G4Media.ro

26 de rețele de socializare și platforme online de care cel mai…

Foto: pixabay.com

26 de rețele de socializare și platforme online de care cel mai probabil nu știai că există/ Ce poți să faci cu fiecare dintre ele

Familia Meta fondată de Mark Zuckerberg (Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram) și Twitter-ul deținut în prezent de Elon Musk sunt cele mai faimoase aplicații potrivit top-urilor AppStore și Magazine Play. Deși nu sunt disponibile pe tot globul, ele au numere impresionante de descărcări. Dar pe lângă acestea mai există multe alte aplicații de care fie n-ai auzit, fie ai auzit dar nu știi exact ce poți face cu fiecare dintre ele, notează Info Sud-Est.

Iată o scurtă trecere în revistă a celor mai cunoscute dintre necunoscute: 

Discord este o aplicație gratuită creată pentru a susține comunitățile de gaming. Platforma este disponibilă pe Windows, macOS, Android, iOS, Linux și în navigatoarele web. A apărut oficial pe data de 13 mai 2015, fiind creată de mai mulți gameri care, întâmpinând probleme de comunicare în jocurile pe care le jucau, au încercat să-și facă propria platformă care ulterior a avut un succes de nebănuit în lumea gaming-ului. În mai 2018 existau 130 de milioane de utilizatori unici înregistrați în aplicație, iar în mai 2020 erau aproximativ 300 de milioane de utilizatori înregistrați. Aplicația funcționează pe baza grupurilor numite „servere”, în care pot participa mai multe persoane și pot comunica prin intermediul chaturilor numite „canale”. Oricine poate crea un server în mod gratuit, plățile suplimentare nefiind necesare. Utilizatorii pot comunica în mod privat de asemenea, prin intermediul Mesajelor Directe (eng. Direct Message, DM).

BeReal – Rețea socială apărută în Franța în 2020. A fost dezvoltată de Alexis Barreyat, un fost angajat al companiei GoPro și Kevin Perreau. BeReal a stat în umbră ceva timp, până în anul 2022 când a avut un succes uluitor. Aplicația se bazează pe o notificare pe care o primești o dată pe zi. După primirea notificării ai două minute la dispoziție să postezi o fotografie cu ambele camere. Traducerea directă a numelui este „Fii Real”, deci aplicația pune preț pe transparența totală a vieții. Fotografia va fi distribuită prietenilor tăi din aplicație și poate fi văzută de aceștia doar dacă au postat și ei la rândul lor. În cazul în care nu ai postat în fereastra de două minute, în momentul în care vei posta „bereal-ul”, prietenii tăi vor primi o notificare ulterioară care îi va anunța ca „ai postat târziu”. Controversele au făcut mai multi utilizatori să renunțe la BeReal. O campanie de conștientizare a luat naștere în urma informațiilor făcute publice de influenceri care arătau că, odată cu postarea fotografiei, conceptul era să îți afișeze și locația exactă. Astfel, mulți dintre influenceri s-au plâns de fenomenul de doxing, adică furnizarea informațiilor personale pe internet în scopul de a fi identificat. Niklas Myh, profesor de social media la Facultatea Privată Chapman din SUA, a susținut că profunzimea interacțiunii poate determina dacă aplicația este o tendință trecătoare sau are „putere de rezistență”. În ciuda numeroaselor controverse, aplicația BeReal este faimoasă în rândul tinerilor din toată lumea.

Valence – Valence este o rețea de socializare cu accente rasiste, construită pentru a conecta ”profesioniștii de culoare”, conform fondatorului rețelei. Dezvoltatorii aplicației vorbesc despre diferențele sociale pornind de la rase. Însuși dezvoltatorul principal al aplicației vorbește despre experiența personală cu privire la izolarea prin care a trecut dar și frustrările pe care le-a acumulat pe parcursul vieții ca persoană de culoare în companii. Valence are tente rasiste, iar rețeaua își propune ”abordarea problemelor de diversitate prin evidențierea talentului”. Rețeaua de socializare este deschisă oricărei persoane care se identifică drept ”profesionist de culoare” și oricui ar dori să-i ajute pe acești profesioniști pe măsură ce progresează în cariera lor.

Analiza completă pe Info Sud-Est

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa pierzi timpul.

  2. …mai e și Recorder

  3. Time you enjoy wasting is not wasted time

  4. În afară de cele consacrate,celelalte aplicații și platforme nu sunt decât instrumente de făcut bani pentru dezvoltatorii lor,pe seama publicului dependent de conținutul lor.Iar dacă dependența devine boală e și mai grav.

  5. Mă bucur mult că platforma pe care o folosesc eu nu apare în listă. N-o să-i dau numele, că n-am chef să o invadeze progresiștii, dar e un fel de Facebook, fără reclame, fără cenzură, iar postările sunt afișate în ordine invers cronologică (cele mai recente primele), fără ca vreun algoritm deștept să-și bage coada.
    E gratis, dar poți să plătești și un abonament de vreo 5 dolari/lună, singurele diferențe fiind că primești un badge în dreptul numelui și poți alege niște teme și emoticoane mai speciale.