G4Media.ro

35% din suprafața arabilă a județului Vrancea e afectată de secetă /…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

35% din suprafața arabilă a județului Vrancea e afectată de secetă / Fermierii spun că nu s-au mai întâlnit cu asta în ultimii 35 de ani / ”Culturile de rapiță și grâu au fost afectate în proporție de 75% iar la grâu și floarea soarelui am pierdut 100%. Pierderile sunt colosale”

Vara anului 2022 este considerată a fi una dintre cele mai secetoase din ultimii 35 de ani, lipsa apei având un efect devastator asupra culturilor din Vrancea dar și din alte zone ale țării, anunță Jurnal de Vrancea.

Potrivit unui raport întocmit la nivelul Direcției Agricole Vrancea, din cele 149.013 hectare de teren arabil, suprafața totală afectată de secetă la acest moment este de 52.980 de hectare, dintre care 30.085 de hectare reprezintă culturi însămânțate în toamna lui 2021.

De departe, cel mai afectat este grâul, fermierii raportând la această dată 23.962 hectare compromise. Urmează cultura de porumb cu 12.116 hectare distruse, floarea soarelui cu 9.215 hectare, orz cu 3.640 de hectare, rapiță cu 2.290 de hectare și lucernă cu 1.209 hectare.

Constantin Bazon lucrează 2.600 de hectare de teren și 36 de hectare de livadă, iar seceta de anul acesta i-a distrus aproape în totalitate culturile agricole.

„Culturile de rapiță și grâu au fost afectate în proporție de 75% iar la grâu și floarea soarelui am pierdut 100%. Nu am făcut o socoteală, dar pierderile sunt colosale… dacă noi cheltuim 5.000 – 5.500 de lei la hectar iar cu arendă cu tot ne ducem la peste 6.000 de lei la hectar și avem, să zicem, o medie de 70% pierdere, asta înseamnă zeci de miliarde de lei. Cred că anul acesta este cea mai pronunțată secetă întrucât vorbim de secetă pedologică, fenomen care vine încă din septembrie – octombrie anul trecut. Un volum atât de mic de precipitații nu-mi amintesc să fi avut… am putea să comparăm cu anul 1987 care a fost un an extrem de secetos dar nu ca acum, să nu poți realiza nici un kilogram… cultiv 800 și ceva de hectare cu porumb și nu pot recolta niciun știulete… Vor fi afectați nu numai micii fermieri”, spune Constantin Bazon.

Până în acest moment, la nivelul județului au fost câteva întâlniri între reprezentantul guvernului în teritoriu – prefectul – și fermieri. Aceștia din urmă s-au plâns cu fiecare prilej de pagubele suferite din cauza secetei și au cerut despăgubiri.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mama lui Oprișan ce zice?

  2. Pai si daca „traderii” de cereale au facut profit anul trecut de 5 ori mai mult decat acum 2 ani, nu mai bine dau si ei jumatate din profit? Nu de alta, dar acel profit e facut tot pe carca poporului roman.

  3. Dacă pana acum nu a avut cine sa le ude cu lacrimi…

  4. Nu sunt in domeniu dar mănânc, ca toată lumea, ce produce direct/indirect pământul, mai putin peste. Întreb, prognoza meteo pe termen lung avem? Avem, se stia ca anul asta e tot la Nina cu patternurile ei. Se știa ca o sa fie seceta si se știa si cam pe unde. Exista culturi mai rezistente la seceta? Probabil. Atunci de ce încremenitii ăștia nu au avut si ei un dram de dinamica in gândire? De ce nu s-au adaptat la anul ce se anunța rău pentru agricultura? Ca sa vina sa ceara despăgubiri? Asta cu irigațiile e banc, la ce agricultura facem noi, pe suprafețe mari, si la criza de apa e si o sa vina, e o prostie sa mai construiește rețele de irigații ca pe vremea imperiului Roman.

  5. Deci care au fost pierderile la grau: 75% sau 100%?

    • Am remarcat si eu incapatanarea cu care se repeta”la rapiță și grâu au fost afectate în proporție de 75% iar la grâu și floarea soarelui am pierdut 100%.” Cu siguranat in loc de grau (si floare) era vorba de porumb.