30 de milioane de euro, bugetul pentru înființarea de păduri urbane prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat miercuri într-o conferință de presă lansarea apelului de proiecte pentru plantarea de mini-păduri în orașele României, potrivit unui comunicat al instituției. Runda de atragere de fonduri pentru Subinvestiția I.1.C. „Crearea de păduri urbane”, finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se derulează până în aprilie 2023.
Alocarea financiară totală acordată prin PNRR este de 30 milioane euro, echivalentul a 148.914.000 lei. Sesiunea va fi de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul ,,primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil alocat.
„Aceste mini-păduri vor fi niște insule de biodiversitate care vor proteja populația de praf, vor reduce poluarea, vor stoca mai mult dioxid de carbon decât o pădure obișnuită. Așadar, având în vedere calitatea aerului din multe din orașele României, având în vedere problemele cu praful, problemele cu particulele de PM2.5 și PM10, îndrăznesc să cred că aceste investiții vor acționa ca niște veritabili doctori în acele comunități și vor aduce un aer mai curat. Sper să avem cât mai multe proiecte depuse, atât de primării, cât și de unitățile școlare”, a declarat ministrul Fechet.
În ceea ce privește alocarea financiară la nivel de proiect, valoarea maximă eligibilă nu poate depăși o valoare medie de maxim 9,5 EUR/mp, echivalentul a 47,156 lei/mp, fără TVA.
Scopul investiției îl reprezintă acordarea unei finanțări unităților administrativ-teritoriale de tip urban (orașe, municipii) și altor instituții publice pentru înființarea unor păduri urbane noi pe terenurile ce le dețin.
Calendarul propus prin PNRR menționează realizarea, până la 31 decembrie 2023, a unei suprafețe de 500.000 mp și realizarea, până la data de 30 iunie 2026, a unei suprafețe de 3.150.000 mp de astfel de păduri.
Solicitanți eligibili sunt:
• Primăriile și consiliile județene
• Instituțiile de învățământ publice;
Amplasamentul propus prin proiectul tehnico-economic pentru crearea pădurilor urbane trebuie să îndeplinească, cumulativ, urmăroarele condiții:
1. Să se afle în proprietatea sau în administrarea solicitantului/partenerului;
2. Să fie situat în intravilanul sau în zona periurbană a unui oraș sau municipiu;
3. Să nu prezinte interdicții sau incompatibilități funcționale privind instalarea vegetației forestiere;
4. Să aibă o suprafață compactă de minim 100 mp și o lățime de cel puțin 2 m;
5. Să fie apt de plantare după efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului și să nu aibă instalată anterior vegetație forestieră;
6. Să nu fie în litigiu și să nu facă obiectul unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.
Cererea de finanțare și anexele în format editabil vor fi disponibile la linkul: https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia-biodiversitatii/
Link depunere proiecte: https://proiecte.pnrr.gov.ro/
Adresa de mail suport: (pentru întrebări tehnice legate de apel) dgpnrr@mmediu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii