Un studiu britanic a analizat comportamentul mai multor adulţi care la începutul anilor 1990 au petrecut primii ani din viaţă în orfelinatele din România: Lipsa de afecţiune în timpul copilăriei are consecinţe dramatice
Politicile din epoca Ceauşescu interziceau avortul şi utilizarea pastilelor contraceptive, în timp ce familiile fără copii erau supuse unei taxe speciale. Din cauza măsurilor luate de guvern, mulţi copii au ajuns în orfelinate în care condiţiile adesea erau infernale. Orfanii care s-au aflat în centrul studiului amintit, au fost adoptaţi, ulterior, de familii din Marea Britanie, transmite publicația infostart.hu, citată de Rador.
Potrivit specialiştilor, chiar dacă familiile adoptive au creat un mediu plin de dragoste şi grijă faţă de aceşti copii abandonaţi, lipsa de afecţiune în primii ani de copilărie a cauzat leziuni permanente ale creierului, scrie portalul qubit.hu.
Copiii care cresc într-un mediu fără dragoste, atenţie şi îngrijire, mai târziu se confruntă cu dificultăţi de învăţare, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), anxietate şi depresie.
Studiul a analizat creierul a 67 de subiecţi cu vârste cuprinse între 23-28 de ani, care au fost crescuţi în orfelinatele din România timp de 3-41 luni. Structura creierului celor care au suferit traume în timpul copilăriei a fost comparată cu structura creierului a 21 de adulţi britanci de vârstă similară, care s-au născut în Anglia şi au fost adoptaţi înainte de vârsta de 6 luni.
Potrivit rezultatelor studiului, creierul orfanilor regimului Ceauşescu a fost mai mic cu 8,6% în comparaţie cu creierul copiilor britanici. Un alt aspect important – potrivit studiului – este acela că leziunile cerebrale traumatice suferite în timpul copilăriei rămân pe viaţă.
Astfel, se pare că neuroplasticitatea (respectiv acea capacitate de adaptare a creierului prin care funcţiile anumitor părţi ale creierului care au suferit leziuni pot fi preluate ulterior de alte zone ale creierului) nici nu s-a format şi nici nu s-a dezvoltat mai târziu la aceşti copii traumatizaţi.
Sursa: Infostart.hu/ Rador/ Sursa Foto: Captură Youtube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii