25 de ani de la publicarea primului volum din seria „Harry Potter”, tradusă în peste 80 de limbi și vândută în peste 500 de milioane de copii în întreaga lume
Primul volum din seria de şapte cărţi dedicată tânărului vrăjitor Harry Potter, „Harry Potter and the Philosopher’s Stone” („Harry Potter şi Piatra Filosofală”), romanul de debut al scriitoarei J. K. Rowling, a fost publicat de grupul editorial britanic Bloomsbury, la 26 iunie 1997. Sub titlul „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”, cartea a fost publicată la 1 septembrie 1998 şi în SUA, transmite Agerpres.
Scriitoarea J.K. Rowling (Joanne Rowling, K. vine de la Kathleen, numele bunicii ei paterne şi a fost adăugată la cererea editorului ei, care a crezut că o carte a unui autor feminin ar putea să nu atragă publicul ţintă al băieţilor tineri) a conceput personajul Harry Potter în 1990, în timpul unei călătorii cu trenul între Manchester şi Londra. Timp de cinci ani a creionat cele şapte cărţi ale seriei, ce relatează aventurile unui tânăr vrăjitor pe nume Harry Potter şi a prietenilor săi, Ron Weasley şi Hermione Granger, la Şcoala pentru vrăjitori şi vrăjitoare Hogwarts, condusă de profesorul Albus Dumbledore. Intriga principală este lupta dintre bine, reprezentat de Harry Potter, şi rău, Lordul Voldemort, un practicant al magiei negre în căutarea imortalităţii, care i-a ucis pe părinţii băiatului atunci când el era încă un bebeluş.
Notiţele scrise de mână, unele pe nişte bucăţele de hârtie, le-a luat cu ea în Portugalia, unde a predat limba engleză, s-a căsătorit, a avut un copil, pe Jessica, şi a divorţat. S-a întors în Marea Britanie, în 1994, cu fiica sa şi o mapă ce conţinea primele trei capitole din primul volum al seriei, intitulat „Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, potrivit site-ului oficial al scriitoarei, https://www.jkrowling.com/.
După ce a terminat întregul manuscris, ea a trimis primele trei capitole mai multor agenţi literari, dintre care unul şi anume, Bryony Evens, directorul agenţiei literare Christopher Little, i-a scris cerând să vadă restul. A fost „cea mai bună scrisoare pe care am primit-o vreodată în viaţa mea”, spune scriitoarea, conform site-ului său. Cartea a primit, în 1997, Premiul pentru Cea Mai Bună Carte pentru Copii a anului.
„Harry Potter şi Piatra Filosofală” spune povestea ucenicului-vrăjitor Harry Potter, un copil care se confruntă cu situaţii dintre cele mai incredibile, din care reuşeşte să iasă datorită trăsăturilor sale morale, dar şi cu ajutorul prietenilor săi. După moartea părinţilor săi, el locuieşte cu rudele sale apropiate, dar fără pic de inimă, camera sa fiind locul îngust de sub scări. Mătuşa Petunia Dursley, care era sora mai mare a mamei sale, Lily Potter, unchiul Vernon Dursely şi fiul lor, Dudley, toţi îl tratează ca pe un ciudat.
Însă, ziua în care împlineşte vârsta de 11 ani îi va schimba viaţa într-un mod cu totul neaşteptat. O scrisoare misterioasă, scrisă cu o cerneală verde, neobişnuită, adresată lui Harry, soseşte pe neaşteptate adusă de o bufniţă albă. Harry este surprins şi curios, însă unchiul său Vernon, îngrozit, distruge scrisoarea înainte ca Harry să o poată citi. Scrisorile continuă să vină. Înspăimântată, familia Dursely fuge din oraş, însă liniştea le este zdruncinată de apariţia uriaşului Hagrid. Scrisorile misterioase sunt invitaţii de a se alătura celebrei şcoli de vrăjitori Hogwarts, cu ocazia împlinirii vârstei de 11 ani.
Furios pe familia Dursley, Hagrid dezvăluie secretul ascuns de aceştia, şi anume că Harry Potter este un vrăjitor, asemenea părinţilor săi, James şi Lily Potter. Hagrid îi spune, de asemenea, că părinţii săi nu au murit într-un accident de maşină, aşa cum fusese lăsat să creadă, ci au fost ucişi de un alt vrăjitor, reprezentant al răului, diabolicul Voldemort. El este cel care i-a lăsat şi lui Harry un semn: pe frunte are o cicatrice în formă de fulger.
Harry Potter doreşte să lase totul în urmă şi, hotărât, îl însoţeşte pe Hagrid la London’s King’s Cross Station, unde se află peronul secret 9, locul care făcea trecerea către lumea Hogwarts. La bordul trenului se împrieteneşte cu Hermione Granger, o elevă silitoare şi talentată vrăjitoare, dar şi cu Ron Wesley, opusul acesteia. La Hogwarts îi întâlneşte pe conducătorul şcolii, Albus Dumbledore, dar şi pe ceilalţi profesori-vrăjitori Severus Snape, Quirinus Quirrell, Minerva McGonagall, Rolanda Hooch. Urmând tradiţia, în cadrul unei ceremonii, noua serie de boboci este împărţită între cele patru Case ale şcolii – Gryffindor (Cercetaşi), Slytherin (Viperini), Hufflepuff (Astropufi) şi Ravenclaw (Ochi-de-şoim). Harry Potter este trimis de pălăria vrăjită, care citea „calităţile” copiilor, la Cercetaşi. Printre cei pe care îi întâlneşte la Hogwarts se numără Neville Longbottom, Parvati Patil, Katie Bell, Lavender Brown, precum şi pe fraţii mai mari ai lui Ron Weasley, gemenii Fred şi George, pe Percy şi pe sora cea mică, Molly. Totodată îşi face primul inamic, pe Draco Malfoy (Casa Viperinilor), un îngâmfat mic şi răutăcios care obţinea ceea ce voia doar rănind pe cei din jurul său, notează https://www.goodreads.com/.
Împreună cu noii săi prieteni, Harry, porneşte în aventura vieţii sale şi, cu ajutorul lor, încearcă să descifreze un secret îngrozitor. În sfârşit, Harry se simte un copil normal, însă cu totul special, chiar şi în cadrul comunităţii vrăjitorilor.
În anii următori, scriitoarea britanică a continuat să publice şi celelalte cărţi ale seriei, fiecare obţinând un şi mai mare succes: „Harry Potter and the Chamber of Secrets” (1998); „Harry Potter and the Prisoner of Azkaban” (1999); ”Harry Potter and the Goblet of Fire” (2000); „Harry Potter and the Order of Phoenix” (2003); „Harry Potter and the Half-Blood Prince”, care a fost lansată simultan în luna iulie 2005 în 106 ţări de pe glob, reuşind să bată toate recordurile de vânzări; ”Harry Potter and the Deathly Hallows” (2007), care a fost vândută în Marea Britanie şi în SUA, în 11 milioane de exemplare, în prima zi de la lansare.
În octombrie 1998, Warner Bros a cumpărat drepturile de ecranizare pentru întreaga serie. Primul film a fost lansat în 2001 şi a fost urmat de alte şase adaptări, cel de-al optulea film „Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2”, având lansarea în 2011.
Seria „Harry Potter” a fost tradusă în peste 80 de limbi străine, a câştigat nenumărate premii şi s-a vândut în peste 500 de milioane de copii în întreaga lume, devenind seria cea mai bine vândută din istorie, arată https://www.jkrowling.com/.
sursa: Agerpres
sursa foto: filmsi.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii