G4Media.ro

30 de femei cu cancer mamar parcurg pe bicicletă distanța dintre București…

Sursa Foto: notretemps.com

30 de femei cu cancer mamar parcurg pe bicicletă distanța dintre București și Paris pentru a arăta importanța sportului în fața bolii

Unite în lupta împotriva cancerului de sân, în jur de treizeci de femei afectate de această boală și membri ai asociației Casiopeea au decis să facă o provocare majoră: pedalarea a peste 3.700 de kilometri pentru a ajunge de la Paris la București (România).

Scopul lor: să promoveze beneficiile sportului și să arate că orice este posibil. Nathalie, în vârstă de 55 de ani, președintele asociației, și Magalie, în vârstă de 50 de ani, vicepreședinte, care participă la această provocare, au răspuns la întrebările noastre în timpul unei meritate pauze de prânz.

Rep: Cum s-a născut provocarea „Paris-București” și în ce constă?
Nathalie: Am creat asociația Casiopeea în 2015, când am aflat că am cancer mamar. Această asociație sprijină femeile afectate de această boală pentru a le ajuta să se refacă prin sport. În februarie 2021 am lansat programul „Revino în șa”, care a permis unui număr de zece dintre ele, aflate în tratament, să-și mențină activitatea fizică.

Au reușit să beneficieze de o bicicletă de exerciții și să urmeze un antrenament la distanță cu un antrenor. Pentru aceste femei, provocarea Paris-București a fost punctul culminant al acestui program de reabilitare prin activitate fizică. Sunt 4 care au început cu noi pe 17 septembrie. În total, suntem aproximativ treizeci de femei afectate de boală. Avem cu noi și câteva ajutoare de sex masculin care ne însoțesc. Vom merge cu bicicleta timp de 4 săptămâni, aproximativ 150 de kilometri pe zi, și vom traversa 10 țări. Sosirea noastră este programată pentru 16 octombrie la București.

Rep: Cum au decurs primele etape?
Nathalie: Ne distrăm mult pe drum, vedem peisaje magnifice și coeziunea grupului este grozavă. A trăi într-o comunitate, chiar și atunci când ne cunoaștem între noi, nu este neapărat ușor, deoarece criteriile de referință se schimbă, dar dinamica grupului este de așa natură încât povestea care se scrie este fabuloasă. Dacă una are o zi de slăbiciune, alta trebuie să fie pozitivă. Și până acum am avut doar două zile de ploaie, asta ne-a ajutat…
În această dimineață, am mers cu bicicleta 39 de kilometri, în această după-amiază pornim pentru încă 20 (marți, 28 septembrie).

Rep: Prin această cursă de biciclete, ce mesaje doriți să transmiteți?
Magalie: Sportul, adaptat la starea de sănătate, este din ce în ce mai recomandat, inclusiv în timpul bolii. Am văzut acest lucru cu femeile care au participat la programul „Revino în șa”. Fiecare a participat în funcție de tratamentul ei, de condiția ei fizică ei la acel moment, unele și-au pierdut părul, altele au slăbit, dar pentru toate, efectul a fost pozitiv.

Este important să îți ”simți” corpul și să vezi că ești încă capabilă să faci lucruri, în ciuda tratamentelor… Acum vorbim de bicicletă, dar pot fi 15 minute de mers pe jos, înot, alergare … Și acest lucru nu este valabil doar pentru femeile care practicau sport înainte de boală. A te autoprovoca astfel înseamnă să arăți că ești încă aici, plină de viață și cu o sănătate bună.

Rep:  Mesajul dvs. este, de asemenea, ”îndrăzniți să vă provocați”. De ce este important acest lucru?
Nathalie: Ajută la recâștigarea încrederii în sine, pentru că atunci când ești bolnav, ai mari îndoieli. Prin chimioterapie, corpul este abuzat, uneori avem cicatrici, ne întrebăm despre feminitate… Este important să menținem o activitate fizică, chiar dacă uneori simțim o slăbiciune, pentru a avea un corp care reacționează și nu doar un corp supus care urmează tratamentele. Doar pentru că am fost bolnavi nu înseamnă că nu mai suntem capabili de efort fizic. Trebuie să continuăm să visăm.
Pentru a urmări zilnic provocarea „Paris-Bucarest”, cu fotografii și videoclipuri, conectați-vă la contul lor de Facebook sau la contul de Instagram, sau pe site-ul casiopeea-sport-sante.com

Sursa: Notretemps.com/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Sursa Foto: notretemps.com

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Bravo! Respect!

  2. Bravo , felicitari!

  3. le asteapa „medicii nigerieni” youtu.be/Xfra9MgWHrs

  4. Probabil sunt tipicul de pacalici al eroului in albi, care aveau un nodul pasnic, ce putea sta netratat pana la decesul de alte motive. „Pe mine m-a salvat profesorul Miaunel. Mi-a gasit un cancer foarte periculos de 2 microni jumate. Trei mii de euroi am decartat. E un om mare prof dr acad d renume mondial Miaunel, ii merita. Si, sincer, nici eu nu ma omor cu munca pentru acei bani.”

    Daca aveau cancer dintr-ala de te omoara, acum erau ori moarte, ori rupte de chimio.

  5. Felicitări și va dorim însănătoșire totala!

  6. Cine vrea sa scape de cancer sa lase complet carbohidratii. Pt. cei in stare grava, fasting16/8h+ vitamine, legume, muraturi, in special ceapa si usturoi. Suna ieftin si improbabil, considerand munca Industriei, dar Natura ne da meditatii, inclusiv la tot „Nature.com”. Evident, costuri virtual zero comparate cu miile de euro lunar/pacient.

    Intr-un final, cine n-are de ales, ce-are de pierdut ?

    De alte ale naturii nu va mai pomenesc, vorbiti-le doctorilor, c-a intrat legea ‘pe sistache’ in Romania si au dreptul sa va prescrie. (Poate-si fac si baietii temele, ca de cati ani insist)

  7. *Ideea-i destul de simpla: Flamanzesti cancerul in timp ce-l bombardezi cu antioxidanti. + ca Sistemul imunitar, nemaifiind inflamant(motivul si pt. care organismul se bolnaveste, clacheaza si deraiaza total)(inflamatia perpetua), incepe sa faca o alta treaba.

    Sunt deja sute de carti si zeci de mii de studii minim pe domeniu, nimeni nu vine sa le spuna oamenilor in fata adevarul, pt. ca nimeni n-are barbatia sa-si asume. (de ex, ATI = Deficit grav Vit.C, atat de simplu)(mai putin evident ca se aplica la mai toate bolile, oxidare–>inflamare–>fel si fel de boli)

  8. **Cautati exact pt. ce s-a luat Nobel-ul in Biologie in 1931.

    • In 1949 s-a dat Nobel pentru lobotomie, unui erou in alb, Antonio Moniz. In 1948, s-a dat Nobel in medicina pentru DDT. Tie ti-ar trebui un RETVRN to tradition.

  9. Cum adica „pentru a arata importanta sportului in fata bolii”?! La sfarsitul cursei li se vor face analizele si se va dovedi ca s-au insanatosit? Ca daca nu, mie mi se pare ca o fac doar ca sa cerseasca niscaiva atentie pe retelele sociale.

  10. foldingathome.org/diseases/cancer/breast-cancer/?lng=en