G4Media.ro

31% dintre tinerii români nu au auzit despre infecția cu HPV, principala…

31% dintre tinerii români nu au auzit despre infecția cu HPV, principala cauza pentru cancerul de col uterin. România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin această boală, la nivel european

Doar 10% dintre tinerii cu vârste între 16 și 35 de ani din România au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile cu transmitere sexuală. Aceasta este una dintre cele mai îngrijorătoare date statistice care reies dintr-un studiu național recent solicitat de MedLife, în contextul în care incidența bolilor cu transmitere sexuală este în creștere în Europa, iar România are cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate pentru cancerul de col uterin, la nivel european.

Numărul infecțiilor cu transmitere sexuală a crescut semnificativ în Europa, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). În România, de asemenea, numărul cazurilor raportate al unora dintre infecțiile cu transmitere sexuală, cum este sifilisul, este în creștere, arată datele cele mai recente ale Institutului Național de Sănătate Publică. Totuși, la noi în țară, procentele infecțiilor raportate este cu mult mai mic decât în restul Europei și, în plus, nu sunt raportate date despre toate bolile transmisibile sexual.

O posibilă explicație a numărului mic de infecții diagnosticate în România este tocmai lipsa de cunoștințe a tinerilor activi sexual, relevată de cel mai recent studiu pe această temă. Cercetarea a fost solicitată de MedLife și a fost realizată la nivel național, pe un eșantion de 800 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, cu acces la internet.

Mai exact, 90% dintre tinerii activi sexual interogați în cadrul studiului nu au suficiente informații despre infecțiile (ITS) și bolile cu transmitere sexuală (BTS), astfel încât să le poată identifica și să se poată proteja de ele. De menționat că, din eșantionul total, 83% dintre tineri își începuseră viața sexuală la momentul chestionarului.

Cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuală în rândul tinerilor

Deși 90% dintre participanți au declarat că au auzit de BTS, 20% dintre aceștia nu cunosc mai mult de trei afecțiuni transmisibile sexual, iar media în tot eșantionul este de 6 BTS-uri cunoscute dintr-o listă de 13. Cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuală în rândul tinerilor sunt: infecția cu HIV/SIDA, sifilisul și infecția cu HPV.

Totuși, procentul celor care au cunoștințe despre infecția cu HPV nu este încă la un nivel satisfăcător, în condițiile în care România este țara din Europa care se confruntă de mai mulți ani cu cea mai mare incidență, precum și cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin, potrivit INSP, infecția cu HPV fiind principala cauza pentru această boală.

Infecția cu Chlamydia și gonoreea nu se situează nici măcar în top 5 al celor mai cunoscute boli cu transmitere sexuală, arată studiul MedLife. Lipsa de cunoștințe despre aceste afecțiuni poate avea efecte îngrijoratoare: netratate la timp, aceste BTS-uri pot genera probleme la nivelul trompelor uterine, care, mai departe, pot duce la problemele de infertilitate. Datele Asociației de Reproducere Umană din România privind incidența infertilității arată că 4 din 10 cupluri care își doresc un copil nu reușesc să obțină o sarcină deși încearcă acest lucru de 1-5 ani, iar 1 din 10 cupluri încearcă de peste 5 ani.

BTS se pot transmite printr-un singur contact sexual neprotejat. Nu toți tinerii știu asta

Chiar dacă știu de infecția cu HIV, sifilis și HPV într-o proporție mare, acest lucru nu se traduce în toate cazurile și printr-un comportament sexual responsabil. 1 din 5 tineri nu folosește nicio metodă de protecție sexuală și aproape 50% dintre respondenți nu folosesc prezervativul în prezent, arată datele studiului MedLife.

În plus, doar 22% au menționat exclusiv cele două modalități corecte de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, și anume abstinența și prezervativul. Pentru restul de 78% dintre participanții la studiul MedLife, deși știu că prezervativul protejează împotriva BTS, există confuzii cu privire la rolul de protecție al altor metode. De exemplu, bărbații și participanții care nu au o viață sexuală activă sunt convinși că steriletul este o metodă eficientă de protecție împotriva infecțiilor transmisibile sexual.

O altă problemă evidențiată este că nu toți tinerii activi sexual știu că e nevoie de un singur contact fără prezervativ pentru a contracta o infecție cu transmitere sexuală. Doar 1% dintre cei intervievați au putut identifica în mod corect toate modalitățile prin care pot fi contractate ITS.

Dr. Ioan Visan, medic specialist urolog la Hyperclinica MedLife Genesys Arad, a avut de curând un astfel de caz – un tânăr de 28 de ani, căsătorit, care a avut o singură relație extraconjugală în urma căreia s-a infectat cu HIV. Infecția a depistat-o întâmplător, în urma unor testări pentru HIV, hepatita B și hepatita C, impuse la angajare la un nou loc de muncă.

Cele mai comune mituri

Pe lângă aceste date, studiul relevă și alte statistici care demonstrează lipsa de cunoștințe a tinerilor din țara noastră când vine vorba de sănătatea sexuală:

  • 31% dintre participanți cred că BTS pot fi transmise doar prin contactul vaginal;
  • 23% cred că prezervativul nu este o metodă de protecție necesară într-o relație de lungă durată;
  • 13% cred că folosirea a două prezervative simultan oferă protecție dublă anti-BTS;
  • 6% consideră că un act sexual în timpul menstruației îi protejează de infecțiile transmisibile sexual.

Aceștia nu stau bine nici în ceea ce privește identificarea simptomelor bolilor cu transmitere sexuală: 15% dintre cei intervievați în cadrul studiului nu au știut să numească nicio manifestare. Iar 22% consideră că dacă partenerul nu are niciun simptom nu poate avea o infecție sau o boală cu transmitere sexuală.

Program de educație sexuală, indiferent de vârstă

Lipsa educației sexuale în școli și statutul de tabu pe care încă îl are aceasta în societatea românească îi determină pe actorii privați din domeniul sanitar să ia atitudine. De exemplu, MedLife a lansat, odată cu studiul privind cunoștințele și atitudinea tinerilor față de BTS, și un program de educație sexuală.

România are restanțe la capitolul de educație sexuală, iar studiul realizat de noi este încă un semnal de alarmă, ce reconfirmă nivelul scăzut de informare cu privire la infecțiile și bolile cu transmitere sexuală și consecințele acestora pe termen lung. Pe lângă imaginea de ansamblu dată de acest studiu, ne-am uitat și la datele noastre interne, care arată o imagine în oglindă – cele mai accesate teste pentru BTS-uri sunt tot cele pentru HIV și sifilis. Oamenii au cunoștințe limitate privind restul bolilor, cu toate că multe dintre ele sunt mult mai rapid transmisibile și pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății pe termen lung. Ca atare, în calitate de lider al pieței de servicii medicale private, ne-am luat angajamentul unui program pe termen lung, prin care să punem umărul la democratizarea educației sexuale în România, la o mai bună informare a tinerilor, cu scopul de a crește gradul de responsabilitate, al generațiilor actuale și mai ales al celor care vin din urmă”, declară Ina Ilie, Director de Comunicare MedLife.

În deschiderea proiectului, MedLife a lansat două pachete de analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală: Testat e Hot (de bază și extins). Pachetele includ o gamă variată de teste specifice, care acoperă principalele infecții cu transmitere sexuală, precum HIV, sifilis, Chlamydia, gonoreea și nu numai. În plus, până pe data de 11 august 2024, pachetele pot fi accesate cu un discount de 20% de participanții la Electric Castle sau la Summer Well și prezintă brățara sau biletul de festival la recepția unităților.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...