222 de militari portughezi vin în România pentru a securiza Flacul Estic al NATO în fața amenințării ruse. Cum a ajuns Portugalia un sprijin pentru București
Vineri a avut loc ceremonia oficială de plecare a detașamentului de militari portughezi spre România în cadrul misiunii „Tailored Forward Presence” a NATO, potrivit unui comunicat al ambasadei române la Lisabona.
Cei 222 de militari portughezi care vin în România au rolul de a asigura securitatea Flancului Estic al NATO în fața amenințărilor Rusiei.
La eveniment au participat președintele Portugaliei – Marcelo Rebelo de Sousa, ministrul Apărării – Helena Carreiras, șefii armatei portugheze și ambasadoarea României – Ioana Bivolaru.
„Este o misiune planificată din timp și acum consolidată, proiectată și întărită. Aceasta pleacă într-o țară prietenă, aliată – România – în cadrul unei alianțe defensive și nu ofensive. O alianță care nu atacă, care este pregătită să prevină, să asigure și să apere pacea”, a declarat președintele Marcelo Rebelo de Sousa.
Portugalia, o țară cu populația de circa 10 milioane și cu un PIB similar cu al Româniai, s-a dovedit în ultimii ani un partener important pentru București în privința asigurării securității. România a cumpărat din Portugalia o escadrilă de 17 avioane de vânătoare americane second hand F16, primele aeronave intrate în serviciul forțelor aeriene române în ultimele decenii.
De la debutul invaziei ruse în Ucraina, între București și Lisabona a avut loc un dialog diplomatic intens, cele două țări fiind aliate în UE și NATO.
În doar o lună, între cele două țări au avut loc discuții la nivel de șefi de stat pe 14 martie, apoi întâlniri între președintele român și premierul portughez în Consiliul European și între miniștrii de externe.
De asemenea, la 14 martie, autoritățile portugheze au organizat un zbor pentru refugiații ucraineni fugiți din calea războiului.
La 24 februarie, chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Consiliul Suprem de Apărare Națională din Portugalia (similar CSAT din România) și-a dat acordul pentru punerea la dispoziția NATO a forțelor si mijloacelor asumate in cadrul Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) si Initial Follow on Forces Group (IFFG). Oferta anunțată de Portugalia, pentru Romania, în acest context, include o companie mecanizată de Forte Terestre.
Foto: Exército Português via Ambasada României în Portugalia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.