G4Media.ro

George Friedman, despre politica externă a SUA: Avem doar două interese strategice…

Sursa Foto: US-Russia.org

George Friedman, despre politica externă a SUA: Avem doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România

Politologul american, George Friedman, afirmă, într-un interviu pentru index.hu, că Statele Unite au ”doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România”, referindu-se la politica externă a Statelor Unite pe care președintele ales, Joe Bide, ar fi de așteptat să o promoveze.

Friedman susține însă că Biden va fi un președinte slab, dat fiind că Senatul și Curtea Supremă de Justiție vor fi controlate de republicani, ceea ce, în opinia sa, va prelungi criza politică internă. Analistul american mai spune că Ungaria nu este unul dintre aliații-cheie ai SUA, în schimb Washingtonul a strâns relațiile cu polonezii și cu românii.

Rep: Cu siguranță a câștigat, se pare, că Biden va fi următorul președinte al Statelor Unite. La ce se poate aștepta lumea ?
George Friedman: În general, politica externă americană este destul de consistentă, chiar și atunci, când țara noastră este presată de probleme interne. Barack Obama a stabilit trei priorități. Prima a fost retragerea soldaților noștri din Orientul Mijlociu, a doua stoparea Rusiei, a treia confruntarea cu China. În linii mari, aceasta a fost și politica externă a lui Donald Trump. Și aceasta va fi și a lui Joe Biden, mai ales pentru că nu prea are alte opțiuni. Va fi un președinte foarte, foarte slab.

Rep: Spuneți asta din cauza personalități sale?
George Friedman: Nu. Țara este în totalitate divizată, Senatul nu va ajunge pe mâna democraților, și Camera Superioară a Congresului este din multe puncte de vedere mai importantă, decât persoana președintelui. Trump abia a câștigat în 2016, iar Biden abia a câștigat acum. Nu va avea mult spațiu de manevră pentru activități creative. Și la Curtea Supremă sunt majoritari conservatori. Trecem printr-o criză internă.

Rep: Atunci Europa euforică nu se poate bucura de căderea lui Trump?
George Friedman: Trebuie să se vadă că: Europa nu are o importanță fundamentală pentru SUA. Avem doar probleme minore cu UE. Avem doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România. Acest lucru va rămâne așa și sub Biden. Desigur, va pune accent pe drepturile omului, dar nu va avea multe posibilități de manevră. SUA nu are obiceiul să-și schimbe fundamental politica în câțiva ani.

Rep: Deși în Europa acum cei mai mulți sunt entuziaști: vine o nouă lume…
George Friedman: Vă aduceți aminte, când i s-a decernat lui Obama Premiul Nobel pentru Pace? Europenii sunt copii. În fixația lor văd doar personalități. Au crezut la fel în minuni, atunci când Obama l-a schimbat pe George W. Bush, care a fost detestat pentru războiul din Irak. La sfârșit, l-au urât și pe Obama.

Este însă adevărat, că vom avea o altă atmosferă. Dar esența este că politica unui stat de 330 de milioane de cetățeni, nu este formată doar de o persoană. Europenii vor fi din nou dezamăgiți, pentru că ei sunt permanent dezamăgiți de SUA. Trebuie să înțelegeți că nu suntem o țară europeană, și nici nu dorim să fim.

Rep: Nu de mult, Biden a amintit Ungaria în rând cu Belarus și Polonia, ca sisteme totalitare. La ce se poate aștepta după aceste declarații Orban din partea Washingtonului?
George Friedman: Aici Germania este esența. Democrații americani doresc să fie iubiți la Berlin și Paris, de acea se vor alinia și se vor comporta ostil cu Ungaria. Nu-i costă nimic, în schimb obțin puncte importante în capitalele europene, și la Budapesta vor fi atenți la aceste voci.

Uitați, Ungaria este un stat mic. Are dreptul la suveranitate națională, dar nu-și permite să se izoleze. Ceea ce pentru SUA poate să pară un lucru minor, pentru Ungaria poate fi un lucru major. Nu cred că maghiarii au încredere în americani. Dar problema principală a Ungariei este că au nevoie de cineva.

Dacă nu de Washington sau Berlin, atunci de Moscova. Ungaria trebuie să adopte decizii și trebuie să iasă din acea situație în care este inclusă sub aceeași pălărie cu Belarusul.

Rep: Spuneți că nu avem încredere în americani. Orban Viktor a inaugurat acum la Budapesta, rostind un discurs de recunoștință, statuia lui George Bush senior…
George Friedman: Desigur. Cele două popoare au relații strânse, foarte mulți americani sunt și maghiari, cum sunt și eu, care m-am născut în Ungaria. Dar atunci când Washingtonul a strâns mai puternic relațiile cu polonezii și românii, Ungaria – de înțeles – se temea că americanii îi vor atrage într-o aventură riscantă. În schimb, acest lucru are consecințe. Geopolitic, Ungaria nu este unul dintre aliații-cheie ai SUA.

Rep: Vreți să spuneți că nu suntem considerați nici de încredere?
George Friedman: Ungaria duce o politică externă proprie. Menține o relație cu Rusia, ceea ce este dreptul ei, iar relația cu Ucraina este una complexă. Dacă mă gândesc la trupele noastre, atunci îmi vin în minte polonezii și românii. În Transilvania (Câmpia Turzii – not. red.) tocmai dezvoltăm o bază aeriană. Aceste state contează pentru noi, Ungaria nu a vrut să participe la acest consorțiu.

Rep: În era Trump, politica Washigtonului față de Ungaria a fost următoarea: Casa Albă, respectiv David Cornstein, ambasadorul lui Trump care nu demult și-a încheiat misiunea, au fost mai înțelegători, pe când ministerul de externe a avut o poziție mai dură cu privire la politica guvernului Orban…
George Friedman: Nu putem să exercităm o presiune mare. Se pot ține discursuri, dar Ungaria își urmează propriul drum. Ceea ce desigur poate avea consecințe privind felul cum se raportează lumea la Ungaria. În orice caz, Ungaria nu va reprezenta o problemă importantă pentru SUA. Nici măcar Europa.

Mai mult, și rușii sunt din ce în ce mai slabi. Ne ocupăm din ce în ce mai mult de următoarele două probleme: crearea partenerilor arabi pentru Israel, cu scopul de a contracara Iranul, respectiv dosarul China. Centrul de greutate se mută din ce în ce mai mult spre Oceanul Pacific.

Sursa: Index.hu/ Traducerea: G4Media.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Adica…Polonia si Marea Neagra???Fiti si voi mai diplomati, ai nostri au murit in munti asteptandu-va…😡

  2. Romania cica pleca in spatiu. Am auzit ca dacii vor sa dea drumul la motoarele de sub Carpati si sa plecam drq. de pe planeta asta ca nu mai tine… Prea multa carne de tun … + ca fara aur nu propulseaza bine …

  3. Adica un coridor de la Baltica la M Neagra este ceea ce ii intereseaza, Polonia este un aliat sigur, puternic si de incredere. Poate vom reusi si noi

  4. A zis corect ca ,,Ungaria are propriul drum,,…..noi nu ca suntem colonie…..

  5. Da, insa pentru a mentine relatia excelenta cu SUA trebuie sa luptam impotriva coruptiei si sa scapam de „izul” estic neplacut. Ar trebui sa ne bucuram ca cea mai mare democratia a lumii (Europa nu poate fi numita astfel) tine aproape de noi si investeste in Romania.

  6. America are doar doi aliati UK si Israel. Restul este umplutura inclusiv Germania si franta.
    Toti ambasadorii SUA in Europa de Est au origini levantine si nu anglo-saxone

  7. Se stie foarte bine ca SUA se concentreaza pe tarile din zona Baltica si Polonia mai mult decat pe Romania. Dovada sunt exercitiile militare si investitiile ca atare in ele.

    Ungaria nu reprezinta importanta pt americani pt ca tocmai mentin relatii cu rusii dupa cum si sarbii o fac.

    SUA isi urmareste propriile interese dupa cum si ungurii o fac.

    UE para ca abia asteapta sa coopereze cu Biden insa acesta este o persoana depasita politic fara consistenta. Este consumat politic. Este simpatic si diplomatic nu este un rebel. Tocmai de aceea europenii il plac. Trump are dreptate sa ceara ca fiecare tara sa-si plateasca obligatiile financiare fata de NATO. Doar ca pentru tari precum Germania, ii cam dor in cot de acel 2%.

    SUA foloseste RO doar ca pion. Interesele strategice a SUA se leaga de impiedicarea aparitiei vreunui hegemon in EuroAsia. In caz de ceva RO va fi tara-victima colaterala dupa cum a fost si in al2lea RM. Nu cumva americanii au bombardat rafinariile din judetul Prahova in acei ani? Sau nu cumva Churchil a oferit RO in proportie de 90% psihopatului ucigas de Stalin?

    Statistic vorbind, cautati sa vedeti valoarea investitiilor militare si economice in zona Marii Baltice si Polonia comparativ cu RO.

    G. Friedman se lauda ca s-a nascut in Ungaria. Insa a uitat sa spuna ca G. Soros afirma la Davos in 2018 ca administratia Trump reprezinta un pericol si nu va mai fi presedinte in2020. Soros care prin ingineriile sale financiare si de la bursa a provoacat prabusirea lirei sterline prin anii 90 si sponsorizeaza miscari de „schimbare de regim” in numele democratiei!