G4Media.ro

30 de ani de când minerii lui Ion Iliescu au ”curățat” Piața…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

30 de ani de când minerii lui Ion Iliescu au ”curățat” Piața Universității de manifestanții anticomuniști/ În 2019, ÎCCJ a cerut procurorilor să refacă Dosarul Mineriadei

Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă sub numele de „Mineriada din 13-15 iunie 1990” şi se referă la reprimarea, de către forţele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piaţa Universităţii din acea perioadă. Manifestaţiile din Piaţă, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu şi începuseră încă din 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piaţa Universităţii, transmite Agerpres.ro.

La manifestaţiile din Piaţă, care au debutat în 22 aprilie 1990, au participat intelectuali, studenţi, elevi, funcţionari, dar şi personalităţi culturale şi publice, revendicările demonstranţilor fiind grupate într-o declaraţie care a fost publicată/citită la 26 aprilie 1990. Una dintre principalele revendicări era Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara prin care se cerea ca foştilor activişti comunişti şi foştilor ofiţeri de Securitate să li se interzică dreptul la candidatură pentru trei legislaturi consecutive, se arată în volumul „România 1989-2005. O istorie cronologică” (Stan Stoica, Editura Meronia, 2005).

În intervalul cuprins între 22 aprilie şi 13 iunie, la manifestaţiile din Piaţa Universităţii, cunoscute sub numele de Fenomenul Piaţa Universităţii, s-au strigat lozinci anticomuniste şi anti-guvernamentale precum: „Libertate”, „Timişoara”, „Jos Iliescu”, „Jos comunismul”, „Iliescu nu dezbina ţara”, „Proclamaţia de la Timişoara, lege pentru toată ţara”, „Apel din Timişoara, trezeşte, Doamne, ţara”, „16-22, cine-a tras în noi”, „Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea”, „Treziţi-vă, români, aveţi din nou stăpâni”, „Iliescu pentru noi este Ceauşescu II”, „Cine-a tras în noi, 16-22”, „Cine-a tras în noi, după 22” etc, au fost o parte dintre lozincile strigate de protestatari în acea perioadă, conform Raportului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2010, publicat pe site-ul http://mineriade.iiccmer.ro/.

La 27 mai 1990, o parte dintre organizaţiile care au coordonat protestele (Grupul Independent pentru Democraţie, Liga Studenţilor) s-au retras din Piaţă, în timp ce altele au rămas, alăturându-li-se celor aflaţi în greva foamei (Consiliul Naţional pentru Alianţa Poporului, Mişcarea Independentă, Asociaţia „16-21” Decembrie), conform volumului „Istoria României în date”.

În dimineaţa zilei de 13 iunie, Poliţia a intervenit în forţă în Piaţa Universităţii, împrăştiindu-i pe manifestanţi şi făcând arestări. Poliţiştilor li s-au alăturat, mai târziu, grupuri de muncitori solidari cu autorităţile statului. Manifestanţii, în mare parte studenţi, au ridicat baricade, reuşind să spargă barajele forţelor de ordine şi să ocupe Televiziunea, instituţie acuzată de deformarea gravă a adevărului şi de dezinformare, notează cronologia „România 1989-2005. O istorie cronologică” (Stan Stoica, Editura Meronia, 2005), mai arată Agerpres.ro.

Zilele ce au urmat – 14 şi 15 iunie – au fost marcate de venirea minerilor din Valea Jiului în Bucureşti, pe care preşedintele Ion Iliescu i-a îndemnat să ocupe şi să cureţe Piaţa Univesităţii. Manifestanţii au fost bătuţi de către mineri, fiind devastate Universitatea, Institutul de Arhitectură, sediile unor ziare şi reviste independente (ex: „România Liberă”, „Dreptatea”, „Baricada”) şi a unor partide politice de opoziţie (PNL, PNŢCD). De asemenea, forţele de ordine au recurs la arestări, în timp ce opinia publică internaţională şi lideri din întreaga lume au cerut conducerii de la Bucureşti să pună capăt represiunii din Piaţă. Înainte de plecarea minerilor din Bucureşti, Ion Iliescu le-a mulţumit acestora pentru restabilirea ordinii în Capitală, conform volumului „Istoria României în date”, coordonat de Dinu C. Giurescu (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

La 15 iunie 1990, Comitetul Militar Superior al Ministerului Apărării Naţionale a cerut desfiinţarea Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA), invocând faptul că a făcut jocul unor forţe politice care urmăresc destabilizarea vieţii social-politice, mai scrie sursa citată.

Şedinţa de guvern din 16 iunie 1990, în care a fost examinată derularea evenimentelor violente din 13-15 iunie, s-a finalizat cu difuzarea unui comunicat de presă în care se vorbeşte despre „scenariul destabilizării de stat”, o situaţie limită în care preşedintele ales şi guvernul au cerut intervenţia armată şi sprijinul populaţiei.

Evenimentele din 13-15 iunie au fost dezbătute şi în Parlamentul României, în aceeaşi zi înfiinţându-se o comisie parlamentară de anchetă, se arată în volumul „România. Date şi fapte. 1989-2009” al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (2010).

La 18 iunie 1990 s-a înfiinţat Comisia parlamentară de anchetă instituită în vederea cercetării evenimentelor petrecute în zilele de 13-15 iunie 1990. Lucrările Comisiei s-au finalizat în ianuarie 1991 şi s-au concretizat în documentul intitulat „Raportul Opoziţiei anticomuniste din comisia parlamentară de anchetă a evenimentelor din 13-15 iunie 1990 (raport finalizat la 15 ianuarie 1991). Opinie separată”, informează site-ul http://mineriade.iiccmer.ro/.

În septembrie 2010, Asociaţia „21 Decembrie 1989”, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (ICCMER), au publicat „Raportul-Rechizitoriu despre Fratricidul din 13-15 iunie 1990”, în baza documentelor din Dosarul Mineriadei, scrie site-ul http://mineriade.iiccmer.ro/.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat, la 13 iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în instanţă a cauzei. Procurorii militari susţin, în rechizitoriu, că, „în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării”, se mai arată în Rechizitoriu, conform https://www.mpublic.ro/.

Astfel, la 13 iunie 2017, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare; Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazemir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Peter, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB, conform site-ului Ministerului Public, https://www.mpublic.ro/.

Conform Rechizitoriului din iunie 2017, în zilele de 13-15 iunie, au murit, prin împuşcare, patru persoane, în timp ce alte 1.388 au fost rănite, mai informează sursa citată.

În mai 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că ancheta în Dosarul Mineriadei din 1990 trebuie refăcută, identificând nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi a dispus restituirea dosarului la Parchet.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Toate partidele aflate la putere, guvernele, televiziunile si ziarwle din romania sunt continuatoarele securitatii ceausiste.
    Ei doar duc oamenii cu vorba si acumuleaza averi si isi petrec mare parte din viata in distractii si excursii in tari moderne sau exotice. Nu s-a rezolvat niciun dosar al revolutiei sau al mineriadelor.
    Mai deconspira cate un fost informator care nu vrea sa cedeze santajului si atat.
    Ar trebui ca in toate cazurile cand este deconspirat un ,,informator”, sa se faca publice si datele despre SECURISTUL care l-a racolat, cu nume, prenume, adresa si cu ocupatia din prezent si daca are sau nu pensie speciala i ce marsavii a mai facut. Daca nu se intampla asta, inseamna ca cei care desconspira si acuza, sunt parte a sistemului securisto-comunisto-ceausist, si l-au desconspirat pe cel in cauza deoarece nu a cedat santajului. Cum este cazul comunistului cu recomandare de la partidul comunist MARIUS OPREA care a infiintat i.i.c.m.e.r. si in calitatea lui de comunist, se da drept luptator anticomunist, pentru dreptate si pentru morala

    • Pe scurt : sistemul s-a adaptat continuu noilor realitati si va rezista pina la sfirsitul vremurilor .

  2. Ce spurcati ordinari…Dl Iohannis semneaza linsajuj procurorului sef DNA de catre judecatorii CCR condamnanati la CEDO si apoi cere Justitiei sa traga la raspundere autorii crimelor si atreocitatilor comise de autoritati la mineriade…

  3. ICCJ e corupta. Rețineți ce greu s-a pronunțat pe un dosar simplu al unui politician, Dragnea. Asta NU e justiție. Au murit oameni, iar judecătorii caută chichițe avocățești sa scape criminalii, că așa se numesc aceștia. Iliescu e un criminal, cei care îl scapa, complici.

  4. Cred ca aflam de pe blogul amuritiliescu.ro ce a fost atunci

  5. O RUȘINE PT JUSTIȚIA DIN ROMÂNIA . O RUȘINE ISTORICĂ. INSTITUȚIILE ROMÂNIEI SUNT ÎNTR-O STARE DE LETARGIE DE 30 DE ANI

  6. Tovarasul Iliescu are este un asa numit untouchable, protectie de la interantionala.
    Cu ajutorul lui si echipei sale s-a distrus mult in aceasta tara. Polonezii si ungurii nu si-au dus industria la fier vehi.
    In functie de drumul pe care il va lua Romania banuiesc ca v-a avea si statui in viitor.

  7. Adio dreptate in dosarele Revolutiei si mineriadelor. Justitia romana s-a ghidat in cei 30 ani dupa proverbul : „Boala lunga, saracia omului”.

  8. Niciuna din cele doua justitii nu s-a hotarat ce, cand si cum sa faca si prin urmare ii avem inca printre noi pe ticalosi ! Unii isi vopsesc parul albit, altii viseaza sa fie criogenati, fiecare deci se vrea vesnic iar in acest timp eroii pozitivi ai acelei epoci parasesc aceasta viata, in tacere, nestiuti, nerazbunati !

    PS. Nu mai e loc de niciun „p.s.” ! :((

  9. O ciorba reincalzita in fiecare an!CDR si-a facut campanie , PDL idm, PNL, idem….si tot asa pana la trecerea in nefiinta a vinovatilor!Prosteala pe fata!

  10. Asadar, faptele atroce ale criminalului Iliescu au fost puse in carca uitarii. Ce canta maldarul de moaste imputite Iliescu? Canta cu flegme si cu ranjet rusofon; Je suis revolutioner rumen. Je suis malade. Je…am instaurat dictatura. Si…Foaie verde de naut mie asta mi-a placut si cu asta am tinut. Cu Mineriada1 Si sunt rau, os din os de Kagebeu.

  11. Nea Nelule, nea Nelule,
    Minerii cu păcate, in labele cui îți imaginezi mata că au încăput, că doar nu crezi că sapă galerii în Rai ?! Așa e, ai ghicit, o să ai parte de o Mineriadă doar a mata și ghici lămpașul de ce suport o să-l vezi atârnat!? De coarne, ai ghicit și te-ai ales cu un păcat motivat…

  12. Așteaptă să moară criminalul, că n-au curajul să-l condamne cât trăiește. Are mulți țuțări la conducere.

  13. Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a cerut public , celor indrituiti sa faca asta , urgentarea si finalizarea dosarelor de la Revoluitia din 1989 , de la Mineriade si a dosarelor rezultate in urma actiunii jandarmeriei ,ce a cuprins manifestatia din Piata Victoriei ,din anul ce abia a trecut . In aceste zile presedintele cere din nou acest lucru , din nefericire sau din fericire (fiecare cum crede ca este mai bine) presedintele nu poate face mai mult de atit .Guvernul Romaniei prin vocea premierului Orban ,face si el acelasi lucru si ne cere sa nu uitam toate aceste momente , ce cumva in perceptia noastra colectiva , au intirziat – mereu si mereu – si au stopat in timp drumul European al natiunii . Dupa trecerea a 31 de ani de la -Revolutia Romana – din 1989 , poate ar fi momentul unei noi redestaptari a natiei si din acest motiv anul 2020 este esential in reconfigurarea drumului european al tarii , ce poate ar trebui sa cuprinda si aflarea adevarului despre toate aceste fapte inca neelucidate juridic . Alegerile parlamentare sunt -fundamental- importante si rezultatul acestora ne va arata clar drumul de urmat .

  14. ICCJ e un fel de rodica stanoiu ?
    La ce scor a bagat Partidul in ei…

  15. E plina tara de secaturi ordinare cu functii in politica , justitie , administratie publica , …..
    Astia au devenit o hoarda . Si manipuleaza fix pe cei needucati si fricosi .

  16. Ion Iliescu trebuia sa fie in puscarie azi!!
    Uite mai jos cuvântarea integrală pe care Președintele României din anul 1990 Ion Iliescu a ținut-o minerilor, după măcelul care avusese loc în București.
    Pentru ca nimeni să nu mai conteste că Ion Iliescu și-a dorit ca evenimentele din 14 iune să aibă loc!
    „Cuvântarea lui Ion Iliescu în zorii zilei de 14 iunie 1990, adresată minerilor din Palatul Victoria.
    „Mă adresez dv. de astă dată mulțumindu- vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la CHEMAREA noastră! Mulțumesc de asemenea tuturor celorlalte delegații din județe care au venit, s-au adăugat acestor forțe solidare ale muncitorimii române.
    Îi rugăm pe ceilalți să rămînă aci în piață. Delegația de mineri, în frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră.”

    18 Iunie 2013, acelasi Ion Iliescu declara senin, nevoie mare, ca nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase:
    „A pune acele evenimente, insa, pe seama Conducerii politice a tarii de atunci este o speculatie politica rudimentara, care deformeaza realitatea si o actiune propagandistica inutila. Intrebarea fireasca: cui folosesc asemenea procedee si de ce sunt ele vehiculate astazi?”, afirma presedintele de onoare al PSD.

    Recunoasteti, evident, marca PSD: de 30 de ANI vedem aceeasi mizerie si ipocrizie si minciuna la PSD, incepand cu Ion Iliescu si pana azi!