G4Media.ro

32 de ani de închisoare adunați în 5 sentințe definitive pentru Nicușor…

32 de ani de închisoare adunați în 5 sentințe definitive pentru Nicușor Constantinescu. Fostul președinte al CJ Constanța va executa mai puțin, după contopirea pedepselor/ Ultima condamnare: 8 ani de închisoare într-un dosar de finanțări ilegale

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a strâns, până în prezent, 32 de ani de închisoare din 5 sentințe definitive date de instanțele din Constanța, București și Galați, însă va executa mai puțin, după contopirea pedepselor. În acest moment, nu e clar cât va mai rămâne fostul șef CJ Constanța după gratii.

Fostul președinte al CJC este, în acest moment, șeful de instituție care a cumulat cei mai mulți ani de închisoare din condamnări definitive în România.

Ultima condamnare a venit în dosarul finanțării ilegale a fundațiilor „Thalia” și „Fantasio”, în care și Cristian Zgabercea, fost producător general la TVR, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Nicușor Constantinescu a condus județul Constanța începând cu 2004, până în 2014, când a fost ridicat din instituție de procurorii DNA, pentru că refuza să se prezinte la audieri. Ulterior acestui moment, Nicușor Constantinescu a revenit la Consiliul Județean, dar în episoade scurte, pentru că procurorii DNA au cerut de mai multe ori ca acesta să nu-și mai poată exercita funcția din cauza influențării anchetelor penale.

Nicușor Constantinescu a acceptat cu greu atât cercetările penale ale procurorilor Anticorupție, cât și procesele în care era judecat, și a încercat în nenumărate rânduri să tergiverseze pronunțarea sentințelor.

Fostul președinte al CJC este cunoscut pentru ieșirile sale publice virulente la adresa procurorilor și judecătorilor care au luat parte la anchetele și procesele sale.

Dosarele în care Nicușor Constantinescu a primit 32 de ani de închisoare cu executare

Prima condamnare a venit în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal, în care Nicușor Constantinescu a primit 5 ani cu executare.

A doua condamnare a fost cea din cunoscutul Dosar al Retrocedărilor, în care fostul șef CJC a primit alți 5 ani de închisoare, iar Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

A treia condamnare a fost dată în dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol, în care patru persoane și-au pierdut viața. Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Al patrulea dosar, în care fostul președinte a fost condamnat la 10 ani de închisoare, este cel al plăților nelegale făcute prin RAJDP (Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța).

Cea mai recentă condamnare a venit în 18 martie, când Nicușor Constantinescu a primit 8 ani de închisoare în dosarul finanțării ilegale a fundațiilor „Thalia” și „Fantasio”.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. E in top!
    Legile prost făcute il scapa!
    32 de ani de zile trebuoa sa zaca in puscarie!
    Pentru Jaf!
    Ce-i asta Stelian Ion?
    Nu schimbam legislatia favorabilă infractorului?

  2. Sa se odihneasca in pace la racoare 200 de ani. Amin

  3. recuperarea prejudiciilor comise de acest infractor de drept comun si confiscarea extinsa a averii, pe cand, buey, ANAF-ule?!

  4. Nu se poate abroga odat si tampenia asta de contopire a pedepselor? E practic o incurajare la comiterea de infractiuni. Un fel de super-oferta: la o delapidare serioasa, o neglijenta in serviciu gratuit; la o talharie, o tulburare a linstii publice la jumatate de pret,

    • Este abrogată, dar faptele sunt pe vechiul Cod Penal și beneficiază de contopire. Dar stai liniștit, are fapte și pe noul Cod Penal. Nu cred că mai vede libertatea.

    • @Ram-pa-pa! Nu este abrogata, e doar modificata..

      Pedeapsa în caz de concurs de infracțiuni săvârsite de persoana juridică
      Articolul 40^1În caz de concurs de infracțiuni săvârșite de persoana juridică, se stabilește pedeapsa amenzii pentru fiecare infracțiune în parte și se aplică amenda cea mai mare, care poate fi sporită până la maximul special prevăzut în art. 71^1 alin. 2 sau 3, iar dacă acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la o treime din acel maxim.Dispozițiile alin. 1 se aplică și în cazul în care persoana juridică condamnată definitiv este judecată ulterior pentru o infracțiune concurentă, precum și atunci când după ce o hotărâre de condamnare a rămas definitivă, se constată că persoana juridică suferise și o altă condamnare definitivă pentru o infracțiune concurentă. În aceste cazuri, partea din amendă executată se scade din amenda aplicată pentru infracțiunile concurente.Dispozițiile art. 35 se aplică în mod corespunzător.————-
      Art. 40^1 a fost introdus de pct. 11 al art. I din LEGEA nr. 278 din 4 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2006. Notă
      *) Conform art. VIII din LEGEA nr. 278 din 4 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2006 prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, cu excepția prevederilor privind persoana juridică, ce intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării.Recidiva în cazul persoanei juridiceArticolul 40^2Exista recidivă pentru persoana juridică în următoarele cazuri:a) când după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare, persoana juridică săvârșește din nou o infracțiune cu intenție, iar amenda pentru infracțiunea anterioară nu a fost executată;b) când după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare, persoana juridică săvârșește din nou o infracțiune cu intenție, iar amenda pentru infracțiunea anterioară a fost executată sau considerată ca executată.În cazul recidivei prevăzute în alin. 1 lit. a), amenda stabilită pentru infracțiunea săvârșită ulterior și amenda aplicată pentru infracțiunea anterioară se contopesc, potrivit art. 40^1 alin. 1 și 3. Sporul prevăzut în art. 40^1 alin. 1 se poate mări până la jumătate.Dacă amenda anterioară a fost executată în parte, contopirea se face între amenda ce a mai rămas de executat și amenda aplicată pentru infracțiunea săvârșita ulterior.În cazul recidivei prevăzute în alin. 1 lit. b), se aplică pedeapsa amenzii până la maximul special prevăzut în art. 71^1 alin. 2 sau 3, iar dacă acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la două treimi din acel maxim.Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare și mai înainte ca amenda să fi fost executată sau considerată ca executată, se descoperă ca persoana juridică condamnată se află în stare de recidivă, instanța aplică dispozițiile din alin. 2, în cazul recidivei prevăzute în alin. 1 lit. a), și dispozițiile din alin. 4, în cazul recidivei prevăzute în alin. 1 lit. b).————-
      Art. 40^2 a fost introdus de pct. 11 al art. I din LEGEA nr. 278 din 4 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2006. Notă
      *) Conform art. VIII din LEGEA nr. 278 din 4 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2006 prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepția prevederilor privind persoana juridică, ce intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării.
      Unitatea infracțiunii continuate și a celei complexe
      Articolul 41În cazul infracțiunii continuate și al infracțiunii complexe nu există pluralitate de infracțiuni.Infracțiunea este continuată când o persoană săvârșește la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții, acțiuni sau inacțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul aceleiași infracțiuni.Infracțiunea este complexă când în conținutul sau intră, ca element sau ca circumstanță agravantă, o acțiune sau inacțiune care constituie prin ea însăși o faptă prevăzută de legea penală.Pedeapsa pentru infracțiunea continuatăArticolul 42Infracțiunea continuată se sancționează cu pedeapsă prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită, la care se poate adăuga un spor, potrivit dispozițiilor art. 34 sau, după caz, art. 40^1 alin. 1.————-
      Art. 42 a fost modificat de pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 278 din 4 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2006.Recalcularea pedepsei pentru infracțiunea continuată sau complexăArticolul 43Dacă infractorul condamnat definitiv pentru o infracțiune continuată sau complexă este judecat ulterior și pentru alte acțiuni sau inacțiuni care intră în conținutul aceleiași infracțiuni, ținându-se seama de infracțiunea săvârșită în întregul ei, se stabilește o pedeapsă corespunzătoare, care nu poate fi mai ușoară decât cea pronunțată anterior.
      Modificarile aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/73399

  5. Lasati chestia cu 25 de ani ca nu suntem in SUA ci la marginea Europei .
    Scapa in 2-3 ani ca sufera cu sanatatea

    • Vad ca inchisoarea ii prinde bine, ca parca avea cancer si mai avea mai putin de 1 an de trait. Noroc ca a intrat la inchisoare, ca murea pana acum.