25.000 de persoane au fost sterilizate în Japonia după al Doilea Război Mondial, în numele legii eugeniei / Printre ele, doi copii de 9 ani
Doi copii în vârstă de nouă ani se numără printre cele 25.000 de persoane sterilizate cu forța în Japonia, în conformitate cu legea eugeniei de după cel de-al Doilea Război Mondial, a dezvăluit un raport parlamentar, citat de BBC.
Legea, în vigoare timp de 48 de ani, a obligat oamenii să se supună unor operații pentru a nu avea copii considerați „inferiori”.
Mulți dintre ei aveau dizabilități fizice sau cognitive sau boli mintale.
Legea este recunoscută pe scară largă ca fiind un capitol întunecat în recuperarea postbelică a Japoniei și a fost abrogată în 1996.
Luni, parlamentul a publicat un studiu de 1.400 de pagini mult așteptat, bazat pe o anchetă guvernamentală care a început în iunie 2020.
Acesta a recunoscut că aproximativ 25.000 de persoane au fost supuse unor operații – dintre care mai mult de 16.000 au fost efectuate fără consimțământ.
Unor persoane li s-a spus că sunt supuse unor proceduri de rutină, cum ar fi operațiile de apendice, a dezvăluit raportul. Guvernele locale de la acea vreme aveau puterea de a atribui în mod arbitrar operațiile.
Cei doi copii de nouă ani care au fost sterilizați erau un băiat și o fată, se arată în raport.
O victimă în vârstă de 80 de ani, care a fost forțată să se supună operației la 14 ani, a declarat presei locale că raportul este o dovadă că guvernul a înșelat copiii.
„Aș dori ca statul să nu învăluie problema în întuneric, ci să ia în serios suferințele noastre în curând”, a declarat victima care a dorit să fie cunoscută sub numele de Saburo Kita.
Criticii raportului spun că acesta nu abordează motivul pentru care a fost nevoie de aproape 50 de ani pentru ca legea să fie abrogată și nici nu explică motivul care a stat la baza creării legii.
Constatările mai ample ale raportului au stârnit indignare pe rețelele de socializare.
Un utilizator Twitter a declarat că este dezgustător să afle că au fost sterilizați copii de doar nouă ani.
Un alt utilizator a criticat guvernul pentru că a fost prea lent în abrogarea legii eugeniei, exprimându-și totodată speranța că Tokyo va analiza și legile care limitează drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ.
Tokyo și-a cerut scuze în 2019 și a fost de acord să plătească fiecărui supraviețuitor 3,2 milioane de yeni (28.600 de dolari; 22.100 de lire sterline).
Premierul de atunci, Shinzo Abe, a declarat în scuzele oficiale că legea eugeniei a provocat „mari suferințe” victimelor sale.
Printre alte țări care au avut politici de sterilizare forțată se numără Germania, Suedia și SUA. Și aceste state și-au cerut scuze și au plătit despăgubiri victimelor supraviețuitoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu