G4Media.ro

2024, cel mai cald an înregistrat vreodată în nordul Norvegiei

Sursa foto: Unsplash / Vince Gx

2024, cel mai cald an înregistrat vreodată în nordul Norvegiei

Anul 2024 a fost cel mai cald înregistrat vreodată în nordul Norvegiei, a anunţat miercuri Institutul meteorologic norvegian, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Pentru întreaga ţară scandinavă, 2024 a fost al treilea cel mai cald an – şi al treilea cel mai umed – de la începutul colectării datelor, în 1901.

Temperaturile înregistrate în cele trei regiuni cele mai nordice ale regatului, situate în mare parte la nord de cercul polar arctic, au depăşit valorile normale anuale cu 1,3 până la 1,5 grade Celsius, potrivit acestui institut.

Nordul extrem se încălzeşte mai rapid decât restul planetei din cauza „efectului de amplificare arctică”.

Acest fenomen, o spirală nefastă pentru climă, are loc atunci când banchiza de gheaţă, care reflectă în mod natural căldura soarelui, se topeşte şi lasă loc apei de mare, mai întunecată, care absoarbe mai multe radiaţii solare, contribuind astfel la încălzirea atmosferei şi accentuând topirea gheţii.

Mai la nord, Svalbard (sau Spitzberg), un arhipelag situat la jumătatea distanţei între Norvegia continentală şi Polul Nord, şi zona înconjurătoare înregistrează o creştere a temperaturii atmosferice de cinci până la şapte ori mai rapidă comparativ cu media globală, potrivit institutului meteorologic.

Temperatura din nord-estul arhipelagului Svalbard şi din partea nordică a Mării Barents, care scaldă arhipelagul, a crescut cu peste 5 grade Celsius din anul 2000, a precizat institutul.

„Aceste schimbări depăşesc majoritatea variaţiilor de temperatură pe care le cunoaştem”, a comentat climatologul Ketil Isaksen.

Un ocean mai cald duce, de asemenea, la o creştere a precipitaţiilor din cauza evaporării mai intense.

Organizaţia Meteorologică Mondială a anunţat că 2024 va fi, probabil, cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă.

Experţii ONU atribuie această situaţie încălzirii globale, responsabilă pentru multiple inundaţii, incendii, valuri de căldură, uragane şi alte fenomene meteorologice extreme din întreaga lume.

Această încălzire este cauzată, în mare parte, de utilizarea combustibililor fosili, precum petrolul şi gazele naturale, pe care Norvegia le exportă în cantităţi mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.