35 de producători de medicamente vor fabrica o variantă ieftină a pastilei Pfizer anti-Covid-19
Un număr de 35 de producători de medicamente generice vor fabrica o variantă ieftina a antiviralului oral Paxlovid, dezvoltat de Pfizer Inc şi eficient în tratamentul COVID-19, destinat utilizării în 95 de ţări sărace, a anunţat joi Medicines Patent Pool (MPP), care beneficiază de sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), relatează Agerpres, confom Reuters.
Pfizer a încheiat anul trecut un acord cu organizaţia, prin care autorizează producători de medicamente generice să fabrice tratamentul pentru 95 de ţări cu venituri mici şi medii. Ulterior, a avut loc selecţia producătorilor de medicamente cărora urmează să primească licenţă.
Paxlovid este aşteptat să fie un instrument important în lupta împotriva COVID-19 după ce a redus spitalizările în cazul pacienţilor din grupe cu risc ridicat cu circa 90% în cadrul unui studiu clinic. Rezultatele au fost semnificativ mai bune decât cele vizând pastila antivirală de la compania concurentă Merck & Co, Molnupiravir, în cadrul studiilor clinice.
Atât Pfizer, cât şi Merck au semnat acorduri cu MPP pentru a permite ca versiuni generice ale noilor medicamente să fie fabricate în anumite regiuni din lume, o raritate pentru companiile farmaceutice, care îşi protejează de obicei cu înverşunare tratamentele pe întreaga durată a patentelor.
Merck, atât pe cont propriu, cât şi prin licenţa MPP, a semnat acorduri cu zeci de producători de medicamente astfel încât tratamentul său şi versiunile generice să fie disponibile deja în anumite ţări.
Pfizer şi MPP nu se aşteaptă însă ca vreunul dintre producătorii de medicamente generice să poată fabrica stocuri semnificative de Paxlovid înainte de finalul anului.
Cele 35 de companii care vor produce versiuni ale Paxlovid sau ale ingredientului său activ au sediul în 12 ţări, a precizat MPP. Printre acestea se află unii dintre cei mai mari producători de medicamente generice din lume cum ar fi Teva Pharmaceutical Industries din Israel, Sun Pharmaceutical Industries, cu sediul în India, şi Viatris Inc, cu sediul în Statele Unite.
Şase dintre companii vor produce ingredientul principal al medicamentului, nouă intenţionează să transforme ingredientul în produsul final, iar restul companiilor vor face ambele.
Paxlovid este alcătuit din două comprimate diferite care combină un compus nou, Nirmatrelvir, cu mai vechiul antiviral Ritonavir, care este deja disponibil ca medicament generic.
Pfizer nu va încasa redevenţe în urma vânzării versiunilor generice ale medicamentului său atâta timp cât COVID-19 este clasat în continuare drept ”Urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
După perioada pandemiei, vânzările către ţările cu venituri mici vor rămâne libere de redevenţe, în timp ce vânzările către ţări cu venituri medii, tranşa inferioară şi cu venituri medii, tranşa superioară vor fi supuse unor redevenţe de 5% în cazul vânzărilor către sectorul public şi de 10% pentru vânzările către sectorul privat, a precizat MPP.
Pfizer a precizat că plănuieşte să producă cel puţin 120 de milioane de cure de tratament anul acesta, cu mult sub estimările sale în ceea ce priveşte piaţa antiviralelor pentru 2022 de 250 de milioane de persoane la nivel global.
Potrivit estimărilor, compania va oferi circa 10 milioane dintre curele de Paxlovid pe care le produce ţărilor cu venituri mici şi medii anul acesta, potrivit unui oficial din cadrul Global Fund, o organizaţie nonguvernamentală din domeniul sanitar care doreşte să cumpere tratamentul de la compania farmceutică americană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii