G4Media.ro

40 de senzori de monitorizare a calităţii aerului vor fi amplasați dîn…

Sursa foto: Pixabay

40 de senzori de monitorizare a calităţii aerului vor fi amplasați dîn vară în București

Primăria Municipiului Bucureşt anunță că va implementa şi opera din acestă vară un nou sistem de senzori care monitorizează calitatea aerului, complementar celui deţinut de Guvern, prin Ministerul Mediului, potrivit unui comunicat de presă.

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din România, din cauza lipsei de măsuri concrete pentru rezolvarea problemei fiind deschise mai multe proceduri de sancționare (infringement) din partea Comisiei Europene.

„Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat amplasarea unei noi rețele cu 40 de senzori pentru măsurarea calității aerului în Capitală. E vorba de un proiect susținut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu OMS și el a devenit posibil pentru că Bucureștiul a aderat anul trecut la Rețeaua Orașe Sănătoase”, a declarat primarul Nicuşor Dan.

Cei 40 de senzori de aer vor fi calibraţi pentru a detecta concentraţiile de pulberi în suspensie PM 2.5, PM 10 şi oxizi de azot NOx şi vor fi oferiţi Municipiului Bucureşti cu titlu gratuit de către Vital Strategies, care va achiziţiona senzorii şi va suporta contravaloarea serviciilor de mentenanţă timp de 2 ani, urmând ca ulterior responsabilitatea acoperirii acestor costuri să fie preluată de către Municipalitate.

Monitorizarea datelor va fi permanentă iar informaţiile obţinute vor fi publice şi vor servi la: investigarea surselor de poluare şi aplicarea sancţiunilor care se impun (dacă este cazul); aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării (restricţii de trafic, extinderea spaţiilor verzi, o mai bună igienizare a străzilor) şi investigarea legăturilor între poluarea aerului şi problemele de sănătate.

Aprobarea de către CGMB, în şedinţa din data de 30.03.2022, a protocolului de colaborare dintre Municipiul Bucureşti şi Organizaţia Vital Strategies reprezintă primul pas în implementarea proiectului, urmând ca în perioada următoare sa fie parcurse următoarele etape:

– consultarea unui expert în calitatea aerului cu privire la tipul de senzori necesari, locaţiile adecvate pentru instalarea senzorilor, monitorizarea datelor şi interpretare etc.

– achizţionarea şi instalarea senzorilor, iar ulterior monitorizarea datelor;

-transferul sistemului de senzori către Municipalitate.

Reamintim că, în prezent, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului este deţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. „Dîn vară bo$$?”

  2. Sunt deja inca 100 si toti rosii in fiecare zi dupa plecarea usr-ului de la ministerul mediului. In curand or sa fie violeti si jmenarii din parlament vor vinde masti de gaz la suprapret…

    • Stai în banca ta că erau roșii și atunci când era USR-ul la guvernare, așa că nu mai mânca cacao. În mandatul lui Berbeceanu, Bucureștiul a atins cel mai înalt nivel de poluare din istoria României. Nu mă înțelege greșit, Berbeceanu sau USR-ul nu au nicio vină, dar hai să nu-i scoatem eroi cand nu este cazul. Mafia poluării și deșeurilor este prea complexă încât USR-ul sau Berbeceanu să o poată stopa.

  3. Mai bine lasati asa sa ne pastram si noi o nota de optimism poate mai creste piata imobiliara sa cerem si noi 300k pe garsoniere de 20mp ca in vest.

  4. Ar trebui plasate MICROFOANE care detecteaza zgomotele in spatiul public (manele, urlat non-stop timp de ore intregi, strigate de ajutor etc. stiti si voi, ceva obisnuit in centrul unei capitale europene…) si cheama automat JANDARMERIA.

    De ce nu POLITIA? Ca POLITIA e intr-o MISIUNE SPECIALA PERMANENTA constituita din ciclul
    1. mancatul chipsurilor
    2. jucatul pe telefon
    3. adunatul mitei
    4. batjocurirea contribuabilului.