G4Media.ro

25 de hingheri și 15 șoferi țin în spate 65 de birocrați…

Foto: Agerpres

25 de hingheri și 15 șoferi țin în spate 65 de birocrați la instituția care se ocupă de maidanezi. Buget uriaș de salarii, cu sporuri de vătămare corporală pentru șefi

ASPA este autoritatea din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă cu strângerea şi sterilizarea animalelor fără stăpân de pe străzile Bucureştiului. De la 45 de angajați, câți avea în 2015, când Capitala era invadată de mii de maidanezi, a ajuns acum la 100 de angajați, deși problema comunitarilor e rezolvată. Problema e că mai mult de jumătate dintre angajați sunt funcționari și șefi, în condițiile în care în cele trei adăposturi ASPA se află aproximativ 1.000 de câini abandonaţi. Cu alte cuvinte, un angajat la 10 maidanezi.

Salariul de bază al directorului general al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) este de 14.413 lei, în timp ce salariile celor doi directori adjuncţi sunt ceva mai mici. De numai 12.711 lei. Interesant este că cei doi adjuncţi, spre deosebire de șeful cel mare, mai primesc câte un spor pentru condiţii vătămătoare în valoare de 1.907 lei fiecare. Prin urmare, aceștia ajung să fie plătiţi mai bine decât cel care se află în vârful piramidei și încasează lunar 14.818 lei, după cum arată datele de pe site-ul oficial al instituției.

Potrivit legii, sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă reprezintă 15% din salariul de bază şi se acordă numai după ce sunt îndeplinite câteva condiţii: „existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi, existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare, structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă”.

Mulţi dintre cei 100 de angajaţi ASPA primesc unul dintre cele două sporuri: fie pentru „condiţii periculoase”, fie pentru „condiţii vătămătoare”. Fiecare dintre ele reprezintă 15 % din salariul de bază şi variază în ASPA între 230 de lei şi 1.907 lei, potrivit datelor oficiale ale instituției. Spre exemplu, unui şef de birou de la „Serviciul Evidenţă, Monitorizare şi Baza de Date” pe lângă salariul de bază (8256 lei), îi intră lunar în buzunar şi un spor pentru „condiţii vătămătoare” în valoare de 1.238 lei. Un job care teoretic se desfăşoară stând la tastatură, în faţa calculatorului.

Din cei 100 de angajaţi ai ASPA, doar 35 lucrează la „munca de jos”. 20 sunt încadrați ca muncitori necalificaţi și sunt hingherii propriu ziși. Ei au cele mai mici salarii: între 2.926 şi 3.721 lei. Ceilalți 15 sunt şoferi cu salarii cuprinse între 3.352 şi 4010 lei.

Restul de până la 100 de angajaţi fac muncă de birou. Sunt inspectori, referenţi, consilieri şi nu în ultimul rând, şefi. Şefi de serviciu sau de birou. Prin urmare, un hingher care riscă oricând să fie muşcat de un câine, să fie agresat de către iubitorii de animale – aşa cum s-a întâmplat în zeci de rânduri în capitală – are un spor pentru „condiţii periculoase” de doar 382 lei. De 5 ori mai mic spre exemplu decât sporul primit de către cei doi directori adjuncţi pentru „condiţii vătămătoare”.

Ca exemplu, în 2015, în timp ce câţiva angajaţi ASPA încercau să captureze un maidanez în Secorul 2 al capitalei, au fost alergaţi cu drujba de către un bucureştean, potrivit Adevărul.

Datele oficiale arată că ASPA, o instiuţie cu 100 de angajaţi, cheltuie lunar numai cu salariile suma de 363.606 lei. Altfel spus, aproape 930.000 de euro pe an.

Pentru ce activități sunt plătiți acești bani? În cele trei adăposturi ale ASPA, angajaţii au grijă de aproape 1.000 de comunitari, potrivit unor surse din instituție. Dintre aceştia, 400 de câini se află în adăpostul din Mihăileşti (jud. Giurgiu), peste 400 în Bragadiru (jud. Ilfov) şi doar 27 în Pallady.

În afară de gestionarea adăposturilor de câini, ASPA desfășoară în perioada 22 octombrie – 16 decembrie campania „Sterilizarea nu te costă nimic”. Prin aceasta, ASPA a estimat că „3600 de câini și 3600 de pisici fără pedigree, cu deținător, vor fi sterilizați gratuit”. Dar datele din instituție arată în primele două săptămâni au fost sterilizate doar 270 de pisici și numai 110 câini.

Foto: Agerpres / Alexandru Cojocaru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Au dreptul! Daca-i musca vreun hingher turbat!

    • Marcel, intentia ta e de apreciat, dar hai sa nu ne batem joc de hingheri. De leprele puse deasupra lor pe salarii nesimtite, de acord, dar de cei care fac efectiv munca fizica (hingherii), nu cred ca merita asa ceva. Chiar si in gluma sau replici pline de sarcasm.

      Articolul descrie perfect situatia din institutiile de stat. Cei care fac munca efectiva sunt platiti prost si structurile lor sunt prost dimensionate pe alocuri, in timp ce aparatul de conducere e supra-dimensionat si platit nejustificat de mult. Ura-ura!

  2. Spitalele veterinare nu conditioneaza spaga, nu au nosocomiale si nu deturneaza fondurile, sunt la standarde mult supereioare celor umane.

  3. Cum se justifică salariul imens al șefului ? De ce e nevoie de atâta personal în birouri ? De ce e nevoie de 2 directori adjuncți ? De ce cei care lucrează în teren au spor de periculozitate mai mic decât cei care taie frunze în birou ? De ce ? De ce? De ce?

    • Pentru ca putem! Un popor retardat care crede ca votul este optional si nu conteaza. Sa lasam batranii imbecili care cred ca ei detin adevarul absolut si la ora 7.16 au votat in proportie de 99.64%. Vorbim de cretinii cu cell putin o facultate care cred ca sunt prea minunati pentru a intra in cabina de vot.

  4. Adaugati si costurile cu intretinerea cainilor care sunt enorme si aveti un tablou complet!!!Tara jefuita.

  5. Pai ce, c-o fi singurul serviciu in care e asa. Tot ce tine de buget sufera de boala asta: servicii ale primariilor, ministere, agentii (spre exemplu CNADR avea, inainte de a fi sparta-n doua, peste 3000 de angajati, o caruta mare si plina de sefi si o eficienta pe care o stim cu totii). Si toate astea fiindca legile sint facute special ca sa permita asa ceva. Nu exista controlul real al bugetelor. Cel putin bugetele primariilor ar trebui aprobate de cetatenii care contribuie la ele, asa, ca o minima masura de democratie reala, nu din aia gargarisita toata ziua prin presa pentru prosti.
    Statul roman nu a fost acaparat de infractori acum doi ani, e condus de infractori de zeci de ani.

  6. si pun pariu ca pe sefii fara numar nu prea ii gasesti la serviciu ( cel mult 2 zile pe saptamana cate doua-trei ore pe zi, pt socializare & cafea..)

  7. La periferie problema este departe de a fi rezolvata dar cu adevarat de cand a venit pesedeul cu alde leprele de la birouri s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie in toate institutiile. Nu ar fi o problema daca s-ar fi usurat viata cetateanului la ghisee dar s-a usurat decat buzunarul. Traiasca pesedeualde.

  8. Pai pentru prosti, orice functie in care exista rsicul sa gandeasca prezinta risc de vatamare corporala.

  9. PROSTIMEA PLATESTE, SA CURGA SAMPANIA… CANTA TZATZA FIREA, VICOANTA DE VOLUNTARI.

  10. Astea sunt salariile brut sau net?

  11. Frumoasa imagine cu Ciordache si Radulescu Mitraliera!

  12. Multiplicati aceasta realitate la nivelul tuturor autoritatilor din subordinea PMB. Ia vedeti la RATB/STB cati sunt TESA si cati sunt soferi, vatmani, mecanici, etc. O sa ramaneti uimiti.