Probleme pentru Justin Trudeau. O petiţie online solicită luarea de măsuri împotriva premierului canadian, acuzat de hărțuire sexuală
O petiţie online, depusă pe pagina de internet a Camerei Comunelor de la Ottawa, solicită luarea de măsuri împotriva premierului canadian Justin Trudeau, acuzat de hărțuire sexuală într-un incident care ar fi avut loc în urmă cu 18 ani. Petiţia e-1787, care a fost lansată la începutul lunii august de Craig Rowe din Brockville (Ontario), cere ca Trudeau „să fie evaluat după aceleași standarde pe care le-a stabilit pentru grupul său parlamentar.” Analiştii consideră că iniţiativa ar putea să reprezinte o problemă pentru premierul canadian, care s-a declarat mereu un feminist şi un susţinător înfocat al mişcării #MeToo. Petiţia online vine în contextul în care, duminică, Trudeau a fost învestit oficial candidatul Partidului Liberal în circumscripţia Papineau din Montreal pentru alegerile federale din 2019. Trudeau a reprezentat districtul din metropola canadiană începând cu octombrie 2008.
Un articol nesemnat dintr-un ziar din provincia Columbia Britanică îl acuza în anul 2000 pe Trudeau că a „pipăit” o jurnalistă în timpul unui festival local de muzică. Trudeau, care în acel moment avea 28 de ani, ar fi hărţuit-o sexual pe ziarista care lucra pentru publicaţia Creston Valley Advance. Materialul din ziar nu oferea detalii despre circumstanțele presupusului incident şi nu dezvăluia numele jurnalistei. Editorialul a inclus o scuză din partea viitorului premier al Canadei.
Povestea despre Trudeau a reapărut în presa canadiană la începutul verii. În timp ce ziariştii s-au grăbit să verifice autenticitatea incidentului descris în articol, premierul a fost nevoit să facă faţă reacţiilor politice şi cele ale opiniei publice. La 1 iulie, prim-ministrul canadian a declarat că nu și reaminteşte de nicio „interacțiune negativă” în timpul festivalului muzical din urmă cu 18 ani.
După câteva zile, Trudeau a recunoscut că „şi-a cerut scuze în acel moment,” adăugând însă că nu a simțit că a făcut ceva „rău în vreun fel.” El a spus că experiența sa despre incident ar putea fi diferită din cauza genului său. „Adesea, un bărbat simte o interacțiune ca fiind benignă sau nu inadecvată, iar o femeie, în special în context profesional, o poate experimenta diferit,” a declarat şeful Guvernului de la Ottawa.
Confruntată cu ceea ce ea a numit „o presiune mediatică în creștere,” presupusa victimă a lui Trudeau a emis în cele din urmă o declarație publică în acest caz. „Incidentul la care s-a făcut referire în editorial s-a întâmplat, așa cum a fost relatat,” a scris Rose Knight în 6 iulie. „Dl. Trudeau şi-a cerut scuze a doua zi. Nu am urmărit incidentul în justiţie la acel moment și nu îl voi urmări în justiţie nici de-acum înainte,” a afirmat Knight, adăugând că nu s-a mai întâlnit cu Trudeau nici înainte, nici după ce a devenit premierul Canadei.
Knight, care nu mai lucrează în jurnalism, a precizat că nu vrea să mai fie implicată în această chestiune. „Dezbaterea, dacă va continua, va continua fără implicarea mea,” a spus femeia.
Probleme pentru premierul liberal
Petiţia e-1787, sponsorizată de parlamentarul conservator Michelle Rempel, cere ca premierul Trudeau „să fie evaluat după aceleași standarde pe care le-a stabilit pentru grupul său parlamentar.” Petiţia evidenţiază faptul că Trudeau a declarat constant că hărțuirea sexuală la locul de muncă este „inacceptabilă”. De asemenea, premierul a adoptat o opoziţie fermă împotriva membrilor propriului său grup liberal care au fost acuzați de abateri sexuale, fiind promotorul unei politici de toleranţă zero în ceea ce priveşte comportamentul inadecvat al oamenilor politici.
În 2014, Trudeau a suspendat doi parlamentari (Massimo Pacetti și Scott Andrews) din grupul liberal, după ce aceştia au fost acuzați de comportament inadecvat de către doi parlamentari din Partidul Noilor Democraţi (NDP). Pacetti şi Andrews au negat acuzațiile, dar, la vremea respectivă, Trudeau a spus că femeile trebuie să fie crezute. „Acțiunea trebuie să fie corectă, dar decisivă. Trebuie să fie sensibilă pentru toate părțile afectate, dar, recunoscând cât de dificilă este acest lucru, trebuie să dea beneficiul îndoielii celor care ies public cu acuzaţiile,” a declarat Trudeau în 2014.
În ianuarie 2018, deputatul liberal Kent Hehr a demisionat din Guvernul Trudeau după ce împotriva lui au fost aduse acuzații de abuz sexual. Hehr a fost ministru federal pentru sport și dizabilități. Premierul Trudeau a explicat la acel moment raționamentul din spatele deciziei lui Hehr de a demisiona: „Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă, iar canadienii au dreptul să trăiască și să lucreze în medii unde nu există hărțuire… Ca guvern, noi privim foarte serios acuzațiile de comportament inadecvat și credem că este important să sprijinim femeile care ies în faţă cu acuzații. Este exact ceea ce va face guvernul nostru.”
Premierul Trudeau nu a răspuns deocamdată la petiţia online, care strânsese până marţi seara 10.830 de semnături. Petiţia va putea fi semnată până în 29 noiembrie 2018.
Analiştii consideră că iniţiativa ar putea să reprezinte o problemă pentru premierul canadian, care tocmai a fost învestit oficial drept candidatul Partidului Liberal în circumscripţia Papineau din Montreal pentru alegerile federale din 2019. Trudeau a reprezentat circumscripţia din metropola canadiană începând cu octombrie 2008, fiind reales în fieful liberal la alegerile din 2011 şi 2015.
Premierul Trudeau a mai fost implicat într-un incident controversat în urmă cu câteva zile, când, în timpul unui miting, a fost abordat de o femeie în vârstă din Quebec care l-a întrebat când guvernul federal va returna provinciei francofone banii cheltuiţi cu imigranţii ilegali care traversează frontiera dintre Statele Unite şi Canada. Potrivit estimărilor, ar fi vorba de 146 de milioane de dolari. Premierul a acuzat-o pe femeie de rasism şi intoleranţă, el fiind însă criticat pentru tonul agresiv şi pentru că a recurs la atacuri personale deoarece nu vrea să fie chestionat în legătură cu chestiunea delicată a imigranţilor ilegali.
Potrivit analiştilor, problema celor care traversează ilegal graniţa dintre Statele Unite şi Canada pentru a solicita apoi statut de refugiat pe teritoriul canadian ar putea deveni una dintre temele principale în campania electorală pentru alegerile federale programate în toamna anului 2019. Guvernul de la Ottawa este în prezent într-o situaţie specială în ceea ce priveşte sistemul naţional de imigraţie, care este sufocat de cererile celor fugiți din America din calea politicilor restrictive de imigrație ale Administrației Trump. Iar influxul de imigranţi ilegali, ce dădea la un moment dat semne că este în declin, nu pare să se oprească foarte curând, în ciuda apelurilor repetate făcute de oficiali canadieni, îngrijoraţi nu doar de dificultăţile financiare, administrative şi logistice cu care se confruntă, ci şi cu o opinie publică tot mai critică faţă de azilanţi. În ultima perioadă, guvernul canadian și-a de altfel înteţit tonul față de solicitanții de azil, avertizând că trecerea ilegală a frontierei nu este un „bilet gratuit” pentru stabilirea în Canada.
Surse: CBC, Yahoo News, petitions.ourcommons.ca
Foto: Justin Trudeau (Stânga) – Pagina personală de Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.