G4Media.ro

22 de persoane acuzate că au vândut în ţări nordice milioane de…

sursa foto: Unsplash

22 de persoane acuzate că au vândut în ţări nordice milioane de comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente supuse controlului medical, au fost trimise în judecată de către DIICOT/ Profitul, de cel puţin 15 ori mai mare decât suma investită

DIICOT a informat, luni, că 22 de precupuşi traficanţi de droguri de risc în formă continuată, acuzaţi că au vândut în Finlanda, Suedia şi Norvegia milioane de comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente supuse controlului medical, au fost trimişi în judecată. Inculpaţii făceau parte din patru grupări infracţionale specializate în introducerea şi scoaterea din ţară a acestor medicamente care se administrează cu titlu de tratament, numai în baza unei prescripţii medicale. Potrivit anchetatorilor, comprimatele erau fabricate şi comercializate legal în Serbia, iar ulterior erau vândute altor societăţi subcontractate din Serbia, unele controlate de reţele de criminalitate organizată, care le comercializau apoi pe piaţa neagră sau către alte grupări infracţionale din Serbia, România ori state din Europa de Nord. Profitul era de cel puţin 15 ori mai mare decât suma investită, mai notează anchetatorii, transmite News.ro.

Prin rechizitoriul din data de 07 februarie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc în formă continuată, complicitate la scoaterea din ţară a drogurilor de risc, fără drept, în formă continuată.

Din materialul probator administrat în cauză a reieşit că, în perioada 2023-2024, pe teritoriul României au acţionat patru grupări infracţionale organizate, specializate în introducerea şi scoaterea din ţară a comprimatelor ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente supuse controlului medical, care se administrează cu titlu de tratament, numai în baza unei prescripţii medicale.

Comprimatele erau reambalate, pentru a fi mai bine ascunse, şi transportate pe cale rutieră în Finlanda şi Norvegia, unde erau comercializate pe stradă şi en-gros de către propriile reţele de distribuitori, obţinându-se astfel venituri considerabile.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, respectivele comprimate erau fabricate în mod licit într-o fabrică de produse farmaceutice din Belgrad şi erau comercializate către societăţi cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, deţinătoare de licenţe în acest sens. Ulterior, acestea erau vândute altor societăţi subcontractate din Serbia, unele dintre acestea fiind controlate de către reţele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalităţi, le-au deturnat circuitul legal pentru a le comercializa pe piaţa neagră sau către alte grupări infracţionale din Serbia, România ori state din Europa de Nord.

Potrivit anchetatorilor, grupurile infracţionale care au acţionat pe teritoriul României au achiziţionat comprimatele cu preţuri cuprinse între 4-5 lei/blister, fiecare conţinând 15 comprimate, iar ulterior le-au comercializat pe teritoriul Finlandei, Suediei şi Norvegiei, cu preţuri cuprinse între 1-2 euro, în funcţie de cantitatea tranzacţionată, rezultând un profit de cel puţin 15 ori mai mare decât suma investită.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, în vederea confiscării extinse.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bihor.

În 18 octombrie 2024, Poliţia Română anunţa că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea, au desfăşurat o amplă operaţiune comună, J.A.D – Joint Action Day, cu autorităţile din Serbia şi Finlanda, cu sprijinul Europol şi Eurojust, într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic intern şi internaţional de droguri de risc. Acţiunea a constat în punerea în executare a 41 de mandate de percheziţie domiciliară în România (Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Gorj, Iaşi, Bucureşti), a 18 mandate de percheziţie domiciliară în Serbia, precum şi a unui mandat de percheziţie domiciliară în Finlanda.

Potrivit poliţiei Române,în cadrul cercetărilor efectuate, s-a conturat activitatea a patru grupuri infracţionale organizate, respectiv a 37 de persoane, cetăţeni români, specializate în traficul intern şi internaţional de droguri de risc.

”Dat fiind faptul că activitatea infracţională a grupurilor ar fi avut caracter transnaţional şi s-ar fi referit la achiziţionarea comprimatelor de la grupările de criminalitate organizată, din Serbia, la transportul şi depozitarea acestora pe teritoriul României şi, ulterior, transportul către Finlanda, ţară unde ar fi fost comercializate, la iniţiativa autorităţilor române, a fost încheiată o echipă comună de anchetă – J.I.T. între România, Serbia, Finlanda, Estonia şi Europol, în scopul identificării tuturor membrilor grupării şi destructurării întregii reţele (surse, organizatori, transportatori şi distribuitori). Astfel, începând cu luna martie 2023, în urma activităţilor operative desfăşurate, au fost realizate 7 capturi, legendate în punctele de trecere ale frontierei Nădlac, Borş şi Petea, în cantitate totală de peste 1.500.000 de comprimate Ksalol şi Rivotril”, informa Poliţia Română la vremea respectivă.

Aceste transporturi ar fi fost organizate de cetăţeni români, ar fi fost achiziţionate de la membrii reţelei din Serbia şi ar fi avut ca destinaţie Finlanda şi Norvegia, unde urmau să fie comercializate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...