic primar pentru firma Ford Otosan, solicită ministrului Energiei să revoce decizia de concediere a directorului de producţie, Dan Vasile, în urma căreia operatorii din camera de comandă (cazan şi turbină), posturi cheie pentru societate, au demisionat în masă şi nu vor mai veni la muncă după 25 februarie, transmite Agerpres.

În urma deciziei administraţiei Electrocentrale Craiova de desfiinţare a posturilor de director de producţie reparaţii, inginer şef de producţie şi inginer şef reparaţii, 15 salariaţi din alte posturi cheie din cadrul societăţii au demisionat, urmând ca după 25 februarie să nu mai vină la muncă. În aceste condiţii se vor opri grupurile energetice, ceea ce va duce la sistarea furnizării de energie electrică în SEN, iar agentul termic pentru municipiul Craiova şi firma Ford Otosan va fi asigurat în proporţie de 30% din necesar.

Într-o petiţie către Ministerul Energiei, salariaţii Electrocentrale Craiova îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată prin concedierea directorului de producţie, Dan Vasile, şi desfiinţarea celorlalte posturi, cu consecinţe asupra funcţionării instalaţiilor termoenergetice, a livrărilor de energie electrică şi termică şi siguranţa locurilor de muncă. Salariaţii atrag atenţia şi asupra faptului că aceste concedieri au fost făcute fără respectarea contractului colectiv de muncă.

„Noi, salariaţii, cunoaştem că domnul Dan Vasile a dobândit pe parcursul celor 30 de activitate în domeniul energiei (pornind de la inginer în cadrul serviciilor mentenanţă-reparaţii agregate termoenergetice (…) şi până la nivelele de top în managementul uneia dintre cele mai mari companii energetice din ţară) o expertiză necesară în înţelegerea şi coordonarea forţei de muncă şi a proceselor care se derulează în termocentrala de la Craiova. Ca reacţie la concedierea domnului Dan Vasile, un număr de 15 salariaţi din posturi cheie şi-au dat demisiile urmând ca după data de 25 februarie 2025 să nu se mai prezinte la serviciu. În aceste condiţii se vor opri grupurile energetice, ceea ce va duce la sistarea furnizării de energie electrică în SEN. Pentru termoficare (oraş şi Ford) se poate asigura aproximativ 30% din necesar, utilizând cazanele de abur industrial”, se spune în petiţia salariaţilor adresată ministrului Energiei.

Aceştia menţionează şi faptul că deciziile administraţiei Electrocentrale Craiova încalcă prevederile contractului colectiv de muncă şi Legea dialogului social, reprezentanţii organizaţiei sindicale majoritare nefiind chemaţi la negocieri.

Salariaţii mai spun că sunt dispuşi să îşi continue activitatea pentru funcţionarea termocentralei, dacă este revocată decizia de concediere a directorului de producţie.

Directorul general al Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, a declarat, în urmă cu o săptămână, pentru AGERPRES, că Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al societăţii, a fost informat despre situaţia în care se află unitatea pentru a se găsi o soluţie în cazul în care tablotierii îşi vor menţine demisiile.

„S-a făcut o modificare în organigramă ca urmare a ordonanţei şi a adresei ministerului de reorganizare la nivel de societate. S-au desfiinţat câteva posturi cu prioritate TESA, nu am umblat la producţie, în rest au fost şi posturi ocupate şi vacante din posturile TESA de conducere. Nu este un conflict de muncă, sindicatul a fost informat, nu este o concediere colectivă. S-a revenit la organigrama cu care societatea a funcţionat din 2022 până acum câteva luni. În acest moment mai sunt angajate 503 persoane”, a declarat directorul Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, pentru AGERPRES.

Aceasta a mai afirmat că planul de restructurare este la nivelul unităţii, pentru eficientizarea activităţii, având în vedere şi adresa ministerului şi faptul că societatea este pe pierdere.

Legat de demisiile tablotierilor, Voican a afirmat că activitatea de producţie a societăţii ar putea fi afectată dacă aceştia îşi vor menţine deciziile.

Directorul de producţie al Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, fost director general al societăţii până la numirea Lorenei Voican, a declarat, pentru AGERPRES, în data de 5 februarie, că actuala conducere a decis să îi desfiinţeze postul, în acest moment aflându-se în preaviz, iar după data de 28 februarie nu va mai avea loc de muncă.

„În contextul solicitării Ministerului Energiei de reducere a costurilor, cheltuielilor de personal, cheltuieli bunuri şi servicii, directorul general a propus o altă organigramă. Pe mine m-a chemat şi mi-a spus direct că îmi desfiinţează postul, pentru că nu m-a simţit că îi sunt aproape şi nu e obligată să îmi ofere alt loc de muncă, deşi contractul colectiv de muncă prevede altceva în condiţiile în care se fac disponibilizări. Deci este desfiinţare de post cu concediere individuală. Am şi primit preavizul, practic acum sunt în preaviz, dar cu data de 28 februarie mi se va încheia contractul individual de muncă. Doamna director nu are nicio treabă cu contractul colectiv de muncă. Şi asta în condiţiile în care doamna director general tot reducând costurile, de prin luna octombrie şi-a adus secretara pe post de inspector la resurse umane, detaşată de la Termo Urban. A profitat de acest lucru ca să desfiinţeze postul de director de producţie. Dacă desfiinţezi postul de director de producţie când activitatea principală a Electrocentrale Craiova este producţie energie electrică şi termică, ce se mai poate spune despre restul activităţii?”, a declarat Dan Vasile.

Acesta a mai afirmat că unitatea este pe pierdere, ca de altfel toate termocentralele pe cărbune, pentru că peste 50% din costuri merg către certificatele de CO2, iar Complexul Energetic Oltenia este pe plus fiindcă primeşte ajutor de stat (a primit peste un miliard de euro în trei ani n.r.).

Ministerul Energiei a informat, în urmă cu două săptămâni, că a demarat un amplu proces de eficientizare şi de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcţionări a activităţii de producţie şi a planurilor de investiţii în curs.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.