G4Media.ro

Președinta Comisiei Juridice din Senat îi cere ministrului justiției să sesizeze Inspecția…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Președinta Comisiei Juridice din Senat îi cere ministrului justiției să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul închiderii dosarului 10 August pentru a verifica existența unor abateri disciplinare săvârșite de judecători și procurori

Președinta Comisiei Juridice din Senat, senatoarea PNL Iuliana Scântei, îi cere ministrului justiției, Stelian Ion, să sesizeze Inspecția Judiciară pentru pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurorii care au instrumentat dosarul 10 august. Scântei mai scrie, într-o postare pe Facebook, că nimic nu împiedică Inspecția Judiciară să se sesizeze din oficiu sau la cererea procurorului general al PÎCCJ, a președintelui ÎCCJ, a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a verifica existența unor abateri disciplinare săvârșite de judecători și procurori în acest caz.

Context

Consiliul Superior al Magistraturii a votat joi sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea unor verificări ale declarațiilor publice făcute pe tema clasării dosarului 10 august, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro. Concret, membrii forului vor să stabilească dacă reacțiile critice ale unor politicieni față de decizia luată de un judecător de la Tribunalul București au adus atingere independenței sistemului judiciar. Demersul vine la solicitarea judecătoarei Andrea Chiș, conform surselor.

Și Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul „10 august”. Solicitarea acestuia a fost respinsă.

Redăm mai jos integral postarea președintei Comisiei Juridice din Senat, Iuliana Scântei (PNL)

”Domnule ministru al justitiei Stelian Ion,

dacă există indicii, suspiciuni și neclarități în modul în care s-a realizat actul de justiție în Dosarul 10 August, vă solicit să sesizați Inspecția Judiciară pentru ca autoritatea judecătorească să restabilească adevărul faptic și juridic, în conformitate cu legea.

Soluția instanței care a respins în mod definitiv cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August nu ține de apărarea “independenței justiției”, nici de Executiv sau de Legislativ să exprime “opinii”, dar cu siguranță ține de asumarea #responsabilității autorității judecătorești pentru #eficiența actului de justiție îndeplinit în fața cetățenilor și mai ales, a celor care au fost victime ale actelor de violență comandate de miniștri și politicieni PSD și executate de unii jandarmi la protestul din 10 august 2019 din Piața Victoriei.

Guvernul, Președintele și Parlamentul nu au atribuții constituționale pentru a interveni în actul de justiție care este apanajul exclusiv al autorității judecătorești și expresia independenței justiției. Atât #PNL, cât și Președintele Klaus Iohannis au apărat consecvent indepedența justiției atunci când guvernele PSD au încercat prin modificarea legilor Justiției, să transforme puterea judecătorească într-o anexă a puterii politice.

#Justiția este un serviciu public, beneficiarii ei sunt cetățenii, iar acest serviciu public are ca finalitate satisfacerea interesului public de dreptate, prin aplicarea obiectivă, independentă, imparțială și cu eficiență a legii.

Cetățenii, inclusiv cei gazați la 10 august de jandarmi la comanda politică, au încredere în justiție și în judecători, dar actul de justiție înfăptuit trebuie explicat acestora. Cetățenii așteaptă #răspunsuri publice în Dosarul 10 August ca să înțeleagă eficiența actului de justiție. Inclusiv Directiva 13/2012/UE recomandă explicarea soluției nu doar în cuprinsul hotărârii judecătorești, ci prin comunicarea publică a magistraților de rang înalt făcută într-un limbaj simplificat și accesibil publicului larg, mai ales în dosarele penale.

Autoritatea judecătorească este și trebuie susținută să fie independentă, dar nu lipsită de #responsabilitate. Iar atunci când sunt întrunite condițiile legale, să fie angajată #răspunderea disciplinară, civilă sau penală a magistraților.

Independența justiție nu poate fi folosită de nimeni ca o “pălărie” pentru a justifica lipsa responsabilității ori lipsa răspunderii juridice.

Din păcate, nu am văzut nicio reacție din partea magistraților cu funcții reprezentative (membrii CSM, procuror general) prin care să comunice public din partea sistemului judiciar pe această temă.

Ministrul Justiției Ion Stelian poate să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurorii care au instrumentat dosarul 10 august. Totodată, nimic nu împiedică Inspecția Judiciară să se sesizeze din oficiu sau la cererea procurorului general al PÎCCJ, a președintelui ÎCCJ, a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a verifica existența unor abateri disciplinare săvârșite de judecători și procurori în acest caz.

Doar autoritatea judecătorească poate să restabilească adevărul faptic și juridic, în conformitate cu legea.”

Citește și

De ce a refuzat CSM cererea lui Stelian Ion de apărare a independenței sistemului judiciar în fața percepției privind lipsa unei anchete efective în dosarul 10 august: O cerere haotică / Ministrului i s-a reproșat că a reacționat după comunicatul USR PLUS și afirmațiile premierului Cîțu privind găsirea unei soluții pentru continuarea dosarului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Avem filmari cu sute de penali care incalca ordinea publica. Nu e normal sa fie gratiati maidaniztii.

  2. O ideea foarte buna, dar Inspectia judiciara e condusa de un plagiator cu studii de drept la Bioterra, care, pe deasupra e omul Ciumei rosii. Tot acolo lucreaza si sotul neia din judecatoarele Ciumei rosii din CSM, care se hlizea pe la Gadea, la Antena 3, Baltag. Asadar, ce sperante sa ai de la un for profund corupt.

  3. @Ella:Bravo deșteapto!!!Hai cu muie Psd!!!Judecătoarea lui Dragnea!!! Cred ca tare mai inghiti-n sec ,pofticioaso de ciumati!!!
    Atâta aveti în minte lozinci ieftine și bârfe ușoare!

  4. Jos labele de pe justiție! #rezist

  5. CSM nu e deranjat de închiderea dosarului, ci de faptul că unii au criticat închiderea dosarului. Poate că ar trebui desființat CSM și înființat sub o formă independentă.

    • În sensul că acum e de partea infractorilor care au ordonat să fie gazați protestatari pașnici, și asta nu mai e imparțialitate.

  6. Păi uite, acum ar fi bună Secția Specială.
    Aaa ! Ce să vezi? Tocmai a fost desființată!
    Ce păcat!

  7. Acum este clar de ce Usr a luat ministerul justitiei. Neo-bolshevicii vor sa puna mâna pe justitie.

  8. MUIE PSD, desigur, pentru ca ei au inflitrat justitia cu corupti, ei au schimbat legile, ei i-au corupt pe judecatori cu pensii imense, mai mari decat salariul calculate pe baza ilegala.
    Dar unii nu pot pricepe ca poate au avut parte si ei de ceva privilegii sau bani!

  9. Mi-e teama ca Romania se indreapta spre dictatura!