G4Media.ro

24 de țări din UE se confruntă cu deficit de profesori/ Cauze…

Foto: Freepik.com

24 de țări din UE se confruntă cu deficit de profesori/ Cauze principale: salariile mici, volumul mare de muncă, îmbătrânirea populației (raport al CE)

La începutul fiecărui an școlar, o mare parte din posturile didactice vacante din majoritatea statelor membre ale UE nu sunt ocupate, adesea din cauza salariilor mici, a volumului mare de muncă și a îmbătrânirii populației de cadre didactice, transmite Euronews.com, citând un raport al Comisiei Europene.

Deficitul de profesori a devenit o provocare majoră pentru cel puțin 24 de țări membre ale Uniunii Europene. Această problemă, cu rădăcini adânci în mai mulți factori economici și sociali, amenință calitatea educației și stabilitatea sistemului educațional pe termen lung.  Suedia se numără printre cele mai grav afectate țări de criza profesorilor, cu o nevoie estimată de 153.000 de profesori calificați până în 2035. În contrast, doar Croația și Cipru nu au raportat un deficit de personal educațional, conform raportului „Education and Training Monitor 2023” al Comisiei Europene.

Majoritatea țărilor europene se confruntă cu un deficit de profesori în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie, și matematică) și în educația timpurie (educația primită până la vârsta de 7 ani), iar în Germania, sindicatul GEW (sindicatul pentru Educație și Știință, Germania) a avertizat împotriva scăderii standardelor de calificare pedagogică pentru a compensa lipsa de personal.

Principalele cauze

Una dintre principalele cauze identificate este salariul relativ scăzut al profesorilor în multe state europene. Deși educația este considerată un pilon central al societății, remunerarea necompetitivă descurajează tinerii să urmeze o carieră în învățământ. Pe lângă salarii, condițiile de muncă grele și lipsa sprijinului pentru dezvoltarea profesională contribuie la o uzură rapidă a cadrelor didactice existente.

În țări precum Germania și Franța, deficitul este agravat de o populație în creștere și diversificată, care necesită un număr tot mai mare de cadre didactice calificate, capabile să gestioneze clase eterogene și să adapteze metodele de predare la nevoile elevilor.

Impactul asupra sistemului educațional

Deficitul de profesori duce la creșterea numărului de elevi per clasă, reducând astfel timpul individual acordat fiecărui elev și afectând negativ calitatea predării. În plus, profesorii rămași sunt adesea suprasolicitați, ceea ce poate duce la epuizare și la o rată mai mare de abandon în rândul cadrelor didactice.

Soluțiile propuse

Pentru a combate această criză, statele membre ale UE sunt încurajate să investească în formarea continuă a profesorilor, să ofere stimulente financiare și să îmbunătățească condițiile de muncă. În plus, atragerea profesorilor din alte țări și modernizarea sistemului de învățământ prin tehnologie sunt văzute ca soluții viabile pe termen mediu și lung.

Concluzii

Deficitul de profesori în Europa este o problemă complexă care necesită intervenții rapide și eficiente din partea guvernelor. Fără o abordare proactivă, viitorul educației europene ar putea fi serios compromis, afectând generațiile viitoare și capacitatea lor de a face față provocărilor unei economii globale în schimbare.

Sursa: Euronews.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nasol, nu poti sa aduci nepalezi ca profesori. Deocamdata…