G4Media.ro

30 de ani de la evenimentele din Târgu Mureș. A riscat România…

Sursa Foto: RFI

30 de ani de la evenimentele din Târgu Mureș. A riscat România în mod real soarta Iugoslaviei sau a fost o manevră prin care fosta Securitate s-a reinventat?

Acum 30 de ani, la numai câteva luni după ce o revoltă populară forțase armata să răstoarne dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu, România a revenit în atenția internațională, însă în circumstanțe foarte diferite, scrie Blkan Insight, citată de Rador.

În decembrie 1989 la revolta împotriva lui Ceaușescu au participat sute de mii de români de toate etniile, care și-au riscat viața pentru a doborî un regim represiv.

Însă evenimentele au luat o întorsătură urâtă în 19-21 martie 1990, când gloate de români și unguri din orașul transilvănean Târgu Mureș s-au bătut între ele până la moarte.

Evenimentele ce ar fi trebuit să comemoreze trei decenii de la unul dintre cele mai negre capitole ale tranziției României de la comunism au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus care face ravagii pe glob.

Însă BIRN a discutat cu unii dintre cei implicați direct sau indirect în evenimentul cunoscut în România drept Martie Negru, în încercarea de a reconstitui ce s-a întâmplat și de a evalua impactul capitolului asupra dezvoltării democrației românești.

Faptele

Finalul a 24 de ani de comunism de linie dură contaminat de naționalism i-a pus României în față provocări considerabile, nu în ultimul rând chestiunea minorităților naționale, și în special a celor 1,5 milioane de unguri împotriva cărora fusese construită în mod evident narațiunea șovină a vechiului regim.

Sosirea democrației a fost văzută de maghiarii din România ca o ocazie de a obține un grad de autoguvernare și educație în propria lor limbă. Însă o asemenea perspectivă a provocat alarmarea cercurilor politice și culturale românești de la acea vreme.

Concesiile privind drepturi colective au fost denunțate ca având potențialul de a-i deschide calea Ungariei pentru a revendica un oarecare grad de influență și control asupra Transilvaniei, căminul majorității covârșitoare a ungurilor români.

Ungurii, care pe atunci reprezentau peste 60% din populația orașului Târgu Mureș, s-au mișcat rapid și au cerut o programă școlară separată în limba maghiară, însă unii românii li s-au opus ferm, spunând că ar fi o segregare.
Tensiunile au luat amploare atunci când conducerea maghiară a liceului local a interzis accesul elevilor români, în tentativa de a grăbi instituirea maghiarei drept limbă de predare.

Ulterior, pe 16 martie, ca parte a unei campanii de incitare pornite de presa publică și pro-guvernamentală, agenția de presă a statului a lansat știrea falsă cum că o farmacie locală a încetat să-i mai servească pe clienții români.
Pe 19 martie o gloată de români înarmați cu pietre și bare de fier a atacat sediul din Târgu Mureș al partidului UDMR, principalul partid al ungurilor. Au fost atacați și unguri aflați în piața din fața primăriei, după care au izbucnit încăierări violente, până când armata a fost trimisă, târziu, pe 20 martie, să împrăștie mulțimile.

Cine a aprins fitilul?

Cei mai mulți observatori și autoritățile de la acea vreme suspectează că au existat forțe ascunse în spatele revoltelor, însă nu se pot pune de acord în privința identității lor.

În martie 1990 premier era Petre Roman, în fruntea unui guvern provizoriu instalat după revoluția din decembrie sub numele Consiliul Provizoriu al Unității Naționale (CPUN).

Roman a declarat pentru BIRN, și conform cu poziția oficială a CPUN de la acea vreme, că „cercuri ungurești revizioniste, nu din Ungaria, ci din SUA” au jucat un rol important în instigarea la violență, cu scopul de a declanșa un conflict de talie internațională sau, cum spune el, „un scenariu de tip Bosnia”.

„Cu alte cuvinte, pentru a presa spre o zonă de protectorat sub ONU, ceea ce ar fi însemnat practic dezintegrarea statului român”, a declarat Roman într-un interviu telefonic.

Pentru a-și susține afirmația, Roman a invocat presupusa influență a unor emigranți maghiari căutând să profite de slăbiciunea României post-comuniste pentru a readuce Transilvania sub controlul Ungariei.

El a invocat prezența unei echipe de filmare a unei televiziuni irlandeze în oraș în momentul izbucnirii violențelor drept dovada unui complot premeditat, susținută în plus de faptul că jurnaliștii respectivi au identificat eronat drept ungur un bărbat român filmat în timp ce era bătut cu brutalitate, o filmarea care a ajuns un simbol al acelor evenimente violente.

Kincses Elod, vicepreședintele filialei CPUN din Târgu Mureș, nu e de acord. Elod s-a trezit el însuși în centrul acelor evenimente, când manifestanți români i-au cerut demisia, după care au atacat sediul UDMR.

În opinia lui, șefi ai fostei poliții [poliția secretă, cel mai probabil – n.trad.] comuniste din România au conspirat cu lideri CPUN de la București pentru a fabrica o amenințare la adresa securității naționale, astfel încât să-și justifice reinstalarea în funcție, într-un nou serviciu de informații post-comunist.

Cele trei luni de concediu cu plată oferite de noile autorități ale României majorității cadrelor fostei Securități [poliția politică comunistă – n.a.] urmau să se încheie la finalul lui martie, a remarcat Kincses într-un interviu pentru BIRN, după care ei ar fi fost obligați să-și caute altceva de muncă.

Conform lui Kincses, Securitatea, încă influentă – și din care o parte fusese deja absorbită în noua administrație -, avea nevoie cu disperare să „schimbe atmosfera ostilă” care o înconjura în cadrul societății românești.

Kincses acuză că, alimentând tensiunile din Transilvania prin intermediul presei și promovând grupuri șovine românești precum asociația culturală Vatra Românească, ofițerii Securității și protectorii lor din guvernul provizoriu au provocat ciocniri la Târgu Mureș pentru a obține susținere pentru înființarea urgentă a unui nou serviciu secret, un lucru căruia mulți români i se opuneau vehement în urma abuzurilor suferite de ei din partea Securității.

Fostul politician și-a amintit cum o statuie din oraș a eroului național român Avram Iancu a fost vandalizată cu graffiti în limba maghiară, incident relatat pe larg de presa românească. Acel graffiti, spune Kincses, conținea „două greșeli în două cuvinte” și „a fost scris în mod evident de cineva care nu vorbea limba maghiară”.

Fostul membru CPUN și dizident anticomunist Gabriel Andreescu a declarat că noul Serviciu Român de Informații (SRI), care a absorbit cadrele Securității pe care le pândea șomajul, a fost înființat pe 26 martie 1990, la doar câteva zile de la violențele de la Târgu Mureș, printr-o procedură opacă ce a ocolit organul legislativ al CPUN din care făcea și el parte.

Reacție deliberat întârziată?

Andreescu a declarat pentru BIRN că săteni de lângă Târgu Mureș au fost înarmați și duși cu autocare în oraș „pentru a-i apăra pe frații lor români”, o altă dovadă, spune el, a naturii organizate a violenței anti-maghiare.

El își acuză totodată superiorii din CPUN de la acea vreme că au întârziat deliberat răspunsul la violență, acuzație susținută și de Kincses, dar negată categoric de fostul premier Roman.

„I-am cerut lui Iliescu [președintele Ion Iliescu – n.a.] să intervină, i-am cerut lui Petre Roma”, a declarat Kincses pentru BIRN.

Întrebat despre acuzațiile că guvernul său a stat cu mâinile în sân, Roman a răspuns: „E complet fals.”
El a spus totuși că el crede că foști agenți ai Securității ar fi putut fi implicați în incitarea la violență, dar a avertizat că elementul spontaneității nu trebuie subestimat.

„Erau extremiști [în ambele tabere – n.a], și n-ar trebui să uităm că extremiștii acționează precum extremiștii”, a declarat Roman pentru BIRN.

Ce spune Securitatea?

Generalul în rezervă SRI Virgil Măgureanu se număra printre foștii ofițeri de Securitate aduși în noul serviciu de informații post-comunist și, datorită cărților sale și articolelor lui din revista veteranilor SRI, e considerat de mulți un purtător de cuvânt neoficial al fostei Securități.

În „Apărarea ordinii constituționale” (2016), Măgureanu respinge presupusa legătură dintre Martie Negru și înființarea SRI. „Crearea SRI la numai câteva zile după evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș […] a indus o legătură artificială între cele două momente”, a scris el.

În schimb, a scris el, ciocnirile au fost declanșate de radicalizarea unor maghiari din România susținuți de acțiuni insistente ale unor grupuri revizioniste maghiare din Ungaria și diaspora” pentru a genera, cu sprijinul „unor lideri occidentali”, „un conflict interetnic în Transilvania cu scopul plasării acestei provincii sub arbitraj internațional”.
Kincses respinge asemenea teorii.

„Ofițerii Securității, aflați atunci și acum în cadrul SRI, își câștigă un trai foarte bun din lupta împotriva așa-zisului iredentism unguresc”, a declarat el.

„Dacă [amenințarea iredentistă -n.a.] dispare, cum și-ar putea ei justifica veniturile exorbitante pe care le obțin revendicând victorie după victorie împotriva unui inamic care nu există?”

Ar fi putut România să aibă o soartă similară cu a Iugoslaviei?

Mulți observatori au comparat climatul din Transilvania de la începutul lui 1990 cu cel de ură etnică acumulându-se până la conflict din federația iugoslavă.

Faptul că România a scăpat de o asemenea soartă poate fi explicat în mare măsură de compoziția demografică a Transilvaniei, a afirmat Andreescu, care de la eliberarea lui din detenție în 1989, în calitate de prizonier politic, a scris mult despre drepturile minorităților.

Cele aproape 8 milioane de români care trăiau în regiune la începutul anilor ’90 constituiau o majoritate solidă, a declarat el, deci era de neconceput ca ungurii să se separe, după cum a făcut-o, de exemplu, majoritatea albaneză din Kosovo față de Serbia în 1998-1999, capitolul final al decesului sângeros al Iugoslaviei.

Pe de altă parte, a afirmat el, mișcările naționaliste care operau în Transilvania nu au reușit să-și ralieze un sprijin suficient din rândurile elitei culturale și ale societății civile. O parte substanțială a instituțiilor intelectuale și civice și a partidelor din România a refuzat să apuce momeala șovinismului, făcând improbabil un conflict mai amplu.

Ceea ce nu înseamnă că Martie Negru nu și-a lăsat amprenta asupra democrației românești. Partidul Unității Naționale a Românilor, care a apărut din cadrul Vetrei Românești, a dominat scena politică din Transilvania ani la rând cu un discurs naționalist și anti-maghiar agresiv.

În opinia lui Kincses, evenimentele de la Târgu Mureș au marcat sfârșitul „poveștii de dragoste” dintre români și unguri începute la Timișoara la mijlocul lui decembrie 1989, când români de toate etniile au ieșit în stradă, lepădându-și frica de Securitate, în sprijinul unui pastor maghiar persecutat.

Era începutul sfârșitului pentru Ceaușescu.

Sursa: Balkan Insight / Articol de Marcel Gascón Barberá/ Rador / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. A FOST O DIVERSIUNE SECURISTA, PUSA LA CALE DE CAMARILA LUI ILIESCU !! ATAT DE SIMPLU ESTE !!

  2. Aveam 9 ani jumate cand am fost prins in mijlocul evenimentelor in Tg. Mures. Imi aduc aminte ca era dupa-masa, dupa scoala, si am pornit sa merg la antrenamentele de karate. Locuind in cartierul Tudor, doar cu autobuzul puteam ajunge la antrenamentele care se tineau la stadionul municipal. Nu imi mai aduc aminte exact cum a fost contextul, dar autobuzul s-a oprit la intersectia Bd. 1 Dec. 1918 cu str. Stefan cel Mare si nu a trebuit sa coboram toti pasagerii. Cel mai probabil nu a mai avut voie sa continue traseul obisnuit care ducea catre centrul orasului. Asa ca dupa ce am coborat, am zis ca o iau pe str. Stefan cel Mare si o sa merg pe jos pana la antrenamente…mi-ar fi luat cca 30 min. Dupa vreo 300 metri am inceput sa vad tot mai multa lume stransa pe strada. Mi-am facut loc si am vrut sa trec printre oameni ca sa imi vad de treaba mea, doar ca la un moment dat erau asa de compacta adunarea ca nu am mai putut trece nicicum. Abia cand am devenit adult mi-am dat seama ca acolo se stransesera romanii in fata sediului UDMR. Imi aduc aminte ca la un moment dat m-a luat un nene pe sus (si acum imi aduc aminte mustata lui mare si neagra) si m-a intrebat ce caut pe-acolo si ca sa plec in treaba mea. Am reusit sa scap din ingramadeala aia mare, am luat-o la pas pe str. Bolyai care cobora spre centru. Deja eram in foarte mare intarziere si am decis sa nu mai merg la antrenamente, ca nu mai aveam cum sa ajung. Am strabatut tot centrul (incerc sa imi aduc aminte, dar nu reusesc, daca am vazut violente – cel mai probabil nu) si am ajuns la statia Poli II, unde am stat o gramada de vreme ca sa vina un autobuz care sa ma duca acasa. Ai mei s-au panicat cand au aflat ce se intampla in oras si au plecat sa ma caute. Taica-mio, care a fost tot timpul dur cu mine, m-a gasit in statia de autobuz (fusese inainte la sala de karate sa ma ia de acolo) si mi-a tras o mama de bataie cand am ajuns acasa (mentalitate idioata, orice se rezolva cu bataie) de parca o fost vina mea ca se bat romanii cu maghiarii. Anyway, doar asa, o idee despre ce am vazut eu.
    Ca alte detaliu, amuzant de data asta: in urmatoarea zile, am aflat ca un tanc (da, la Tg. Mures au iesit tancurile pe strada, ceea ce la revolutie nu cred s-a intamplat) a intors gresit turela si a intrat in casa unor oameni. Casa este asta: https://www.google.com/maps/@46.5387791,24.5678413,3a,75y,319.42h,88t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbBNA6uyUZOl7X3h73g_inw!2e0!7i13312!8i6656

  3. Mai bine ne-am uni contra coronavirusului.
    Propaganda maghiară surclasează pe-a României. Românul Mihăilă Cofariu a fost prezentat în întreaga lume, şi o vreme chiar de TVR, ca ungur linşat de fasciştii români. La Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie e în reparaţii din 2002, ratând până şi Centenarul Marii Uniri.

  4. Ca s-o spunem pe scurt, unii au incercat (o manevra ca-n Iugoslavia, sau Chehoslovacia), dar n-a mers. Aia cu securitatea e pentru idioti.

    • Lasa propaganda cu „unii”, securitatea si sleahta lui Ilici au regizat porcaria.Restu sant basme si teorii de conspiratii.Ciuma rosie trebuie sa plateasca pentru nenorocirile aduse romaniei in acesti 30 de ani.

    • Cei care au fost departe de evenimente dau cu presupusul, la București se știa ce va urma, Iliescu a fost chemat la Mureș să aplaneze conflictul iminent și? Nu a venit, a așteptat ca evenimentele să degenerez ce înseamnă acest lucru? I-a căzut cu tronc ca să se legitimeze.

  5. Nici un stat post 1989 nu a rămas fără servicii. Adevărul despre evenimentele din Martie legat de CINE le-a provocat ? Ore mai este cineva ORB ȘI SURD în țara asta ? Ce anume cer maghiarii din 89 incoace în fiecare an de 15 Martie ? Jos securitatea sau AUTONOMIE ? Cine a scos elevii românii din licee in Tg Mureș ? Securitatea ? Cine sprijină fermierii maghiari cu BANI PENTRU A CUMPĂRA CAT MAI MULT PĂMÂNT ÎN TRANSILVANIA ? Securitatea sau UNGARIA ? Securiști din Ungaria..din ăia comuniști au fost ÎN 1990 ? Și acum elevilor români din comuna mureșeană CORUNCA ( dar nu numai) la absolvire l-i se face o festivitate aparte în clase separat de cei maghiari care au festivitatea în curte etc de către conducerea școlii. Tot foștii securiști sunt de vină ? Deșteptarea !!!! Asta este discriminare !!!!

    • Amice, te-ai întrebat vreodată de ce mama mă-sii doresc maghiarii școli separate? Îți spun eu: fiindcă în cele mixte întotdeauna au fost priviți ca elevi de gradul 2. Au primit întotdeauna cele mai nasoale săli de clasă, la spectacolele școlare nu li se vorbea în limba lor deloc, și în general toate deciziile legate de școală se luau cu ignorarea completă a elevilor maghiari.
      În același timp, de la începutul anilor 80 s-a trecut de la o românizare oarecum mascată, la una pe față:
      – interdicții afișate în maternintăți cu privire la numele noilor născuți
      – retragerea manualelor de limba română destinată claselor cu predarea în limba maghiară
      – interdicția folosirii denumirilor de localitate strămoșești în presa de altă limbă decât ceea română
      – schimbarea forțată a denumirilor vechi de secole cu unele pe rit nou (de exemplu așa a devenit Vințu de Sus banalul Unirea II, Feneșul Săsesc Florești, etc…)
      – s-a accelerat aducerea de olteni și modloveni în Ardeal. Imediat cu alocări de locuințe și posturi călduțe.
      Le-am trăit, sunt fenomene reale și bine documentate. Doar trebuie să citești altceva decât porcăriile naționaliste.

    • @Rob
      „de ce mama mă-sii doresc maghiarii școli separate?” Corect era daca scriai nu maghiarii ci liderii lor politici. Raspunsul este simplu: pentru ca sunt mai usor si eficient de manipulat.
      Raspunsul la intrebarea cine si de ce a dorit evenimentele de la Tg Mures este tot simplu. Va mai amintiti de Cofariu? Era romanul imbracat cu pulover verde batut de maghiarii extremisti la Tg Mures. A ramas infirm. De fapt il cheme Mihaila Cofar. Toata presa internationala trambita a doua zi ca un maghiar a fost maltratat de romani in Tg Mures. Romania s-a trezit dupa vreo 2 sau 3 zile sa combata minciuna.
      Churchill: „Minciuna face jumătate din înconjurul lumii, înainte ca Adevărul să apuce să-şi tragă pantalonii.”
      Cine era pregatita pentru evenimentele de la Tg.Mures? Evident ca nu Securitatea noastra. Ea nu-si revenise inca dupa decembrie.

  6. Un pogrom organizat de securiști ca la carte.
    Culmea e că, doar maghiari au fost condamnați. Români nici unul. Nu s-a aflat cine a organizat transportul cu autobuze al țăranilor din comunele române.
    Și vestitul Cofariu tot cu acele autobuze a venit la Tg. Mureș. Evident, toți cu intenții pașnice. Ciomegele le aveau la ei că vroiau să le vândă ca obiecte artizanale.

  7. Pseudo-articol marca Vice.ro, aceleasi balarii clasice cu „ungurele nevinovatule a fost batut de olah cei xenofobule”…

    • Odios cu aceasta publicatie se da de dreapta cand in realitate nu fac decat sa promoveze noua stanga, bunicul Soros mixeaza bine

  8. Cine este REDACTIA ?

  9. Robert ? (Robi) ești tu cel cinstit ? Spui ceva despre numele romanilor din 1940-1944 ? Sau de dinainte ? Cunoști cumva de ce numele FIERARU nu se mai regăsea în ARDEAL sau altele ? Poți spune ceva ? Românii au avut atât numele cât și prenumele maghiarizat, vorbim de recomandări prin maternități ?Recomandări ..fugi de aici ! Nume strămoșești poate prin Mongolia nu pe aici ! S-a accelerat aducerea de olteni și moldoveni ? Accelerat ? Românii se pot muta oriunde vor în țara lor . Transport cu autobuze organizate din comunele românești ? Ai uitat de cele din secuime ? M. Niraj, Ghindari, Bălăușeri, Sovata, … Fiuuu scurt la minte ? Am avut prieteni în ele emberaș .
    E bine de știut și de recitit DRAFTUL de lege pentru autonomie depus de UDMR AȘA PENTRU A VEDEA MAI BINE MARTIE 1990 , cine și de ce ? Nimeni nu iubește fosta securitate , clar și fără echivoc , dar a-i pune în sarcină grosso modo luna Martie din Tg Mureș este doar pentru cei care vor să ascundă fără rușine faptele altora.
    Până în 1989 românii și maghiarii , și alții își împărțeau pâinea , își lăsau unii altora copii în grijă și își făceau vacanțele împreună. Imediat după 89 , prietenul sas îmi spune : maghiarii se separă nu mai vor în FSN nu mai vor cu românii, CPUN, etc . Păi ce au ? Mai apoi în bisericile catolice si protestante ..preoții invățau maghiarii că nu mai e bine cu vecinul român , futui ? Ce Dumnezeu au ăștia în biserică ? Nu am trăit sub același regim ?
    Acum cer autonomie , doar atât…, culmea și la statuia evreilor martiri ( in 15 Martie, an de an, pauză de virus acum) se afișează cu bascii, care au autonomie dar cer ..independență ..culmea naivității !
    Robert … păstrează-ți povestea cu elevii maghiari de rangul 2 pentru tine . Acum în Tg Mureș nu mai avem problema vecinilor ..suntem bine , muncim împreună, chefuim împreună și încercăm ..să scăpăm cu bine și după ”darul chinezesc”

    • @Moromete, felicitări și mulțumiri pentru răspunsul înțelept și documentat! Oare de ce doar un singur jurnalist – Dan Tănasă – a scris despre prezența bascilor la Târgu Mureș (martie 2019) și toată lumea/presa a făcut pe „niznaiu”?!
      Cât despre „Rob”, s-ar (foarte) putea să fie un anume dom’ consiglier-de-primar, „Robert Moldovan” (ăsta fiind doar unul dintre numeroasele pseudonime cu care își semnează diatribele propagandistice și antiromânești pe care le lansează în mediul on line), care urăște de moarte românii (mai puțin bucureștencele cu malformații bucale – așa-i, Marcele?), în ciuda faptului că are sânge oltenesc în vine. Bine, el și în viața de zi cu zi și-a tot schimbat identitatea, să pară mai internațional, așa… cum îi șade bine oricărui renegat apatrid.

      @Rob: Ancuța de Milfov ce părere are că-i consideri nația una de hoți, barbari și cerșetori, „bună doar să lucreze pământul ungurilor”?!? Mă rog, la cât e de redusă mintal și plină de acid hyaluronic, sărăcuța… că doar ce puteai și tu să-ți alegi, dacă nu o borderlină și/sau o pițy cu privire mirată?!

  10. Sper sa nu supar cu niste intrebari…care a fost (desigur,aproximativ) numarul participantilor romani („gloatele”,cum se zice in articol) si numarul participantilor maghiari la manifestatia din 20 martie ?care a fost numarul ranitilor romani si numarul ranitilor maghiari (numarul decedatilor a fost acelasi,din cate stiu);in inregistrarea ce a fost prezentata candva,se aude un glas care rosteste anumite comenzi („elore”,de pilda),cui se adresa acea voce si a cui era ? cum a fost cu impartirea painii in anumite biserici pentru anumiti locuitori ai orasului ,in timp ce pentr „ceilalti”nu se gasea paine ? si ar mai fi multe intrebari-dar ,daca tot s-a scurs atata timp,de ce nu se face public dosarul evenimentelor ?de ce doar doua persoane(una care a avut un rol important in evenimente ) sunt intrebate despre ce s-a intamplat atunci ? tendentios si rauvoitor articol,am terminat-o cu aceasta publicatie

  11. iliescu știe că a fost varianta a doua, că doar el a fost la butoane.

  12. pentru doritorii de cunoastere, a se citi Samuel Phillips Huntington si cum ar trebui croita Europa postcomunista ( Europa sfarseste acolo unde incep Islamul si Ortodoxia) si apoi un demers istoric, despre ce s-a intamplat dupa 1990 cu aranjamentele rezultate din tratatele de pace 1918!

    restul deriva..